Header Ads

Δείτε τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την φορολογία

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, που πρότεινε την ίδρυση περιουσιολογίου και την αναδιοργάνωση των εισπρακτικών μηχανισμών.

«Η μεταρρύθμιση αυτή πρέπει να οδηγεί σε κάθετη ρήξη με ένα σύστημα που αναπαράγει και διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και σε τελική ανάλυση αποδιαρθρώνει την κοινωνική συνοχή», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην ημερίδα που διοργάνωσε το τμήμα οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα» παρουσίασαν το απόγευμα της Δευτέρας στο ΕΒΕΑ ο Αλέξης Τσίπρας, ο υπεύθυνος του τομέα Οικονομικής Πολιτικής Γιάννης Μηλιός, ο Γιάννης Δραγασάκης και οι συντονιστές του τομέα Φορολογικής Πολιτικής, Τρύφων Αλεξιάδης και Αγγελος Κούρος.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι πόροι θα βρεθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη μεταφορά του φορολογικού βάρους από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στα υψηλά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη δημιουργία περιουσιολογίου όπου θα καταγράφεται η αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας των φορολογουμένων σε εσωτερικό και εξωτερικό. Στη συνέχεια, θα θεσπίζεται ένας ενιαίος βασικός φόρος, επί του οποίου θα γίνονται εκπτώσεις ή πρόσθετες επιβαρύνσεις, με πρόνοια για αποτροπή, σε κάθε περίπτωση, της διπλής φορολογίας.

Ανάμεσα στις προτάσεις είναι:

- Ατομικό αφορολόγητο όριο το εκάστοτε όριο φτώχειας που προσδιορίζεται σήμερα στις 12.000 ευρώ με προσαύξηση κατά 2.000 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί και 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο.

- Επιβολή φόρου μεγάλης περιουσίας στο άθροισμα αξίας κινητών αξιών ( καταθέσεων, μετοχών, έργων τέχνης κλπ) και ακινήτων ( οικόπεδα, κτίρια κλπ) με ατομικό αφορολόγητο 300.000 ευρώ.

- Εξέταση από μηδενική βάση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών φορολογικών καθεστώτων, π.χ. της εκκλησιαστικής περιουσίας, των εφοπλιστών και των βουλευτών.

- Εφαρμογή ενός φόρου μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιάς και δωρεών με πολύ υψηλά όρια, ώστε να πιάνει μόνον τους πλουσίους.

- Αύξηση της φορολόγησης των νομικών προσώπων στα όρια του μέσου όρου της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μεγάλη απόκλιση στην Ελλάδα σε σχέση με την ευρωζώνη, άρα χάνονται σημαντικά έσοδα από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

- Φόρος Μεγάλης Περιουσίας με ατομικό αφορολόγητο όριο τις 300.000 ευρώ ανά άτομο και προοδευτική κλίμακα πάνω από αυτό. Ο συγκεκριμένος φόρος θα υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία του περιουσιολόγιου, στα οποία θα περιλαμβάνονται η κατοχή κτιρίων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, καταθέσεων τραπεζών, επενδυτικών προϊόντων και συμμετοχών σε εταιρείες.

- Μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ 23% καθώς και χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, της εστίασης, των παιδικών τροφών, των ειδών προσωπικής ανάγκης των ατόμων με αναπηρία, των προϊόντων πολιτισμού και γνώσης και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

- Ειδική φορολογία στα είδη και τις υπηρεσίες πολυτελούς διαβίωσης – κατανάλωσης, ενώ θα παρουσιαστούν και οι προτάσεις του κόμματος για το περιουσιολόγιο και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Από το Blogger.