Header Ads

Λαϊκές αγορές. Η Περιφέρεια εισπράττει; Ο Δήμος ξοδεύει.

«Λοιπόν, έχουμε και λέμε, λέμε και έχουμε». Μια κλασική εισαγωγική πρόταση (κάποτε τουλάχιστον) πολλών εμπόρων στις λαϊκές αγορές λίγο πριν υπολογίσουν πόσο θα μας κοστίσει η πραμάτεια που έχουμε επιλέξει από τον πάγκο τους.

Ο Δήμος Κοζάνης και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πως υπολογίζουν άραγε τα έσοδα και τις δαπάνες που συνεπάγονται οι λειτουργίες των λαϊκών αγορών;

Τυχαία, πριν από μερικές ημέρες, υπέπεσε στην αντίληψή μου κάτι που ομολογώ πως αγνοούσα. Με βάση τη νομοθεσία που διέπει το σχέδιο Καλλικράτης (νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης) η δικαιοδοσία για τις λαϊκές αγορές φεύγει από τους Δήμους και περνάει στην Περιφέρεια ( νόμοι: 3852/2010 και 4071/2012). Πρακτικά αυτό σημαίνει πως την εποπτεία και κατ΄επέκταση τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των λαικών αγορών αναλαμβάνει η Περιφέρεια.

Όπως όμως θα έχετε διαπιστώσει όσοι περνάτε από τις τοποθεσίες στις οποίες λειτουργούν οι λαϊκές αγορές στην Κοζάνη, την καθαριότητα του χώρου μετά το τέλος των λαϊκών αναλαμβάνει ο Δήμος. Μαζί με την καθαριότητα, βεβαίως, αναλαμβάνει και τα έξοδα που αυτή συνεπάγεται, και είναι αρκετά. Ωστόσο, τα έσοδα από τη συμμετοχή των παραγωγών στις λαϊκές τα εισπράτει η Περιφέρεια ή τουλάχιστον, βάσει του νόμου, θα έπρεπε να τα εισπράτει.

Είναι γνωστό, άλλωστε, πως και για άλλες υπηρεσίες πληρώνει ο Δήμος, ενώ δεν εισπράτει από την κεντρική διοίκηση. Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, υπάρχει πηγή χρηματοδότησης, οι παραγωγοί που νοικιάζουν θέσεις για τους πάγκους τους.

Προκύπτουν, συνεπώς, δύο εύλογα ερωτήματα.

Εισπράττει η Περιφέρεια τα ποσά που αναλογούν σε κάθε παραγωγό για την ενοικίαση του χώρου που καταλαμβάνει ο πάγκος του και αν ναι, που και πως τα αξιοποιεί;

Αντέχει ο Δήμος το κόστος καθαριότητας χωρίς τα έσοδα από τους παραγωγούς;

Νικόλαος Ραχωβίτης
Από το Blogger.