Header Ads

Τι αποφάσισε η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας για τις λαϊκές αγορές

To ΔΣ της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας στην τελευταία του συνεδρίαση στις 25/4/2013, είχε την ευκαιρία να συζητήσει εκτεταμένα το ζήτημα της προτεινόμενης ρύθμισης του υπό Ψήφιση Νομοσχεδίου (άρθρο 42) περί Λαϊκών Αγορών.
Διαπιστώθηκε ότι οι προτεινόμενες διατάξεις συνιστούν το αποκορύφωμα του συγκεντρωτισμού καθώς αφαιρεί από τους Δήμους τη σχετική αρμοδιότητα. Επιπλέον, μέσα στις δύσκολες εποχές που βιώνει η τοπική αυτοδιοίκηση της αφαιρούνται επιπλέον θεσμοθετημένοι πόροι που έχουν καθαρά ανταποδοτικό χαρακτήρα έναντι των υπηρεσιών που προσφέρουν οι Δήμοι προκειμένου να λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές.

Κατ΄ επανάληψη τόσο η ΚΕΔΕ όσο και όλες οι ΠΕΔ της χώρας έχουν διατυπώσει την απλή και ξεκάθαρη θέση να περάσει το σύνολο των αρμοδιοτήτων που αφορά στις λαϊκές αγορές στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Παρόλα αυτά διαπιστώνουμε ότι οι θέσεις μας αγνοούνται συστηματικά από την Πολιτεία και το Αρμόδιο Υπουργείο. Τη συμπεριφορά αυτή τη θεωρούμε εμπαιγμό καθώς όχι μόνο οι σχετικές αρμοδιότητες αφαιρούνται αλλά και οι θεσμοθετημένοι πόροι μεταφέρονται στις Περιφέρειες οι οποίες ως γνωστόν δε διαθέτουν καν μηχανισμούς είσπραξης των σχετικών τελών.

Κατόπιν τούτου ζητάμε την άμεση απόσυρση του σχετικού άρθρου και την αντικατάστασή του με διατάξεις που διασφαλίζουν την πλήρη μεταφορά των σχετικών αρμοδιοτήτων στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση.

Προσβλέποντας στη θετική σας ανταπόκριση, σας ευχαριστούμε.



Με εκτίμηση
Η Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας
Βρυζίδου Παρασκευή
Δήμαρχος Εορδαίας
Από το Blogger.