Header Ads

Κάλεσμα Συλλόγου Γυναικών Πτολεμαΐδας: 1η Μάη στο Παλιό Πάρκο

Σύλλογος Γυναικών Πτολεμαΐδας
1η Μάη: Αργία ή Απεργία;

Γυναίκα,

Φορτωμένη από το βάρος των υποχρεώσεων και της κούρασης σου (δουλειά μέσα κι έξω απ’ το σπίτι, οικογένεια, παιδιά, φροντίδες, ευθύνες), σκοτισμένη από τα τόσα άλυτα προβλήματά σου (ανεργία, απληρωσιά, ακρίβεια, χαράτσια, χρέη, εφορία), ίσως περιμένεις την «Αργία» της Πρωτομαγιάς για «να πιάσεις το Μάη», αποδιώχνοντας έτσι πρόσκαιρα τις έγνοιες σου και ξεφεύγοντας έστω για λίγο από τη ρουτίνα της καθημερινής ζωής που «κάποιοι» σου την έχουν κάνει κόλαση. Αυτοί οι «κάποιοι» φροντίζουν να μη μάθεις ποτέ τι πραγματικά σημαίνει για σένα η Πρωτομαγιά!

Εκείνο που πρώτα χρειάζεται να ξέρεις είναι ότι η Πρωτομαγιά δεν είναι μια τυχαία μέρα!

Η Πρωτομαγιά των λουλουδιών έχει σχέση με τα Ανθεστήρια. Οι αρχαίοι έλληνες γιόρταζαν τον ερχομό της άνοιξης και το άνοιγμα των λουλουδιών. Οι γιορτές αυτές συμβόλιζαν την αναγέννηση της φύσης.

Αυτή είναι η Πρωτομαγιά που θέλουν να ξέρεις. Αυτή την Πρωτομαγιά θέλουν κυρίως να θυμάσαι.

Όμως ο 19ος αιώνας σημάδεψε την Πρωτομαγιά μ’ ένα γεγονός - σταθμό στην ιστορία του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

Το 1886, οι Αμερικανοί εργάτες στο Σικάγο,

που ήταν το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ,

κατέβηκαν σε απεργία, διεκδικώντας 8ωρη δουλειά,

ενώ μέχρι τότε η εργάσιμη μέρα διαρκούσε 10, 11 ή και 14 ώρες!

Σχεδόν 340.000 εργάτες διαδήλωναν σε όλη τη χώρα!190.000 απεργούσαν! Μόνο στο Σικάγο οι απεργοί ήταν 80.000!

Ο Τύπος της εποχής έκανε μεγάλες προσπάθειες να συκοφαντήσει τις εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις, «προειδοποιώντας» για «φασαρίες», παρότι στις συγκεντρώσεις και πορείες του Σικάγο οι περισσότεροι απεργοί πήγαν με τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους. Η Πρωτομαγιάτικη απεργία του Σικάγο είχε οδυνηρό τέλος. Παρά την τεράστια επιτυχία των εργατικών κινητοποιήσεων, όπου οι απεργοί συμμετείχαν με τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους, ο Τύπος και η αστυνομία προβοκάρισαν και αιματοκύλισαν τους εργάτες. Η υπόθεση κατέληξε στο δικαστήριο με προαποφασισμένες ετυμηγορίες, αφού οι βιομήχανοι είχαν στο πλευρό τους και τους δικαστές. Ωστόσο, παρά τις θανατικές καταδίκες, η φωνή των συνδικαλιστών εργατών, που αψήφησαν το θάνατο και υπερασπίστηκαν περήφανα την εργατική τάξη, έφτασε σε όλη τη χώρα.



Το 1889, το ιδρυτικό συνέδριο της Δεύτερης Σοσιαλιστικής Διεθνούς πήρε την απόφαση να καθιερωθεί η συγκεκριμένη ημερομηνία, ώστε οι εργάτες σε όλες τις χώρες και πόλεις ν’ απευθύνουν ταυτόχρονα προς τις δημόσιες αρχές το αίτημα για το 8ωρο της εργάσιμης ημέρας, αρχίζοντας από την Πρωτομαγιά του 1890.

Στη δεύτερη Πρωτομαγιά (1891), στο Φουρμί της Βόρειας Γαλλίας, οι δήμιοι της εργατικής τάξης αιματοκύλισαν τους απεργούς υφαντουργούς. Ο δήμαρχος και ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων, αδίστακτοι προκειμένου να διαφυλάξουν εξουσία και κέρδη, είχαν ανάμειξη στην παρουσία του στρατού. Ανάμεσα στους 9 νεκρούς και τους 70 τραυματίες ήταν πολλές νέες κοπέλες και παιδιά.

Στην Ελλάδα, η πρώτη Πρωτομαγιά γιορτάστηκε το 1893, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη.

Εκτός από τη διεκδίκηση του 8ωρου, στα αιτήματα περιλαμβάνονταν η Κυριακή αργία και η χορήγηση σύνταξης λόγω εργατικού ατυχήματος στους παθόντες και τις οικογένειές τους.

Ο Μάης του 1936 σφραγίστηκε από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης.

Τις τελευταίες μέρες του Απρίλη, περίπου 12.000 καπνεργάτες αρχίζουν μεγάλη απεργία με αιτήματα την αύξηση του μεροκάματου, τη βελτίωση των καταλυμάτων, σύνταξη στους φυματικούς, βοηθήματα στους ανέργους… Ως αλληλεγγύη στους καπνεργάτες, οργανώνονται απεργιακές κινητοποιήσεις από πολλά συνδικάτα σε όλη τη χώρα. Οι φοιτητές συμμετέχουν ενεργά στον εργατικό αγώνα.

Στις 9 του Μάη αρχίζει η μεγαλύτερη εργατική απεργία που γνώρισε η Θεσσαλονίκη (30.000 απεργοί). Οι χωροφύλακες χτυπούν. Σκοτώνονται 9 διαδηλωτές. Πρώτος νεκρός ο Τάσος Τούσης. Η ποιητική σύνθεση του Γιάννη Ρίτσου «Επιτάφιος» στηρίχθηκε στον τραγικό θάνατό του.

Την Πρωτομαγιά του 1944 γράφτηκε μια από τις πιο αιματοβαμμένες, αλλά και πιο ένδοξες σελίδες της νεότερης ιστορίας του ελληνικού λαού.

Οι κατοχικές δυνάμεις, ως αντίποινα για την εξόντωση ενός Γερμανού στρατηγού και του επιτελείου του από την Αντίσταση, εκτέλεσαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής 200 κομμουνιστές, από το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου.

Εσύ γυναίκα του καθημερινού μόχθου, της φάμπρικας, του χωραφιού, του μικρομάγαζου, του θρανίου και του γραφείου, σε όποια φυλή κι αν ανήκεις, τώρα ξέρεις ότι η Πρωτομαγιά δεν μπορεί να είναι ούτε Αργία ούτε μέρα των λουλουδιών!

Για σένα υπάρχει μόνο η λύση του καθημερινού, οργανωμένου και συλλογικού αγώνα ενάντια στο σύστημα που σε καταδυναστεύει. Πάλεψε ενάντια σε αυτούς που κερδίζουν από τον ιδρώτα σου και νέμονται τον πλούτο που εσύ παράγεις χωρίς να τους ανήκει.



Τώρα ξέρεις ότι η Πρωτομαγιά δεν μπορεί να είναι ούτε Αργία ούτε μέρα των λουλουδιών!

Η Πρωτομαγιά είναι μέρα Απεργίας!

Η Πρωτομαγιά είναι μέρα των Εργατών και των Εργατριών!



Η μέρα της Πρωτομαγιάς δεν είναι «γιορτασμός», αλλά μέρα αγωνιστικής διεκδίκησης και δεν μπορεί να αλλάζει κατά τα κέφια των μεγαλεμπόρων, για να μη μειωθούν τα κέρδη τους!
Την Πρωτομαγιά τα λουλούδια «γιορτάζουν» στολίζοντας τη δόξα των εργατών. Είναι τα λουλούδια που κρατούσαν οι κοπέλες στο Φουρμί, τα άνθη που έραιναν τους διαδηλωτές της Θεσσαλονίκης, τ’ αγριολούλουδα που μάζεψε ο λαός για τους 200 της Καισαριανής.
Η αναγέννηση της φύσης δε γίνεται παρά να συμβαδίζει με την αναγέννηση της κοινωνίας! Όσο υπάρχει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το λουλούδι του νέου κόσμου δεν πρόκειται ν’ ανθίσει. Αν δεν αλλάξει χέρια η εξουσία, ώστε όσοι δουλεύουν να νέμονται τον πλούτο που παράγουν, η φύση θα νοσεί και η κοινωνία θα μαραίνεται. Όμως εργατικοί - λαϊκοί αγώνες που έρχονται θ’ αποτρέψουν αυτό το μαρασμό, προοιωνίζοντας ένα ανθισμένο μέλλον.

ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΗΝ Μ.ΤΕΤΑΡΤΗ 1/04 ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΙΣ 10.30 Π.Μ
Από το Blogger.