Header Ads

Eγκαίνια έκθεσης στη Gallery 512 στην Πτολεμαΐδα

Στη Gallery 512 στην Πτολεμαΐδα πρόκειται να διασταυρωθούν οι δρόμοι δυο νέων καλλιτεχνών, της Βίκης Κορακάκη και του Γιάννη Σταμενίτη. Η έκθεση θα διατρέξει τους βασικούς σταθμούς της μέχρι τώρα καλλιτεχνικής του πορείας περιλαμβάνοντας παλαιότερα και καινούρια έργα.

Η έκθεση συνοψίζει δυο διαφορετικές καλλιτεχνικές προτάσεις, των όποιων βασικό στοιχειό αποτελεί η έννοια του πειραματισμού. Επιτοίχιες κατασκευές, μικτές τεχνικές σε επίπεδες επιφάνειες, ζωγραφική και χαρακτική χαρακτηρίζουν την πολυμορφία αυτής της έκθεσης, αφήνοντας μια αίσθηση καινοτόμας προσέγγισης των μορφών και των τρόπων έκφρασης.

Η παλέτα της Βίκης Κορακάκη συντίθεται από μαύρο, άσπρο, γκάμες του γκρίζου και του κόκκινου. Το τελευταίο, αρχικά σπάει τη σύνθεση για να φέρει στο τέλος την καθοδήγηση του θεατή και την ισορροπία. Στον επαναχρησιμοποιημένο καμβά ενυπάρχει το συμπίλημα της απλότητας του μολυβιού, της αναγλυφικότητας της πίσσας και της κλωστής, η οποία άλλοτε περιγράφει τη φόρμα και άλλοτε τη νοηματοδοτεί. Την τελική σύνθεση διαμορφώνει η χρήση του stencil δημιουργώντας χρονικά σημεία με πεδίο αναφοράς την ίδια τη σύνθεση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μετατοπίζεται το μάτι του θεατή τόσο στον χρόνο όσο και στον χώρο.

Ο Γιάννης Σταμενίτης επιχειρεί να αποκαλυφθεί η προσωπικότητα και το συναίσθημα σε πρώτο πλάνο, παρά η ρεαλιστική αποτύπωση. Υποδηλώνει ένα πνευματικό χώρο, απ’ όπου τα είδωλα ενός κόσμου, προκαλούν ενδοτροπικές εντάσεις, με συγκινησιακή φόρτιση.
Πορτρέτα, ίχνη, μαρτυρίες, συνθέτουν μια περιπλάνηση, μια σπουδή στις ιδιότητες της μνήμης και της αποτύπωσης, στο ιστορικό και το σύγχρονο, στο τοπικό και το διεθνές, στο αισθητικό και το κοινωνικό. Αποκαλύπτουν και συνθέτουν μια αφήγηση της ανθρώπινης μορφής μέσα από μια αλληγορία που σχετίζεται, με την έννοια της ταυτότητας, την μεταφορική προσέγγιση του χρόνου, την αρχαιολογία της σιωπής.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν 24 Απριλίου 2013 και ώρα 20.00 στη Gallery 512 στην Πτολεμαΐδα. (Διάρκεια: από τις 24 Απριλίου στις 8:00 μ.μ. μέχρι τις 21 Μαΐου στις 9:00 μ.μ.)
Από το Blogger.