Header Ads

Ο Τσιούμαρης για το κτίριο των Ποντίων στην Πτολεμαΐδα

 Από τη σελίδα του Γρηγόρη Τσιούμαρη
Ένα σπουδαιότατο έργο της τ. Δημοτικής Αρχής Πτολεμαΐδας θεμελιώθηκε (με αρκετή καθυστέρηση) ανήμερα των Βαΐων .Πρόκειται για το «ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΣΩΣΗΣ,ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ και ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» στην ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ που ο τ.Δήμος Πτολεμαΐδας κατέθεσε ως φορέας υλοποίησης στο ΕΣΠΑ το 2009 μια εξαιρετική μελέτη ενός 2όροφου κτιρίου έκτασης 800 τ.μ εμπνευσμένο από το «φροντιστήριο της Τραπεζούντας» και εκπόνησε με ιδιαίτερη ευαισθησία ο συμπολίτης μας αρχιτέκτονας Δημήτρης Πεταλίδης προϋπολογισμού 1.890.000Ε. www.ptolemaida.gr/dhmoths/15-16-17/15-16.pdf σελ.2


Ενώ είχε δοθεί άμεση προτεραιότητα ένταξης στο ΕΣΠΑ το 2010 τελικά προτιμήθηκε εκείνη την χρονική περίοδο από τον περιφερειάρχη κ.Κίρκο η ένταξη της «Βιβλιοθήκης της Κοζάνης (σπουδαίο έργο επίσης) καθυστερώντας σημαντικά την έναρξη κατασκευής του έργου. Με τις ενέργειες του Δήμου Εορδαίας και το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Δυτ.Μακεδονίας δόθηκε η οφειλόμενη προτεραιότητα ένταξης και υλοποίησης του μεγάλου αυτού έργου.

Η υλοποίηση του οράματος του τ.Δήμου Πτολεμαΐδας να καταστήσει την πόλη της Πτολεμαΐδας ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ξεκίνησε με την κατασκευή μιας ανάλογης σε έκταση και σημασίας απαιτούμενης κτιριακής υποδομής με τους απαραίτητους χώρους για Αίθουσα Μνήμης, Βιβλιοθήκης , εκμάθησης χορών , ημερίδων ,συνεδριάσεων, ενώ συγχρόνως και σε συνεργασία με τον στυλοβάτη του Ποντιακού Ελληνισμού καθηγητή Κώστα Φωτιάδη προετοίμασε την έλευση τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με θέμα τον «Ελληνισμό της καθ’ημάς Ανατολής» από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και χρηματοδότηση του Δήμου Πτολεμαΐδας στις εγκαταστάσεις του πρώην Στρατοπέδου το οποίο δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν κατόρθωσε να πραγματοποιηθεί. http://www.ptolemaida.gr/dhmoths/15-16-17/15-16.pdf 1η σελίδα.


O Δήμος Πτολεμαΐδας με μία σειρά στοχευόμενων ενεργειών του πρωτοστάτησε και διακρίθηκε στις πρωτοβουλίες στήριξης του Ποντιακού Ελληνισμού όπως:

· Η απονομή του Αριστείου Ιστορικής και Πνευματικής Αξίας στην Πανελλήνια διοργάνωση «Ελληνικός Πολιτισμός» τον Ιούνιο 2010 στο εκθεσιακό κέντρο του Ο.Λ.Πειραιώς όπου ο Δήμος Πτολεμαΐδας συμμετείχε με θέμα «το Δικαίωμα στη Μνήμη» του καθηγητή Ιστορίας Κώστα Φωτιάδη. www.ptolemaida.gr/dhmoths/15-16-17/17.pdf σελ.31-32

· Αποστολή του χορευτικού τμήματος του Ποντικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας στο Μπορντώ της Γαλλίας για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην εκδήλωση αφιερωμένη αποκλειστικά για τον Πολιτισμό της χώρας μας . (http://www.ptolemaida.gr/Deltia-Typou-Iounios-2010.html)

· Παρουσίασε στο Εθνικό Στάδιο της πόλης το ανεπανάληπτο έργο του Φίλωνα Κτενίδη «η Καμπάνα του Πόντου» με την Συμμετοχή του Μητροπολίτη Δράμας κ.Παύλου και των συμπολιτών μας συγγραφέα Κώστα Διαμαντίδη και μουσικό Θεόφιλο Πουταχίδη. www.ptolemaida.gr/dhmoths/Septemvrios-Oktomvrios-2007/dhmoths-ptolemaida_2.pdf (σελ.11)

Με την πεποίθηση ότι οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν από την νέα Δημοτική Αρχή Εορδαίας οφείλω να ευχαριστήσω μεταξύ των ανθρώπων που συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του έργου.

· Όλα τα μέλη του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου Πτολεμαΐδας που πίστεψαν και ψήφισαν την αναγκαιότητα αυτού του κορυφαίου έργου

· Τον αντιδήμαρχο και Πρόεδρο της ΑΝΔΕΠ κ.Σάκη Βούρα

· Την Διευθύντρια της Πολεοδομίας μας και Αντιπρόεδρο του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας κα Φωτεινή Αγγελίδου-Διαμαντίδου

· Τον τ. Δήμαρχο Κώστα Μαυρομάτη

· Την σύμβουλο Δημάρχου για θέματα Προγραμματισμού κα Κωνσταντίνα Στράντζα

· Τον Πρόεδρο του Ποντιακού Συλλόγου κ. Γεώργιο Ελευθεριάδη

· Τους Προϊσταμένους της Διαχειριστικής Αρχής Βασίλη Κωτούλα και Μπάμπη Κιουρτσίδη

· Τον συμπολίτη μας Προϊστάμενο της Γ΄Μονάδας Δ.Α .Γιάννη Παπαδόπουλο.

· Την Δήμαρχο Εορδαίας Βρυζίδου Παρασκευή και

· Τον Γ.Γ. της Περιφέρειάς μας Γιώργο Δακή.

Από το Blogger.