Header Ads

Ο Ηλίας Θεοδωρίδης προτείνει την κατάργηση της απευθείας ανάθεσης έργων

Ρυθμίσεις για την κατανομή της ΣΑΤΑ με στόχο να μπει φραγμός στην κατάτμηση έργων και την απευθείας ανάθεσή τους από τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης προτείνει ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης στον Υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Ο Γενικός Γραμματέας απευθύνεται στον Υπουργό Εσωτερικών μετά και τις διαπιστώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη διάρκεια των έλεγχων που διενήργησαν στους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ και ιδιαίτερα στις αποφάσεις κατανομής της ΣΑΤΑ, όπου παρατήρησαν ότι πλήθος έργων που συμπεριλαμβάνονται, έχουν προϋπολογισμούς έως 7.200 Ευρώ. Τα έργα αυτά είναι διάσπαρτα σε τοπικές ενότητες , αφορούν ίδιο φυσικό αντικείμενο, μπορούν να γίνουν χωρίς μελέτη, να δοθούν σε εργολάβο με απευθείας ανάθεση και εν τέλει να παραληφθούν από επιτροπή Δημοτικών Συμβούλων.
«Το καθεστώς αυτό, επισημαίνει στο έγγραφό του ο κ. Θεοδωρίδης, συντηρεί την αδιαφάνεια, υποκρύπτει «νομιμοφανείς» κατατμήσεις έργων τα οποία ανατίθενται στην πλειοψηφία τους χωρίς έκπτωση, με αποτέλεσμα την απώλεια οικονομικών πόρων για το δημόσιο και εν τέλει οδηγεί σε κακής ποιότητας έργα λόγω έλλειψης μελέτης και παραλαβής από τεχνικούς.
Προκειμένου λοιπόν να ελεγχθεί το συγκεκριμένο καθεστώς προτείνει:
1. Οι απευθείας αναθέσεις έργων με προϋπολογισμό μικρότερο ή ίσο με 8.000 Ευρώ, να μην μπορούν να υπερβούν συνολικά το 10% της ΣΑΤΑ που δικαιούται κάθε ΟΤΑ.
2. Όλα τα υπόλοιπα έργα ανεξαρτήτως προϋπολογισμού να γίνονται με διαγωνισμούς σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
«Έτσι, καταλήγει στο έγγραφό του ο Γενικός Γραμματέας προς τον Υπουργό Εσωτερικών, μπορούμε να εξασφαλίσουμε αφενός την διαφάνεια στην διαδικασία της εκτέλεσης των έργων και την εξοικονόμηση πόρων και αφετέρου οι ΟΤΑ να έχουν την δυνατότητα εκτέλεσης έργων με επείγοντα χαρακτήρα».
Από το Blogger.