Header Ads

Εργατικό Κέντρο Ν. Κοζάνης: Κατάθεση προτάσεων στον Κεφαλογιάννη

Το Σάββατο 13/4/2013 το Προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζάνης συναντήθηκε με κλιμάκιο της Ν.Δ. με επικεφαλής τον Κο Κεφαλογιάννη και κατέθεσε το παρακάτω κείμενο με τις θέσεις του σ.κ.:


Η περιοχή μας υποφέρει από υψηλή ανεργία και έχει έλλειμμα ανάπτυξης Δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Το πρόβλημα της ανεργίας είναι ιδιαίτερα οξύ, πίσω από τα ποσοστά όμως είναι άνθρωποι που δεν μπορούν να ζήσουν.

Το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι τώρα η οικογένεια που στήριζε μεγάλο μέρος των ανέργων αδυνατεί να το κάνει, γιατί είναι στο σύνολο τους άνεργοι.

Το χειρότερο είναι ότι δεν έχει μέλλον η νεολαία μας, τα παιδιά μας, τα ποσοστά ανεργίας στους νέους μας είναι τρομακτικά.

Μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας έπρεπε να είχαν παρθεί χθες, γιατί όπως οδηγούνται τα πράγματα θα είναι αργά, εάν δεν είναι ήδη.

Το Εργατικό κέντρο Ν. Κοζάνης με κοινή συμφωνία όλων των φορέων πρότειναν από τον Ιούνιο του 2011 ότι ο Ν. Κοζάνης πρέπει να στηριχθεί σε τρείς βασικούς πυλώνες ανάπτυξης που είναι συνυφασμένοι με το μέλλον του.

1. ΔΕΗ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ

Σημαντικό βήμα η υπογραφή της σύμβασης για την 5η μονάδα της ΔΕΗ, η πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων είναι εξίσου σημαντική γιατί θα δώσει πολλές άμεσες θέσεις εργασίας.

Είναι επιτακτική ανάγκη η ΔΕΗ να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό ή και αντικατάσταση όπου απαιτείται των παλαιών ρυπογόνων μονάδων (με πρωτιά δυστυχώς στην Ευρώπη) με νέες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Να λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία των υδροφόρων οριζόντων και να προχωρήσει στις αποκαταστάσεις στα ορυχεία.

Οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών πρέπει να γίνουν με βάση τις προτάσεις των κατοίκων και των φορέων της περιοχής και με τους προβλεπόμενους περιβαλλοντικούς όρους.

Κανένας συμψηφισμός πλέον με το περιβάλλον, με το μέλλον αυτού του τόπου, με το μέλλον των παιδιών μας.

Άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στην ΔΕΗ, υπολογίζονται πάνω από 2.500 οι ελλείψεις στους σταθμούς και τα ορυχεία.

Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας για να μη θρηνούμε συνέχεια θύματα, συνδέεται με το παραπάνω, ελλείψεις, εντατικοποίηση κ.λ.π.

Ταυτιζόμαστε πλήρως με τα συνδικάτα της περιοχής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της μεγαλύτερης επιχείρησης.

2. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Τ.Ε.Ι.

Χαιρετίζουμε την απόφαση για την διατήρηση των αυτοδιοίκητων των δύο ιδρυμάτων αλλά και την ενίσχυση τους, αγωνιστήκαμε για αυτά.

Πρέπει όμως άμεσα να υλοποιηθεί και η ανάπτυξη των υποδομών του πανεπιστημίου που καθυστερούν αναιτιολόγητα.

Να αναβαθμισθούν ποιοτικά για να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των σπουδαστών και της κοινωνίας, σύνδεση με την αγορά εργασίας, αναπτύσσοντας ερευνητικό και επιστημονικό έργο.

3. Υγεία, Νοσοκομείο Κοζάνης.

Καλύπτει το 70% του πληθυσμού του Νομού και υποστηρίζει τρία κέντρα υγείας. Παρόλα αυτά έχει υποβαθμισθεί και κλείνουν ή υπολειτουργούν βασικές κλινικές με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής μας να έχουν υποβαθμισμένες ή κακές υπηρεσίες υγείας.

Τα κέντρα Υγείας είναι υποβαθμισμένα και δεν παρέχεται πρωτοβάθμια περίθαλψη που είναι βασική αρχή της λειτουργίας του ΕΣΥ.

Απαιτούμε να στελεχωθούν οι κλινικές και τα κέντρα υγείας για την ομαλή λειτουργία τους.

Δεν θα δεχθούμε καμία έκπτωση για τα Νοσοκομεία του Νομού.

Να γίνει νέο Νοσοκομείο στην Κοζάνη τριτοβάθμιας περίθαλψης είναι αναγκαίο να σχεδιασθεί τώρα.

Είναι η μοναδική περιοχή της χώρας που υπολείπεται στον τομέα αυτό.

Στο Νομό λειτουργούν τα μεγαλύτερα Λιγνιτωρυχεία και απαιτείται αυξημένη και εξειδικευμένη αντιμετώπιση περιστατικών είτε υγείας, είτε επαγγελματικών ασθενειών και ατυχημάτων, που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση.

Τα παραπάνω αποτελούν πόλο ανάπτυξης για την περιοχή μας.

Για αναβάθμιση της Παιδείας, των Υπηρεσιών Υγείας, του περιβάλλοντος και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Άμεσα να ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα υποδομών για την αναθέρμανση του

κλάδου των κατασκευών, τρία χρόνια φωνάζουμε όλοι μιλούν για αυτήν την

αναγκαιότητα αλλά φως δεν βλέπουμε, η εκκίνηση των κατασκευαστικών

έργων θα δημιουργήσει τουλάχιστον 60.000 άμεσες θέσεις εργασίας.

Είναι απαραίτητο λοιπόν να προχωρήσουν οι επενδύσεις και η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας για να αναθερμανθεί η οικονομία της περιοχής μας.

Το μέταλλο, το ξύλο, το μάρμαρο, η οικοδομή το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής μας είναι σε μεγάλη καθίζηση, πρέπει οι επιχειρήσεις αυτές να υποστηριχθούν με κεφάλαια κίνησης, έχουν δουλειές παραγγελίες, αλλά λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν μπορούν να αγοράσουν πρώτες ύλες και αυτό τις οδηγεί στο αναπόφευκτο.

Πολλοί εργοδότες βέβαια εκμεταλλευόμενοι αυτή την αδυναμία αντλούν κεφάλαια από την εργασία και φτάνουν να χρωστούν στους εργαζόμενους από τρεις μήνες μέχρι ένα και ενάμιση χρόνο μισθούς.

Αυτή η κοροϊδία πρέπει άμεσα να σταματήσει, πολλοί εργοδότες το εκμεταλλεύονται οδηγούν σε εξαθλίωση τους εργαζόμενους και βέβαια βαθαίνει ακόμη περισσότερο την ύφεση.

Απαιτούνται στοχευόμενες κρατικές ενισχύσεις για τη στήριξη των ΜΜΕ, τομέων και κλάδων της ελληνικής οικονομίας που απειλούνται από την χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση (π.χ. Γούνα, μάρμαρο, μέταλλο κ.ά.).

Η πρόταση του τοπικού ολοκληρωμένου προγράμματος περιφερειακής ενότητας Κοζάνης του εργατικού κέντρου (στοχευμένη δράση) να γίνει άμεσα δεκτή από το Υπουργείο εργασίας στο οποίο έχει κολλήσει γιατί θα συμβάλλει στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην μείωση της ανεργίας.

Τέλος η επένδυση στο περιβάλλον δίνει αναπτυξιακή προοπτική και είναι συνυφασμένο και με τη λειτουργία και τις δραστηριότητες της ΔΕΗ.

Θεωρούμε απαράδεκτο να καταργηθεί η Δ/νση κοινωνικής επιθεώρησης Δυτικής Μακεδονίας, η οποία απαρτίζεται από 5 τμήματα χωρίς να διευκρινίζετε εάν θα παραμείνουν ή θα κλείσουν τα ανωτέρω τμήματα, που ο όγκος εργασιών είναι μεγάλος, ορυχεία Δ.Ε.Η, κατασκευή της 5ης μονάδας, εργολάβοι, γουνεργάτες, επισιτιστικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κ.λ.π. και ανθεί η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Υπολογίζεται στο 30%.

Επανειλημμένα έχουμε τονίσει την έκταση των εργασιακών προβλημάτων στην περιοχή μας, το κάνουμε για άλλη μια φορά.

Η κατάργηση-συγχώνευση υπηρεσιών και τμημάτων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) που εισάγετε επαναφέρει την κατάργηση της Διεύθυνσης και την συγχώνευση της με της Ηπείρου με έδρα τα Ιωάννινα και αντιστοίχως καταργούνται και τμήματα.

Έτσι όμως διαλύονται οι ελεγκτικές υπηρεσίες και καταργείται τελείως η προστασία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Απαιτούμε την ενίσχυση του ΣΕΠΕ με στελεχιακό δυναμικό αλλά και μηχανολογικό εξοπλισμό, για τον έλεγχο της αγοράς εργασίας και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

Το Εργατικό κέντρο Ν. Κοζάνης θεωρεί ότι οι Διευθύνσεις της είναι καλά διαρθρωμένες και δεν απαιτείται η κατάργηση ή συγχώνευση αυτών ή τμημάτων της, γιατί δεν υπάρχει Δημοσιονομικό όφελος, απεναντίας το κόστος θα αυξηθεί (όγκος δουλειάς, μετακινήσεις εκτός έδρας κ.λ.π.).

Και δεν πρέπει να παραγνωρίζετε ότι οι υφιστάμενες Διευθύνσεις αντιπροσωπεύουν τα θεμέλια πάνω στα οποία πρέπει να αναπτυχθεί μια αποτελεσματική και σύγχρονη επιθεώρηση εργασίας, για αυστηρούς και αποτελεσματικούς ελέγχους στην αγορά εργασίας.

Η αναδιοργάνωση του δημοσίου δεν πρέπει να σημαίνει συρρίκνωση ή διάλυση των υπηρεσιών που έχουν άμεση σχέση με την προστασία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Να στελεχωθεί η ΕΥΠΕΑ ΙΚΑ (Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλισμένων) και να γίνει τμήμα επιθεώρησης μεταλλείων στην Κοζάνη, για τον έλεγχο της αγοράς εργασίας που έχει καταντήσει να είναι ζούγκλα.

Απαιτούμε μια άλλη πολιτική

Οι νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται από την Κυβέρνηση και την Τρόικα στη χώρα μας και στην Ευρώπη διευρύνουν την ύφεση, την ανεργία, τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες.

Να εφαρμοστεί ένα διαφορετικό μίγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο θα ενισχύει τα εισοδήματα και την πραγματική οικονομία, την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη δίκαια αναδιανομή των φορολογικών βαρών, μια πολιτική που θα σέβεται τα εργασιακά, ασφαλιστικά κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων, μια πολιτική που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο.

Να ανατραπούν οι μνημονιακές πολιτικές μείωσης των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών επιδομάτων και της κρατικής επιχορήγησης της κοινωνικής προστασίας.

Για το εργατικό κέντρο όπως και για το σ.κ. της χώρας μας η έννοια των δημόσιων αγαθών κατέχει κεντρική θέση και παραπέμπει στην έννοια των κοινωνικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας και είναι εχθρική προς τη λογική του εμπορεύματος, που παραπέμπει στην έννοια του καταναλωτή, των ευκαιριών και της αγοράς.

Ο ορυκτός πλούτος, η ΔΕΗ, το νερό.

Το νερό είναι αγαθό, κοινωνικό αγαθό, η ιδιωτικοποίηση του είναι απαγορευτική και για την ίδια την Ευρώπη που το επιχείρησε παλαιότερα και τώρα επιστρέφει πάλι στον έλεγχο του δημοσίου ή των Δήμων. Εμείς γιατί πειραματιζόμαστε; τι σημαίνει συγχώνευση των επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης; Διαφωνούμε απολύτως στα σχέδια ιδιωτικοποίησης των νερών και των επιχειρήσεων.

Έκτακτα και μόνιμα εισοδηματικά μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους και τ’ αντίστοιχα νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από τα όρια φτώχειας.

Κατάργηση όλου του αντεργατικού θεσμικού πλαισίου καθώς και της 6ης Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου που μειώνει τον κατώτατο μισθό κι ακυρώνει τον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και τη λειτουργία των ΟΕΚ και ΟΕΕ.

Απαιτείται, εξάλλου, να εφαρμοστούν έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση των ανέργων, με στοχευμένες πολιτικές άμεσες που θα τους ανακουφίσουν.

Να ενισχυθεί η προστασία των ανέργων μέσω της αύξησης του επιδόματος της ανεργίας και διπλασιασμού του χρόνου χορήγησής του.

Να στηριχθούν εισοδηματικά οι δανειολήπτες και τα νοικοκυριά.

Να υπογραφούν παντού και για όλους Συλλογικές Συμβάσεις, να καταργηθούν οι ελαστικές και ανασφάλιστες μορφές απασχόλησης.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

· Συλλογικές συμβάσεις

· Αξιοπρεπή εργασία

· Δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα
Από το Blogger.