Header Ads

Αυτό είναι το υπόμνημα του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας προς τον Μανώλη Κεφαλογιάννη

Υπόμνημα Προβλημάτων, Περιοχής ευθύνης του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας.
Ο δήμος Εορδαίας, ένας δήμος 50.000 κατοίκων, με τεράστια προσφορά στην εθνική οικονομία, σήμερα πλήττεται από παντού.

Καθημερινά γινόμαστε θεατές μίας κατάστασης που οδεύει προς την απαξίωση για την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή της Εορδαίας. Το Εργατικό Κέντρο Πτολ/δας μέσα από έγγραφα και συνεχείς παρεμβάσεις προς κάθε αρμόδια αρχή προσπαθεί να εκθέσει την έκταση του προβλήματος.
Σχεδόν όλες οι υπηρεσίες που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν τον πολίτη και πρέπει να λειτουργούν προς όφελός του διευκολύνοντας τον, είτε κλείνουν η μία μετά την άλλη, είτε υπολειτουργούν , κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και του απαραίτητου εξοπλισμού, κάνοντας τη ζωή των Εορδαίων δύσκολη αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις και επικίνδυνη.
Τα προβλήματα πολλά και η επίλυσή τους πλέον αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Η Εορδαία ζητάει ουσιαστικές λύσεις και όχι προσωρινά ημίμετρα. Λύσεις για την στήριξη του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, ενός νοσοκομείου «κόσμημα» με πολλές δυνατότητες και προοπτικές, για την παραμονή του ΤΕΙ Μαιευτικής στην Πτολ/δα, για να συνεχίσει την λειτουργία του, το Τελωνείο Πτολ/δας, για να μην κλείσει εντελώς το γραφείο του ΟΑΕΕ.
Λύσεις για τα πολλά προβλήματα λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, τα οποία συνεπάγονται την καθημερινή ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων στην περιοχή μας, καθώς οι σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό δυσχεραίνουν την λειτουργία του και την σωστή παροχή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους, οι οποίοι εν τέλει διαπιστώνουν ότι πληρώνουν εισφορές για ένα σύστημα ασφάλισης υπό κατάρρευση.
Στην ευρύτερη περιοχή της Πτολ/δας όπου δραστηριοποιείται η ΔΕΗ ΑΕ στην εξόρυξη του Λιγνίτη και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είναι αδιανόητο να λειτουργεί τμήμα επιθεώρησης εργασίας (το οποίο με πρόσφατη απόφαση θα έκλεινε, συνδικάτο όμως και τοπική κοινωνία δεν επιτρέψανε να συμβεί κάτι τέτοιο) με έναν μόνο υπάλληλο. Παρ΄ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες του επόπτη εργασίας άμεσα θα πρέπει να ενισχυθεί το τμήμα Επιθεώρησης Πτολ/δας ώστε να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και σωστά. Δεν μπορεί σε μία περιοχή όπου καλπάζει η μαύρη εργασία να συρρικνώνονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Επίσης η τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας αποτελεί πρωταρχικό και κυρίαρχο ζήτημα για τις σύγχρονες κοινωνίες και τις ομαλές εργασιακές σχέσεις.
Ο έλεγχος της τήρησης των μέτρων αυτών αποτελεί αντικείμενο των τεχνικών επιθεωρήσεων εργασίας που δυστυχώς παρόλο το μεγάλο εργατικό δυναμικό δεν έχει προβλεφθεί και δεν λειτουργεί στην περιοχή μας.
Θεωρούμε ότι η τοποθέτηση ενός υπαλλήλου, τεχνικού επιθεωρητή στην Πτολ/δα θα εξυπηρετούσε καλύτερα και τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους της περιοχής.
Επιπλέον σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε την αναγκαιότητα δημιουργίας παραρτήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων στο Λεκανοπέδιο. Είναι γεγονός ότι τα λατομεία όλης της Βορείου Ελλάδας απασχολούν συνολικά μικρότερο αριθμό εργαζομένων από τα λιγνιτωρυχεία του Λεκανοπεδίου και η πρόληψη είναι απαραίτητη για την αποφυγή εργατικών ατυχημάτων.
Ένα από τα βασικά προβλήματα με το οποίο έρχεται αντιμέτωπη η τοπική κοινωνία ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό είναι και η ανεργία τα ποσοστά της οποίας έχουν ανέβει στα ύψη για την περιοχή μας. Η Δυτική Μακεδονία έχει κατακτήσει την πρωτιά στην ανεργία και αυτοί που πλήττονται είναι κυρίως οι νέοι και οι γυναίκες.
Απαιτούμε την εφαρμογή στοχευόμενων δράσεων έτσι ώστε να μειωθεί η ανεργία και να εξαλειφθεί η μαύρη εργασία.
Η περιοχή μας λόγω της μορφολογίας της και του ορυκτό πλούτου που διαθέτει προσφέρεται για ανάπτυξη.
Πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία για να μην σβήσει σιγά - σιγά η Εορδαία και η ευρύτερη περιοχή.
Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την δημιουργία της μονάδας 5 στην Πτολ/δας κρίνεται επιτακτική καθώς αποτελεί ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο που θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας προκειμένου να πάρει μία ανάσα η περιοχή.
Επίσης αρκετά σημαντική είναι η ώθηση των νέων να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα. Δυστυχώς η Εορδαία μειονεκτεί σε θέσεις ή και είναι έξω από πολλά προγράμματα. Ζητάμε περισσότερες θέσεις στα προγράμματα κατάρτισης ανέργων και ιδιαίτερα σε προγράμματα με ειδικότητες που να σχετίζονται με την τοπική αγορά εργασίας.
Τοπικές κοινωνίας όπως αυτή της Εορδαίας με την τεράστια δυναμική και προσφορά της είναι άδικο και παράλογο να οδηγούνται στην συρρίκνωση και τον οικονομικό αφανισμό. Όλοι μαζί από όποια θέση και αν βρισκόμαστε, ανεξάρτητα από κομματικά πιστεύω και πεποιθήσεις, επιβάλλεται πλέον να βρούμε λύσεις βιώσιμες σε καιρούς ιδιαίτερα δύσκολους για όλη τη χώρα.
Από το Blogger.