Header Ads

Ο Κασαπίδης για το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων

Δήλωση του βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης Γιώργου Κασαπίδη σχετικά με επίμαχες διατάξεις του Σ/Ν Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων:

" Προς τη σωστή κατεύθυνση θεωρώ πως κινείται το Σχέδιο Νόμου, που συζητήθηκε στη 2η ανάγνωση σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, για την οργάνωση Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων στην πατρίδα μας.

Επιχειρείται να καλυφθεί ένα νομοθετικό κενό, σύμφωνα και με προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ., για την ενίσχυση της διαφάνειας, της συντόμευσης των διαδικασιών και της αποτελεσματικότητας για υποθέσεις που άπτονται σύναψης συμβάσεως με το ελληνικό δημόσιο.

Με την εφαρμογή και τήρηση των διατάξεων του υπό συζήτηση Σ/Ν θα μειωθούν σημαντικά ο χρόνος διεκπεραίωσης παρόμοιων υποθέσεων, τα φαινόμενα διαφθοράς και η σπατάλη πόρων στο δημόσιο.

Ωστόσο στο παρόν Σ/Ν το ΥΠΑΝ φέρνει διατάξεις αρκετά σοβαρές, αλλά άσχετες με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου εξέφρασα τη διαφωνία μου με τις διατάξεις αυτές που αφορούν στη λειτουργία της αγοράς τις Κυριακές, την πώληση ψωμιού από όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών και του τρόπου ελέγχου της λαθρεμπορίας καυσίμων στη χώρα.

Παράλληλα κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις για τα θέματα αυτά που περιλαμβάνονται και στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. των τελευταίων εκλογών, αλλά δεν έχουν έρθει προς υλοποίηση μέχρι σήμερα.

Η προτεινόμενη από το ΥΠΑΝ δυνατότητα πώλησης άρτου σε όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών, με το πρόσχημα της πλήρους απελευθερώσεως της αγοράς του άρτου, θα οδηγήσει σε στραγγαλισμό της εγχώριας παραγωγής. Θα αυξηθούν κατακόρυφα οι εισαγωγές από το εξωτερικό σιτηρών και αλεύρων, και κατεψυγμένων ζυμαριών με όλες τις αρνητικές συνέπειες για την αγροτική οικονομία και την ελληνική κοινωνία.

Αντιπρότεινα την πιστοποίηση και θεσμοθέτηση ενός τύπου ελληνικού άρτου που θα παρασκευάζεται από άλευρα ελληνικής αλέσεως, πιστοποιημένων δημητριακών ελληνικής προελεύσεως και άριστης ποιότητας.

Έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε την εξάρτηση της χώρας μας από εισαγόμενα μαλακά σιτάρια που ανέρχεται στο 80% της εγχώριας κατανάλωσης σε ψωμί και αποτιμάται σε 90 εκ. € ετησίως.

Παράλληλα θα βελτιωθεί και το εισόδημα παραγωγών της χώρας σε μια από τις βασικότερες και στρατηγικής σημασίας καλλιέργειες της πατρίδας μας, όπως αυτή του μαλακού σίτου.

Επίσης εξέφρασα την αντίθεσή μου με την επίσημη θεσμοθέτηση λειτουργίας λαϊκών αγορών παραγωγών τις Κυριακές θεωρώντας ότι επιχειρείται η αναίρεση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Ν.Δ. για τη θεσμοθέτηση αυτόνομων λαϊκών αγορών επαγγελματιών γεωργών σε καθημερινή βάση, ξεχωριστά από τη λειτουργία των μέχρι σήμερα λαϊκών αγορών.

Είναι βέβαιο ότι με την υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της Ν.Δ. θα δοθεί η δυνατότητα στους κατ' επάγγελμα γεωργούς να ξεφύγουν από τη μέγγενη των cartel των μεγάλων super-markets της αγοράς και από κακούς εμπόρους που καθυστερούν την αποπληρωμή των παραγωγών, μέχρι και για 1,5 χρόνο από την παραλαβή των προϊόντων τους.

Τέλος στη μερική εφαρμογή του ελέγχου της λαθρεμπορίας στα καύσιμα που επιχειρεί το ΥΠΑΝ με την εφαρμογή του συστήματος μετρητών των καυσίμων μόνο στο πρατήριο, αντιπρότεινα την ολοκληρωμένη πρόταση και προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. Υπενθύμισα ότι από την εποχή υπουργού Οικονομικών του κ. Αλογοσκούφη ως Ν.Δ. δεσμευόμασταν στους Έλληνες πολίτες για πλήρη έλεγχο και καταγραφή των καυσίμων από τα διυλιστήρια, στα βυτιοφόρα, μέχρι και στα τελικά σημεία πώλησης καυσίμων που είναι τα πρατήρια.

Με τον τρόπο αυτό όπως έλεγαν όλοι οι επόμενοι αρμόδιοι υπουργοί των κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ και Ν.Δ. η χώρα θα εξοικονομούσε έως και 1,5 δισ. € ετησίως που είναι η φοροδιαφυγή στα καύσιμα.

Γιατί άραγε αθετούνται και αυτές οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις ως Ν.Δ. τώρα που δίνεται η δυνατότητα να νομοθετηθούν από την τρικομματική νόμοι υπέρ των Ελλήνων πολιτών, που στενάζουν υπό το βάρος των μέτρων του μνημονίου;"

Από το Blogger.