Header Ads

Ανάπτυξη πλουτοπαραγωγικών πόρων, στον πρωτογενή τομέα

Η ανάπτυξη εναλλακτικών πλουτοπαραγωγικών πόρων, στον πρωτογενή τομέα και ιδίως στο κλάδο των αρωματικών φυτών, αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης.

Στο πλαίσιο αυτό η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ανέλαβε πρωτοβουλίες προκειμένου να επιταχυνθεί η απαιτούμενη διαδικασία για την πιστοποίηση του Γενετικού Υλικού των Αρωματικών Φυτών, με έμφαση στα αρωματικά φυτά που απαντώνται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας όπως, η ρίγανη, το τσάι βουνού, το φασκόμηλο, το χαμομήλι, ο μάραθος και η λεβάντα.

Στόχος είναι η ενίσχυση της πραγματικής τοπικής οικονομίας με την αξιοποίηση των αρωματικών φυτών καθώς η εμπειρία από την παραγωγή και εκμετάλλευση του κρόκου Κοζάνης αποδεικνύει πως η ανάπτυξη εναλλακτικών πλουτοπαραγωγικών πόρων στον πρωτογενή τομέα δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και νέες θέσεις εργασίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης ανάλαβε στα τέλη του περασμένου χρόνου συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να συμβάλει στην επιτάχυνση των διαδικασιώνπιστοποίησης γενετικού υλικού αρωματικών φυτών της Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να βρεθεί λύση σε μια προσπάθεια που καταβάλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από τη δεκαετία του 1990 και σκοντάφτει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Ο κ. Θεοδωρίδης θεωρεί πως «η πιστοποίηση γενετικού υλικού, στα υψηλής εμπορικής αξίας ελληνικά προϊόντα, στην προκειμένη περίπτωση στα αρωματικά φυτά, με τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την ευεργετική τους επίδραση στην υγεία, είναι ύψιστης σημασίας για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και μέσα από αυτή, την προβολή των ελληνικών διατροφικών ειδών στις διεθνείς αγορές».

Έτσι, μετά από τις συναντήσεις που είχε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συγκάλεσε σειρά συσκέψεων στην Κοζάνη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων για το συντονισμό και την προετοιμασία των απαραίτητων διαδικασιών.

Τελευταία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής (12/4/2013) στην Κοζάνη όπου εξετάστηκε η πορεία των μέχρι σήμερα ενεργειών και καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα. Σημαντική πρόοδο, μέχρι σήμερα αποτελεί η ολοκλήρωση του Σχεδίου Κανονισμού για την πιστοποίηση των αρωματικών φυτών και του Ειδικού Κανονισμού για τη ρίγανη από το ΕΘΙΑΓΕ και η αποστολή τους προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Στόχος είναι, η έγκριση να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί στη συνέχεια από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής» το απαραίτητο ερευνητικό έργο που προηγείται της πιστοποίησης.

Η πιστοποίηση του γενετικού υλικού αρωματικών φυτών δεν συμβάλει μόνο στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας αλλά και στον εμπλουτισμό και την ανάδειξη της μοναδικότητας του φυτικού πλούτου όλης της χώρας.
Από το Blogger.