Header Ads

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βερμίου πρωτοπόρο και στην επιχειρηματικότητα

Το ΕΒΕ Κοζάνης διοργάνωσε φέτος για πρώτη χρονιά το διαγωνισμό «Νέοι εν δυνάμει επιχειρηματίες: Δώστε σχήμα και μορφή στην ιδέα σας», με τη συμμετοχή δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων από όλο το Νομό Κοζάνης. Η τελετή απονομής των βραβείων έγινε στο Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης την Τετάρτη 17 Απριλίου 2013.

Η μοναδική συμμετοχή της Εορδαίας αλλά και η από τις πιο ολοκληρωμένες του διαγωνισμού, ήταν του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βερμίου. Ήταν το μοναδικό σχολείο που παρουσίασε ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο (business plan), έκανε αληθινή έρευνα αγοράς (168 ερωτηματολόγια) και χρησιμοποίησε εργαλεία στρατηγικού σχεδιασμού και ανάλυσης οικονομικού περιβάλλοντος. Όμως, το σπουδαιότερο είναι ότι προχώρησε στην δημιουργία τριών καινοτόμων επιχειρήσεων και στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων.
Οι μαθητές του Βερμίου δημιούργησαν έναν σχολικό συνεταιρισμό με ονομασία «Μελεσίδ», που αντιπροσωπεύει τα δύο όπλα του σχολείου, την ομαδικότητα και την εργατικότητα. Το «μελεσίδ», συμμετείχε στο διαγωνισμό με τρεις επιχειρηματικές προτάσεις:
1. Παρασκευή παραδοσιακής μαρμελάδας από μήλα Βερμίου (Ε’ & Στ’ τάξη)
2. Παραγωγή και τυποποίηση καλλυντικών από αρωματικά φυτά (Γ’ & Δ’ τάξη)
3. Εταιρία τουριστικής προβολής της Εορδαίας (Α’ & Β’ τάξη).
Μάλιστα, πρόκειται για πιλοτική εφαρμογή των ιδεών αυτών, αφού ήδη το συγκεκριμένο σχολείο ξεκινάει τις διαδικασίες για τη συστηματική παραγωγή, τον εμπλουτισμό των προϊόντων και την επέκταση της επιχειρηματικής του δράσης στην επόμενη σχολική χρονιά. Η ολοκλήρωση του φετινού πιλοτικού κύκλου θα γίνει σε λίγες μέρες με τη διοργάνωση παρουσίασης στο κοινό της Εορδαίας και παράλληλα με ανοικτή διαδικασία αξιολόγησης των προϊόντων από κοινό και ειδικούς.

Από το Blogger.