Header Ads

Επαιρναν φάρμακα για στυτική δυσλειτουργία και τα προωθούσαν ως σκευάσματα για εξωσωματική γονιμοποίηση!

Για "εξοντωτικά πρόστιμα" σε βάρος των παραβατών, μίλησε σήμερα ο αναπληρωτής υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, με αφορμή την εξάρθρωση κυκλώματος που διακινούσε παράνομα σκευάσματα στην χώρα και αγόραζε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης κυρίως αντικαρκινικά, τα οποία πουλούσε στο εξωτερικό.

Το υπουργείο Υγείας κατέθεσε στην Βουλή νομοσχέδιο που προβλέπει πολύ αυστηρές ποινές για όσους εμπλέκονται σε κυκλώματα, όπως οριστική διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για τους φαρμακοποιούς και επιβολή προστίμου έως ένα εκατομμύριο ευρώ για τις φαρμακαποθήκες.

"Όλοι οι παραβάτες που διαπιστώνονται αυτές τις ημέρες απ' όλους τους ελέγχους όλων των δημοσίων αρχών θα τιμωρηθούν με τα νέα πρόστιμα που είναι εξοντωτικά. Ήδη την επόμενη εβδομάδα δρομολογείται και νέα μεταρρύθμιση ώστε να παρακολουθούμαι πλέον τον αριθμό, τον μοναδιαίο του κάθε κουτιού, του κουπονιού του φαρμάκου, από την ώρα που μπαίνει στη χώρα μέχρι την ώρα που είτε που εξάγετε είτε που φθάνει στον ασθενή" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαλμάς.

Στα χέρια του αναπληρωτή υπουργού Υγείας έφθασε σήμερα η λίστα με τα σκευάσματα που διακινούσαν τα μέλη του κυκλώματος. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για 12 επώνυμα, πρωτότυπα φαρμακευτικά σκευάσματα, εκ των οποίων περίπου τα μισά έχουν να κάνουν με εξωσωματική γονιμοποίηση και τα άλλα σε άλλες θεραπευτικές κατηγορίες.

Οι έλεγχοι του ΕΟΦ θα ξεκινήσουν την Πέμπτη προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και το περιεχόμενο των σκευασμάτων, είναι πρωτότυπα, όπως αναγράφεται στα κουτιά ή περιέχουν φάρμακα μαϊμού.

Οι έρευνες "έβγαλαν" νέο... λαβράκι
Δύο φαρμακεία εντοπίστηκαν στην Θεσσαλονίκη, μετά από ελέγχους που διενήργησε η υπηρεσία ελέγχου του ΕΟΠΥΥ τα οποία παρασκεύαζαν και διακινούσαν σκευάσματα. Για παράδειγμα, έπαιρναν φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την στυτική δυσλειτουργία, τα έκαναν σκόνη και στη συνέχεια δημιουργούσαν ένα άλλο σκεύασμα και τα προωθούσαν ως σκευάσματα για εξωσωματική γονιμοποίηση.



Στη Θεσσαλονίκη επίσης εντοπίστηκε φαρμακείο με 685 κουτιά που είχαν αποκολληθεί τα κουπόνια και 1.500 αποκολλημένες ταινίες γνησιότητας. Φαίνεται πως ήταν έτοιμα να διοχετευτούν στο εξωτερικό.

www.megatv
Από το Blogger.