Header Ads

Αυτό είναι το ψήφισμα διαμαρτυρίας του Τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού

Η Συνέλευση του Τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού στη συνεδρίασή της στις 3-4-2013 αποφάσισε ομόφωνα για τα μέτρα αντίδρασης στην κατάργηση του Τμήματος, εκ των οποίων το πρώτο ήταν η κατάθεση ψηφίσματος διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια των εργασιών του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

Στη σημερινή εποχή προβάλλεται έντονα η ανάγκη αναπτυξιακής πολιτικής για την Ελλάδα, η οποία σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται και από την ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ενώ η ειδικότητα του βιομηχανικού σχεδιασμού χρησιμοποιείται διεθνώς προκειμένου οι επιχειρήσεις να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους (ποιότητα, κόστος, αποδοχή στην αγορά) έρχεται η πολιτεία σήμερα με το σχέδιο «Αθηνά» να καταργήσει το μοναδικό Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού στην Ελλάδα, μέσω της απορρόφησής του από το Τμήμα Μηχανολογίας.

Ο Βιομηχανικός Σχεδιασμός έχει ως αντικείμενο τις μεθοδολογίες σχεδιασμού και κατασκευής προϊόντων από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίηση του τελικού αποτελέσματος. Συνεπώς, μπορεί να αναβαθμίσει τα Ελληνικά προϊόντα και να δημιουργήσει σημαντική προστιθέμενη αξία για αυτά.

Ενώ παραμένουν τμήματα (σχεδιασμού ρούχων και υποδημάτων, σχεδιασμού επίπλων, διακόσμησης και σχεδιασμού εσωτερικών χώρων) τα οποία είναι υποσύνολα του Βιομηχανικού Σχεδιασμού, το Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού που είναι η ομπρέλα όλων αυτών κλείνει.

Μια σειρά από ιδιωτικά κολέγια προσφέρουν, με αξιοσημείωτη εμπορική επιτυχία, κύκλους σπουδών σε επιμέρους τομείς του Βιομηχανικού Σχεδιασμού. Το Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού, το οποίο είναι ο πρώτος σε εθνικό επίπεδο εκπρόσωπος της δημόσιας εκπαίδευσης στον τομέα αυτόν, επιβάλλεται να παραμείνει και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Το Τμήμα έχει διακριθεί τόσο σε πανελλαδικούς όσο και διεθνείς διαγωνισμούς σχεδιασμού προϊόντων και έχει κατοχυρώσει δεκάδες βιομηχανικά σχέδια και
πατέντες στον ΟΒΙ. Έχει βραβευθεί από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας (Αριστεία 2012) κι έχει συνεργαστεί με πολλές επιχειρήσεις τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο στο σχεδιασμό προϊόντων, συσκευασιών και ετικετών.

Η πλειοψηφία των αποφοίτων βρίσκει δουλειά στο αντικείμενο των σπουδών τους. Η απορροφητικότητα των αποφοίτων στην αγορά ξεπερνάει το 88%.

Με βάση τα παραπάνω απαιτούμε την διατήρηση του Τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού και την ουσιαστική ενίσχυση του από την πολιτεία. Στην προσπάθειά μας να «σώσουμε» το Τμήμα μας, ζητάμε τη θεσμική σας υποστήριξη και ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από μέρους σας.



Από τη Συνέλευση Φοιτητών του Τμήματος
Από το Blogger.