Header Ads

Χαιρετισμός Κυριακίδη στην: «Παρουσίαση της Γούνας Σιάτιστας-Βοίου 2013»

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
Σιάτιστα 19 Απριλίου 2013
Χαιρετισμός του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κοζάνης, κ. Κωνσταντίνου Κυριακίδη στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα :
«Παρουσίαση της Γούνας Σιάτιστας-Βοίου 2013»



Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Αγαπητές Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Φίλοι Γουνοποιοί,

Κυρίες και Κύριοι,

Η σημερινή εκδήλωση που διοργανώνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Επιμελητηρίου μας με το Σύνδεσμο Γουνοποιών Σιάτιστας «Ο Προφήτης Ηλίας»,

την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας,

την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης,

το Δήμο Βοίου,

τη συμμετοχή του Γραφείου της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας

και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης,

αποτελεί μια εκδήλωση που για πρώτη φορά γίνεται στην αρχόντισσα Σιάτιστα, την έδρα του Δήμου Βοίου, με τη συνεργασία τόσων Φορέων που εμπράκτως, ενώνοντας τις δυνάμεις τους αποδεικνύουν ότι η Σιάτιστα, που στον επιχειρηματικό τομέα της γουνοποιητικής δραστηριότητας -και όχι Μόνο- έχει να επιδείξει μακρόχρονη και αξιόλογη ιστορία , αξίζει και πρέπει να παραμείνει και σήμερα, στη δύσκολη συγκυρία που διανύει η Χώρα, το σημείο αναφοράς για την παραγωγή γούνας διεθνούς φήμης.

Στόχος της σημερινής εκδήλωσης που αφορά την παρουσίαση της Γούνας της Σιάτιστας και του Βοίου είναι η προβολή των δημιουργημάτων των μοναδικών στον κόσμο τεχνιτών, που με μεράκι και εργατικότητα, αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της παραγωγής, η οποία στηρίζεται στην παράδοση που κληροδοτήθηκε από γενιά σε γενιά.

Εμείς,- το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, – δεν ήρθαμε εδώ για να αναδείξουμε τη Σιάτιστα ως Εμπορικό Κέντρο παραγωγής ποιοτικών ( επιτρέψτε μου να πω αριστουργηματικών) προϊόντων γούνας, αυτό το έχει πετύχει με τους ανθρώπους της και την τέχνη της γουνοποιίας που έχει τις ρίζες της βαθιά στην ιστορία του τόπου.

Είμαστε εδώ, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας που συμπεριλαμβάνουν την ανάληψη δράσεων για την ανάπτυξη των κλαδικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και κατ’ επέκταση της τοπικής, αλλά και Εθνικής Οικονομίας, για να στηρίξουμε τους γουνοποιούς της Σιάτιστας και εν γένει της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης στην προσπάθειάς τους για ενίσχυση της παραγωγής και περαιτέρω άνθηση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας.

Είμαστε εδώ για να σταθούμε στο πλευρό του συνδέσμου Γουνοποιών και των μελών του που είναι μέλη του Επιμελητήριου μας και που σήμερα εκθέτουν τα προϊόντα της τέχνης τους στο Χώρο αυτό του ΒΙΟΠΑ Σιάτιστας, με σκοπό την ανταγωνιστική ανάπτυξη του κλάδου και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των γουναρικών Σιάτιστας έναντι αυτών των ανταγωνιστών τους από άλλες χώρες που δεν συγκρίνονται ποιοτικά, ούτε στο ελάχιστο.

Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε ότι η εκδήλωση «Fur in Siatista 2013» θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τους εκθέτες για σύναψη νέων επιχειρηματικών συμφωνιών, αλλά και γιατί θα είναι η αφορμή για την ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού, μεταξύ των εκθετών, προκειμένου να βελτιώνεται και να ανανεώνεται συνεχώς το παραγόμενο προϊόν και να αναζωογονείται η αγορά.

Εύχομαι ότι η 1η Παρουσίαση της Γούνας της Σιάτιστας θα αποτελέσει ένα γεγονός που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων μας σε ότι αφορά τα αποτελέσματα του, που είμαι βέβαιος ότι θα είναι μόνο θετικά.

Και ως θετικά θα γίνουν αφορμή για να ξεκινήσει επιτέλους ένας διάλογος σε περιφερειακό και όχι μόνο επίπεδο για την ένταξη της συγκεκριμένης δράσης για το μέλλον σε ένα γενικότερο αναπτυξιακό σχέδιο για τη στήριξη του κλάδου, στον οποίο μπορεί να βασιστεί μεγάλο μέρος των ελπίδων της περιοχής μας για οικονομική ανάπτυξη με καθοριστική πάταξη της ανεργίας.

Η ανάπτυξη των εξαγωγών άλλωστε μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να αποφέρει στον τόπο και στους ανθρώπους του που αναζητούν αναπτυξιακό διέξοδο στην κρίση.

Σε αυτόν το στόχο πιστεύω ότι βασίζονται και οι ολοένα αυξανόμενες επενδύσεις που παρατηρούνται στον τομέα της εκτροφής γουνοφόρων ζώων στην Περιοχή, που σίγουρα μπορούν να συμβάλλουν στη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων γούνας στην Περιφερειακή μας Ενότητα.

Είναι γνωστό ότι ο παράγων «διασφάλιση της πρώτης ύλης» από εγχώριες πηγές μπορεί να περιορίσει αισθητά τους αρνητικούς εξωτερικούς παράγοντες που περιορίζουν τις ανταγωνιστικές πιέσεις που δέχεται το Ελληνικό προϊόν της γούνας στις διεθνείς αγορές από άλλους εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι η διεθνής οικονομική κρίση και η «φθηνή» παραγωγή γούνας, λόγω φθηνών εργατικών από ασιατικές χώρες και άλλα.

Ωστόσο, απαιτείται όπως ανέφερα ήδη μια αναπτυξιακή στρατηγική πολιτική. Η Γούνα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως Εθνικό Προϊόν και το επάγγελμα του γουνοποιού να προστατευτεί ως παραδοσιακό επάγγελμα.

Προς την κατεύθυνση αυτή αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι της Σιάτιστας, το Επιμελητήριό μας δεν θα πάψει ποτέ να διεκδικεί, με ηχηρή παρουσία στα κέντρα λήψης αποφάσεων, με στόχο την ανάπτυξη του κλάδου της γουνοποιίας Σιάτιστας.

Τελειώνοντας, αφού ευχηθώ στους εκθέτες καλή επιτυχία και καλές δουλειές, θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης, κ. Θέοδωρο Καράογλου, για τη στήριξη που παρείχε στην σημερινή εκδήλωση που έθεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου του, την κα Καρακόλη, αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας που άμεσα ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας να προσκαλέσει του Εμπορικούς και Οικονομικούς ακολούθους, που μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους, για να εισηγηθούν στην ημερίδα που θα γίνει το πρωινό της Κυριακής για τις δυνατότητες ανάπτυξης των εξαγωγών στη Ρωσία, Ουκρανία Ρουμανία και Σερβία – τους ευχαριστώ για τη συμμετοχή τους, επίσης όλους τους συνδιοργανωτές Φορείς και ιδιαίτερα τον Σύνδεσμο Γουνοποιών και τον Πρόεδρο του και Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Δημήτρη Κοσμίδη για την υλοποίηση της ιδέας της σημερινής παρουσίασης που τους ανήκει, και όλους τους εκθέτες μέλη.
Ευχαριστώ όλους εσάς κυρίες και κύριοι, αλλά και τους φίλους των ΜΜΕ, που με τη συμμετοχή σας στηρίζετε την πρώτη μας αυτή προσπάθεια της καθιέρωσης του Fur in Siatista ως ετήσιου θεσμού.
Από το Blogger.