Header Ads

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι για να βρουν τους "κοπανατζήδες" του δημοσίου

Αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να εντοπιστούν οι αδικαιολογήτως απόντες και όσοι αργούν να πάνε στη δουλειά τους διενεργούν οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης. Αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία πως υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών χτυπούσε την κάρτα εργασίας αλλά έφευγε από την πίσω πόρτα για να δουλέψει σε οικογενειακή επιχείρηση.
Ο έλεγχος έγινε μετά από καταγγελία ότι συγκεκριμένος υπάλληλος της Διεύθυνσης Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών, χτυπούσε καθημερινά την κάρτα του και μετά έφευγε για να δουλέψει στο μαγαζί του. Η καταγγελία δεν εξακριβώθηκε, ο έλεγχος όμως επεκτάθηκε και στους υπόλοιπους υπαλλήλους, οι φάκελοι των οποίων έγιναν φύλλο και φτερό.

Συνεχείς είναι οι έλεγχοι και στα πτυχία των εργαζομένων, προκειμένου να εξακριβωθεί αν είναι γνήσια, καθώς στο παρελθόν έχουν υπάρξει περιπτώσεις πλαστογραφίας. το ίδιο θα γίνει και τις ιατρικές γνωματεύσεις, βάσει των οποίων ορισμένοι υπάλληλοι μετατέθηκαν σε άλλες υπηρεσίες.

Στο στόχαστρο των επιθεωρητών θα «μπουν» και οι υπάλληλοι που έχουν επικαλεστεί ψυχολογικά προβλήματα. «Κόσκινο» πλέον και οι ιατρικές γνωματεύσεις τονίζει και η δημοσιογράφος Μ. Μαγκλάρα.

Με καθυστέρηση ενός χρόνου από την εφαρμογή του νόμου λειτουργούν τα 35 από τα 39 πειθαρχικά συμβούλια. Σε 4 εξ αυτών, αναμένεται αντικατάσταση των δικαστών του ελεγκτικού συνεδρίου που παραιτήθηκαν και 906 υπάλληλοι έχουν τεθεί σε αργία.
Ανάμεσα τους και μία υπάλληλος του υπουργείου υγείας που δικαιώθηκε από το δικαστήριο, αλλά δεν υπάρχει πειθαρχικό σώμα για να την αποκαταστήσει.

Έμμεση αλλά σαφή προτροπή για απολύσεις στο Δημόσιο έκανε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

"Δεν νοείται να δίνουμε με διάφορα προσχήματα των υπερπάντων αγώνα για να μην απολυθούν μερικές χιλιάδες επίορκοι ή πλαστογράφοι του δημοσίου, όταν πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο οι άνεργοι που έχουν χάσει τη δουλειά τους στον ιδιωτικό τομέα".

Για επαγγελματίες υψηλόμισθους που θέτουν θέμα μείωσης του δημοσίου ενώ ο μισθός τους ξεπερνά τις αποδοχές 10 δημοσίων υπαλλήλων κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή ανάλογη δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

ERT
Από το Blogger.