Header Ads

Ούγκο Τσάβες: Οι απίστευτες δηλώσεις του που έγραψαν ιστορία

Λίγοι παγκόσμιοι ηγέτες αγαπούσαν τόσο πολύ τις θεωρίες συνωμοσίας όσο ο μέχρι χθες ηγέτης της Βενεζουέλας. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι δηλώσεις του έγιναν πρωτοσέλιδο όχι μόνο στον βενεζουαλινό τύπο αλλά και διεθνώς, προκαλώντας συζητήσεις, χαμόγελα ακόμη και αμηχανία.
Ιδού μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες του μέχρι χθες Κομαντάντε της Βενεζουέλας:
Για τον διάβολο: Στο πλαίσιο ενός πύρινου λόγου του στα Ηνωμένα Έθνη το 2006, ο Τσάβες χαρακτήρισε τον Τζορτζ Μπους Τζ. «διάβολο». Καθώς την προηγούμενη μέρα ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ είχε μιλήσει στο ίδιο ακροατήριο, ο Τσάβες άδραξε την ευκαιρία για να πει: «Χθες, ο διάβολος ήρθε εδώ. Ακριβώς εδώ. Κι ακόμη και σήμερα η αίθουσα μυρίζει θειάφι». Πέρα από αυτήν την ομιλία ο ηγέτης της Βενεζουέλας κατηγορούσε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι μηχανορραφούσε το θάνατό του ενώ συχνά τον αποκαλούσε «κ. Κίνδυνο», εμπνευσμένος από έναν μοχθηρό ήρωα βενεζουελανικού μυθιστορήματος.

Για τον Άρη: Κάποτε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε ότι ο καπιταλισμός είναι πιθανότατα ο υπαίτιος για τη μη ύπαρξη ζωής στον πλανήτη Άρη. «Πάντα έλεγα ότι δεν θα ήταν περίεργο αν υπήρχε πολιτισμός στο Άρη, όμως ίσως αυτός να τελείωσε όταν έφτασε εκεί ο καπιταλισμός. Ο ιμπεριαλισμός αποτέλειωσε τον πλανήτη», δήλωνε το 2011 κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού.

Για τις απόκριες: Στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Γεια σου Πρόεδρε» κάποια στιγμή ο ηγέτης τα έβαλε με τις απόκριες χαρακτηρίζοντας το έθιμο των αποκριάτικων εορτασμών «αμερικανιά». «Το να μεταμφιέζεται μια οικογένεια σε μάγισσες, είναι ενάντια στα έθιμά μας», δήλωνε ο Τσάβες το 2005. «Είναι ένα παιχνίδι τρόμου, πολύ κατάλληλο για την αμερικανική κουλτούρα, ώστε να εκφοβίζουν τις άλλες χώρες και τους κατοίκους τους».

Για το Twitter: Στις αρχές του 2010, λίγους μόνο μήνες πριν γίνει ένθερμο μέλος της κοινότητας του Twitter, ο Τσάβες είχε αποκαλέσει το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «εργαλείο τρομοκρατίας».

Για τα εμφυτεύματα στήθους: Συχνές ήταν οι τοποθετήσεις του προέδρου της Βενεζουέλας πάνω σε κοινωνικά θέματα πάσης φύσεως, από το σκοτσέζικο ουίσκι, μέχρι τα εμφυτεύματα στήθους χαρακτηρίζοντάς τα ως «ακατάλληλα για μια επαναστατική Βενεζουέλα». Το 2011 είχε εγκαλέσει μάλιστα τους γιατρούς που προσπαθούσαν να πείσουν τις γυναίκες ότι «αν δεν έχουν μεγάλα στήθη πρέπει να αισθάνονται άσχημα».

Για την Barbie και το PlayStation: Με τα δύο μεγαλύτερα σύμφωνα της παιχνιδοβιομηχανίας, την διάσημη κούκλα Barbie και την παιχνιδοκονσόλα PlayStation τα έβαλε το 2010 ο Τσάβες. Μιλώντας για την Barbie ανέφερε ότι «δεν έχει καμία σχέση με την κουλτούρα μας» και ότι πρέπει να αντικατασταθεί από κούκλες με πιο αυτόχθονα χαρακτηριστικά, ενώ είχε χαρακτηρίσει «δηλητήριο» την παιχνιδοκονσόλα της Sony. «Κάποια παιχνίδια σε μαθαίνουν να σκοτώνεις. Κάποια φορά είχαν βάλει το πρόσωπό του σε ένα παιχνίδι. 'Πρέπει να βρεις και να σκοτώσεις τον Τσάβες'. Αυτός είναι ο καπιταλισμός, ο δρόμος στην κόλαση'».

Για τον σεισμό στην Αϊτή: Μετά τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε την Αϊτή το 2010 ο Τσάβες κατηγόρησε τις ΗΠΑ ως υπαίτια για την καταστροφή δοκιμάζοντας ένα «σεισμικό όπλο» το οποίο είχε ως «ξεκάθαρο αποτέλεσμα» τη φυσική καταστροφή. Ακόμη, είχε ισχυριστεί επίσης ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το σεισμό ως πρόσχημα για να «κρατούν την Αϊτή υπό έλεγχο».

Για τον καρκίνο: Το 2011, ο ηγέτης της Βενεζουέλας είχε υπονοήσει ότι οι ΗΠΑ είχαν αναπτύξει μεθόδους με συνέπεια τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής να νοσήσουν από καρκίνο. «Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσει κανείς, ακόμη και με τον νόμο των πιθανοτήτων, αυτό που συμβαίνει σε μερικούς από εμάς στην Λατινική Αμερική. Θα ήταν τόσο παράξενο να έχουν εφεύρει μια τεχνολογία εξάπλωσης του καρκίνου κι εμείς να μην γνωρίζουμε κάτι γι' αυτό εδώ και 50 χρόνια;», δήλωσε κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου του τηλεοπτικού διαγγέλματος.

ethnos.gr/ Πηγή: LA Times
Από το Blogger.