Header Ads

Παρέμβαση για τα προβλήματα των εργαζομένων στην «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ»

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ:
Η επιχείρηση εμπορίας τροφίμων «Αρβανιτίδης Α.Ε.Ε.Ε.», που δραστηριοποιείται κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα, είναι μέσα στις 10 πρώτες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο με περίπου 170 καταστήματα.

Η εργοδοσία, στο βωμό της διασφάλισης και της αύξησης της κερδοφορίας της και με πρόσχημα την καπιταλιστική οικονομική κρίση, αξιοποιεί πλήρως το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και αυτό της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Η επιχείρηση προχωρά στην υλοποίηση ολόκληρου σχεδίου αναδιάρθρωσης του δικτύου της, κλείνοντας καταστήματα ή μετατρέποντας τα σε «BEST PRICE» με τυποποιημένα εισαγόμενα προϊόντα (ήδη τέτοια λειτουργούν σε Βέροια, Θεσσαλονίκη, Αριδαία και Πτολεμαΐδα), κλείνοντας συμφωνίες και δίνοντας τμήματα σε άλλους ιδιώτες, αλλάζοντας ατομικές συμβάσεις για τους ήδη εργαζόμενους, πιέζοντας για μειώσεις μισθών και κάνοντας απολύσεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από το 2012 η επιχείρηση έχει πραγματοποιήσει περίπου 100 απολύσεις.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι συνθήκες που επικρατούν στην επιχείρηση «Αρβανιτίδης» να είναι δουλειά σε συνθήκες σκληρής εντατικοποίησης με κάθε μορφή ελαστικής εργασίας, καθυστέρηση μισθο–δοσίας, μειώσεις μισθών, απλήρωτες υπερωρίες, ακόμα και παρακολουθήσεις των Γενικών Συνελεύσεων των εργαζόμενων. Έχει επίσης επιβάλει εξαήμερη εργασία καταργώντας και το ρεπό των εργαζόμενων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στα καταστήματα της Ημαθίας η επιχείρηση οφείλει στους εργαζό–μενους δεδουλευμένα από τον Ιανουάριο του 2013, ενώ στα υπόλοιπα καταστήματα από τον Φεβρουάριο.

Να σημειωθεί δε ότι από την 1η Μάη τα παραλιακά καταστήματα της σε Κατερίνη, Χαλκιδική, Ασπροβάλτα, Σταυρό, Περαία, θα αρχίσουν να λειτουργούν, όπως και πέρσι και τις Κυριακές για ολόκληρη τη θερινή περίοδο. Όμως οι εργαζόμενοι σε αυτά τα καταστήματα, όχι μόνο δεν παίρνουν τα νόμιμα ρεπό, αλλά και μέχρι σήμερα δεν τους έχουν καταβληθεί οι υπερωρίες για τις Κυριακές από το 2012.

Για όλα τα παραπάνω οι εργαζόμενοι μαζί με το σωματείο τους βρίσκονται σε πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Να τονιστεί επίσης ιδιαίτερα ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη σχετικά με την μήνυση που είχε κατατεθεί ενάμιση χρόνο πριν, για την παρακολούθηση της Συνέλευσης του Σωματείου των εργαζόμενων στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, θέμα που ανέδειξε το ΚΚΕ με σχετική Ερώτηση (αρ. πρωτ. 626/06.03.2012).

Με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει άμεσα η κυβέρνηση ώστε:

1. Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και να διασφαλιστεί η μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

2. Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και να υπάρξει πλέον τακτική μηνιαία καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

3. Να σταματήσει κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και τρομοκράτησης των εργαζομένων.

4. Να καταλογισθούν οι ευθύνες για την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης (μαγνητοσκόπηση γενικής συνέλευσης του σωματείου των εργαζόμενων).

Οι βουλευτές

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου
Από το Blogger.