Header Ads

«Το στρίψιμο της βίδας» του Χ. Τζαίημς και το ποίημα-μονόλογο «Αίας» του Γιάννη Ρίτσου από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

Στα πλαίσια της σκηνής «Σύγχρονο Θέατρο» το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης παρουσιάζει δύο παραστάσεις : «Το στρίψιμο της βίδας» του Χ. Τζαίημς και το ποίημα-μονόλογο «Αίας» του Γιάννη Ρίτσου.

«Το στρίψιμο της βίδας» είναι διασκευή της νουβέλας μυστηρίου του Χένρυ Τζαίημς. Το έργο γράφτηκε το 1886, αλλά η διασκευή έγινε πρόσφατα από τον Τζέφρεϋ Χάτσερ (1996). Στη διασκευή εμφανίζονται δύο ηθοποιοί και όλα τα πρόσωπα, πλην της γκουβερνάντας ερμηνεύονται από τον άντρα ηθοποιό. Πρόκειται για μια ατμοσφαιρική ιστορία μυστηρίου – διαδραματίζεται σ’ ένα πύργο στα τέλη του 19ου αιώνα – που όπως λέει ο μεταφραστής Θωμάς Μοσχόπουλος, πάντα αιωρούνται ερωτήματα για το ποιος είναι αυτός που βλέπεις στη σκηνή. Η παράσταση είναι συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ με την ομάδα θεάτρου και χορού MoveInContact. Η σκηνοθεσία είναι του Πάρη Μαντόπουλου και τους ρόλους ερμηνεύουν η Άννα Μερτζάνη και ο Κωνσταντίνος Ρεπάνης.

Ο «Αίας» είναι το 5ο μυθολογικό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου που γράφτηκε από τον ποιητή στην εξορία της Λέρου και της Σάμου (1967-69). Η ιστορία του ομηρικού ήρωας με το τραγικό τέλος έδωσε την αφορμή στον Γ. Ρίτσο να συνδέσει την αρχαία αφήγηση με τον 20ο αιώνα. Τα ομηρικά γεγονότα αυτούσια, τότε που ο γιγάντιος και ανίκητος Τελαμώνας σε παράκρουση αυτοκτονεί. Ο ποιητής όμως μεταφέρει σε ένα σημερινό τοπίο τις υπαρξιακές συγκρούσεις του ήρωα. Η δόξα, ένα άδειο πουκάμισο, η ματαιότητα της εκδίκησης και στο τέλος η αναζήτηση της βαθύτερης ουσίας του ανθρώπου. Το ρόλο ερμηνεύει ο Κώστας Κοζικόπουλος.

Το στρίψιμο της βίδας

Σάββατο 20, Κυριακή 21, Δευτέρα 22 Απριλίου στις 9.00 μ.μ.

Αίθουσα Θεατροδρομίου

Ο Αίας

Τρίτη 23, Τετάρτη 24, Πέμπτη 25 Απριλίου στις 9.00 μ.μ.

Αίθουσα Τέχνης (με τις θέσεις των θεατών επί σκηνής)

Γενική είσοδος: 8 €
Φοιτητικό-μαθητικό-«Φίλοι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ: 6 €
Ισχύουν εισιτήρια του Ο.Γ.Α.
Πληροφορίες στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, στην «Αίθουσα Τέχνης» και στο τηλ. 24610-24062, εσωτ.1.


Από το Blogger.