Header Ads

Ραχήλ Μακρή: Εναντιωνόμαστε στην κατάφορη αδικία

Παρεμβαση της Βουλευτη ΚοζανηΣ Ραχηλ Μακρη στην επιτροπη Μορφωτικων Υποθεσεων της Βουλης οπου συζητειται το σχεδιο Αθηνα για την Τριτοβαθμια εκπαίδευση

«Χωρίς καμία επίγνωση της κατάστασης, προχωράτε στον αφανισμό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και την κατακεραύνωση των σχολών του ΤΕΙ»
Η δεύτερη φάση του σχεδίου Αθηνά αποτελεί ίσως την πιο αρνητική εξέλιξη για την ιστορία της Κοζάνης τα τελευταία χρόνια. Χωρίς καμία επίγνωση της κατάστασης, προχωράτε στον αφανισμό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και την κατακεραύνωση των σχολών του ΤΕΙ στην Κοζάνη.

Η Δυτική Μακεδονία θα είναι αυτομάτως η μόνη περιοχή της χώρας που δεν θα έχει δικό της Πανεπιστήμιο. Εκτός αυτού οι σχολές που θα παραμείνουν και θα υπάγονται στη Θεσσαλονίκη, μέσα σε λίγα χρόνια θα εξαφανιστούν, και αυτό σύμφωνα με διαβεβαιώσεις της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου. Τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης ήδη αντιμετωπίζουν πολλαπλά οικονομικά προβλήματα και αυτό θα οδηγήσει επιβεβαιωμένα σε κατάργηση των περιφερειακών κοστοβόρων τμημάτων με μια απλή απόφαση της διοικούσας επιτροπής του.

Την ώρα που το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας πληροί τα κριτήρια για την διατήρηση του και αυτό το γνωρίζει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μέσω της έκθεσης του ίδιου του Πανεπιστημίου, άλλα Πανεπιστήμια με μεγάλη διασπορά τμημάτων σε πολλές πόλεις, χωρίς να έχουν τα ανάλογα κριτήρια παραμένουν, προφανώς επειδή οι λόγοι διατήρησης είναι πολιτικοί και κομματικοί.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με αριθμό μελών ΔΕΠ μόλις 87 έχει ποσοστό εισροών προς των κρατικό προϋπολογισμό 41,98%, όταν το Αριστοτέλειο με 2.230 μέλη ΔΕΠ έχει 31,73%. Επίσης το μέσο κόστος ανά φοιτητή για το ελληνικό δημόσιο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι 2.322 όταν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο φτάνει τα 6.203 ευρώ.

Οι λόγοι για να διατηρηθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που πρέπει να καταργηθεί.

Για τις σχολές και τα τμήματα του ΤΕΙ στην Κοζάνη, μόνο μια λέξη θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα. Ορυμαγδός. Ένα ίδρυμα με μια ιστορία δεκαετιών διαλύεται. Μια πόλη που επένδυσε σε υποδομές και προσωπικό σ’ αυτό το ίδρυμα μένει πλέον με ελάχιστα τμήματα που και αυτά από μόνα τους θα σβήσουν.

Η κοινωνία της περιοχής είναι ιδιαίτερα αναστατωμένη και σε πολλές περιπτώσεις εξοργισμένη.

Όλοι οι φορείς και η κοινωνία εναντιωνόμαστε στην κατάφορη αδικία που συντελείται στον τόπο μας.

Χθες σας παραδώσαμε 18.000 υπογραφές μόνο από την περιοχή της Κοζάνης και σας ρωτάμε με ποιον διαβουλευτήκατε για να προβείτε τελικά στην κατάργησή του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας και στην υποβάθμιση του ΤΕΙ. Στην συνάντηση που είχαμε μαζί σας την προηγούμενη εβδομάδα οι Βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας σας τονίσαμε ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα των περιφερειών έχουν ανάγκη από ουσιαστική αναβάθμιση και μάλιστα προσωπικά σας τόνισα την αναγκαιότητα για ιδρύματα υψηλού Ακαδημαϊκού κύρους, με πτυχία με αντίκρισμα, με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και σχολές διασυνδεόμενες με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, όπως στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας .

Το Σάββατο ο Υπουργός ΠΕΚΑ θα παρευρεθεί την Κοζάνη στην τελετή υπογραφής της σύμβασης για την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 στην Πτολεμαίδα . Μιας τεράστιας επένδυσης για την περιοχή και την χώρα την οποία αναμένουμε εδώ και τρία χρόνια . Σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου τα πανεπιστήμια που αναπτύσσονται γύρω από περιοχές όπου προάγεται η επιστήμη και υλοποιείται η ερεύνα η οποία έχει διασυνδεθεί με την παραγωγή τόσο προς όφελος των επιχειρήσεων όσο προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πανεπιστήμια στην περιοχή silicon valley των Η.Π.Α. Εκεί όχι μόνο αναπτύσσεται προστιθέμενη αξία για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, αλλά δημιουργείται και ο πυρήνας βελτιωμένων εργασιακών σχέσεων και ανάδειξης των ευφυέστερων και ικανότερων φοιτητών και σπουδαστών.

Σε αντίθεση εσείς είστε προσκολλημένοι σε παλαιολιθικές πρακτικές και λογικές και το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να παρουσιάσετε μειωμένο αριθμό ιδρυμάτων, σχολών και τμημάτων στην τρόικα, γράφοντας στα παλιά σας υποδήματα , την επιστήμη, την προοπτική τεχνολογικής ανάπτυξης της χώρας και τους νέους της χώρας που σήμερα αγωνιούν και απογοητεύονται.

 Ραχήλ Μακρή
Από το Blogger.