Header Ads

Ποια αυθαίρετα νομιμοποιούνται

Μεγάλη ανατροπή στον τομέα των ακινήτων επιφέρει η πρόβλεψη του νέου νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που δημοσιοποιείται μέσα στις επόμενες μέρες, πως όλα τα κτίσματα προ του 1975 θεωρούνται νόμιμα είτε διαθέτουν οικοδομική άδεια είτε όχι.

Λύνεται κατ΄ αρχήν ένα χρόνιο πρόβλημα πολλών πολιτών, οι οποίοι έχουν χάσει την οικοδομική άδεια ή νομίμως δεν διαθέτουν (παραδείγματος χάριν σε περιπτώσεις σεισμοπαθών), παράλληλα όμως ανεβαίνει η αξία δεκάδων ακινήτων ιδίως της περιφέρειας που τώρα μπορούν να αναβαθμιστούν και να αξιοποιηθούν.

Ωστόσο και για αυτή την κατηγορία αυθαιρέτων ισχύει η εξαίρεση εκείνων των κτισμάτων που προσκρούουν στις επιταγές του Συντάγματος περί προστασίας του περιβάλλοντος και έχουν ανεγερθεί σε δάση, αναδασωτέες περιοχές, αιγιαλό και παραλία, δημόσιους χώρους, αρχαιολογικούς χώρους κλπ.

Σύμφωνα με το Έθνος, το νομοσχέδιο προβλέπει πως η ανέγερση ενός ακινήτου προ του 1975 θα πρέπει να αποδεικνύεται με δημόσιο έγγραφο είτε με αεροφωτογραφίες.

Νομιμοποιούνται

-Τα κτίσματα προ του 1975 είτε διαθέτουν οικοδομική άδεια είτε όχι
-Τα κτίσματα με μικρές πολεοδομικές παραβάσεις που διαθέτουν οικοδομική άδεια και δεν αυξάνουν την προβλεπόμενη επιφάνεια
-Ημιυπαίθριοι χώροι περιορισμένης επιφάνειας, πάλι εντός οικοδομικής άδειας.

Απαγορεύονται

-Η νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε δάση, αναδασωτέες περιοχές, αιγιαλό και παραλία, δημόσιους χώρους, αρχαιολογικούς χώρους
-Η νομιμοποίηση αυθαιρέτων που κατασκευάστηκαν μετά την 28η Ιουλίου 2011
Από το Blogger.