Header Ads

Οι Βρυξέλλες σκέφτονται να βάλουν φρένο στη λιτότητα

Δειλά και με μισόλογα κάνουν την εμφάνισή της στις Βρυξέλλες δηλώσεις που σηματοδοτούν μια διακριτική στροφή σε πολιτικές μικρότερης δημοσιονομικής προσαρμογής και λιτότητας.


Μετά τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο που πρόσφατα υποστήριξε ότι η πολιτική της αυστηρής λιτότητας έχει φτάσει σε ένα όριο που δεν είναι πλέον αποδεκτό από τους Ευρωπαίους, χθες ο Επίτροπος Όλι Ρέν επιβεβαίωσε την πρόθεση της Κομισιόν να δώσει περισσότερο χρόνο στις χώρες-μέλη για να πετύχουν τους στόχους τους.

Και το ΔΝΤ ζητάει να μπει φρένο στα μέτρα

Οι εξελίξεις στην ευρωζώνη, με την ανεργία να χτυπάει καμπανάκι στους ευρωπαίους αξιωματούχους, ανάγκασαν εκ νέου χθες το ΔΝΤ να παρέμβει. Μιλώντας απο το Λονδίνο ο Ντέιβιντ Λίπτον, νούμερο 2 στο Ταμείο, κάλεσε ξανά τους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα τη Γερμανία «να δράσουν άμεσα και να ενισχύσουν τις προοπτικές της ανάπτυξης». Κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει «περισσότερα αντισυμβατικά μέτρα» κάτι που μπορεί να σημαίνει μείωση επιτοκίων.

Παρόλα αυτά, οι Γερμανοί ζηλωτές της λιτότητας αντιδρούν και επιμένουν στην σκληρή γραμμή, παρά το γεγονός ότι η ύφεση διαχέεται πλέον σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, διεισδύοντας πλέον μετά την Γαλλία και στην ισχυρότερη οικονομία, τη γερμανική. Τα στοιχεία είναι απολύτως σαφή, βιομηχανία και υπηρεσίες παραμένουν για αρκετούς μήνες σε σταθερά καθοδική τροχιά, όχι μόνο στο μέσο όρο της Ευρωζώνης αλλά και στο πλέον εξαγωγικό της κομμάτι, τη γερμανική οικονομία.

Πυρά Γερμανών υπέρ της λιτότητας

Αμέσως όμως ο γερμανός Γιόργκ Ασμουσεν, μέλος του δ.σ. Της ΕΚΤ, κάλεσε τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να συνεχίσουν την εφαρμογή των μέτρων και τις μεταρρυθμίσεις, ενώ το ίδιο έκανε, σε χειρότερο τόνο, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε, επιτέθηκε την Πέμπτη κατά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, λέγοντας ότι τα δεινά που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη δεν οφείλονται στις σκληρές πολιτικές λιτότητας και ότι «κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον Μπαρόζο για αυτό».

Ο Μπαρόζο δήλωσε, αυτή την εβδομάδα, ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν φτάσει στα όρια τη λαϊκή ανέχεια, αναζωπυρώνοντας μια έντονη διαμάχη σχετικά με το αν οι νομοθέτες πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους από τις μειώσεις των δαπανών στα κίνητρα, μια συζήτηση που έχει στρέψει πολλά μέλη της ζώνης του ευρώ κατά της Γερμανίας.

Η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε την Πέμπτη σε σύνοδο του τραπεζικού τομέα ότι «η ΕΚΤ βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση. Για τη Γερμανία θα έπρεπε στην πραγματικότητα να αυξήσει ελαφρά τα επιτόκια αυτή τη στιγμή, αλλά για τις άλλες χώρες θα έπρεπε να κάνει ακόμα περισσότερα ώστε να καταστεί διαθέσιμη μεγαλύτερη ρευστότητα».

Καίγεται η Ισπανία από ανεργία και διαδηλώσεις

Σε νέο ιστορικό επίπεδο, ύψους 27,16%, έφτασε η ανεργία στην Ισπανία, η οποία συνέχισε την ανοδική πορεία της κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013. Η χώρα, που είναι βυθισμένη στην ύφεση, μετρά πλέον πάνω από έξι εκατομμύρια ανέργους.

Στο τέλος του Μαρτίου, η… τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης, που εφαρμόζει μία άνευ προηγουμένου κούρα λιτότητας, μετρούσε 6.202.700 ανέργους, δηλαδή 237.400 περισσότερους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα του Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

Ο αριθμός των ανέργων συνέχισε να αυξάνεται ανάμεσα στον Ιανουάριο και το Μάρτιο, παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν χθες από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, σύμφωνα με τον οποίο η αύξηση του πρώτου τριμήνου είναι «η μικρότερη των τελευταίων ετών». Ωστόσο προειδοποίησε ότι σε επίπεδο έτους , η κατάσταση στην απασχόληση «δεν θα είναι καλή, αλλά θα είναι λιγότερο κακή από τα προηγούμενα χρόνια».

Η αύξηση της ανεργίας συνδυάζεται με την αναμενόμενη παράταση της ύφεσης κατά το πρώτο τρίμηνο, με την Τράπεζα της Ισπανίας να προβλέπει περαιτέρω υποχώρηση κατά 0,5% του ΑΕΠ στο διάστημα αυτό.

Καλπάζει η ανεργία και στη Γαλλία

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Γαλλία, παρά τις υποσχέσεις του Φρανσουά Ολάντ. Στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ο αριθμός των ανέργων έφτασε τον Μάρτιο τα 3,2 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 1,2%.

Τα νέα στοιχεία αποτελούν σοβαρό πλήγμα για τον Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου έχει βουλιάξει. Είναι ενδεικτικό ότι για να σατιρίσουν τον γάλλο πρόεδρο οι εργάτες τςη Χαλυβουργικής στην Ανατολική Γαλλία έφτιαξαν μαρμάρινη ταφόπλακα που συμβολίζει τις προεκλογικές υποσχέσεις του Ολάντ.

Πηγή: iefimerida.gr
Από το Blogger.