Header Ads

ΠΑΜΕ Κοζάνης: Υπόθεση της εργατικής τάξης η δωρεάν μετακίνηση των μαθητών

«Με σοβαρά προβλήματα στη μεταφορά τους βρίσκονται αντιμέτωποι οι μαθητές και οι οικογένειες τους στον Δήμο Κοζάνης.

Τα ΚΤΕΛ Αστικών & Υπεραστικών Κοζάνης προχώρησαν στη διακοπή της μεταφοράς των μαθητών από 4 Μάρτη, γιατί αφ’ ενός εκκρεμεί η εξόφληση δεδουλευμένων τους από τον Μάρτιο του 2012 (αλλά και του τελευταίου διμήνου του 2011) αφ’ ετέρου τους ζητείται αναδρομικά να συναινέσουν σε μείωση κομίστρων σε σχέση με ό,τι προβλέπουν οι περσινές και προπέρσινες συμβάσεις ενώ ταυτόχρονα οι μεταφορείς πληρώνουν τα λειτουργικά, πετρέλαια, μισθοδοσία κλπ και αποδίδουν ΦΠΑ και τους παρακρατείται φόρος εισοδήματος για λεφτά που δεν εισέπραξαν.

Η διακοπή της μετακίνησης των μαθητών από και προς το σχολείο αποτελεί πρόβλημα λειτουργικό και οικονομικό για τους εργαζόμενους και άνεργους γονείς που θα αναγκάζονται να μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους επιβαρύνοντας παραπέρα το ήδη λεηλατημένο εισόδημά τους από τις αντιλαϊκές-αντεργατικές πολιτικές τόσο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Επιπρόσθετα αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα οι απουσίες που τυχόν καταγραφούν ενδέχεται να δημιουργήσουν και κινδύνους απώλειας της τάξης για αρκετούς μαθητές.

Η αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών προς και από τα σχολεία όπως και μια σειρά άλλες κεντρικές αρμοδιότητες του κράτους με τον Καλλικράτη πέρασε στους ΟΤΑ. Αυτές οι αλλαγές συνδέονται άμεσα με την εφαρμογή της αυτόνομης, ανταγωνιστικής σχολικής μονάδας, του "νέου" σχολείου της αγοράς που σημαντικό μέρος των λειτουργιών του θα εναπόκειται στην ευθύνη της "τοπικής κοινωνίας". Στα πλαίσια λοιπόν της πλήρους αποκέντρωσης και της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης εντάσσονται και οι εξελίξεις στο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών.

Επίσης τελευταία ακούγονται ή/και διαρρέουν πληροφορίες για την εισαγωγή του μέτρου του «κουπονιού ή επιταγής μετακίνησης» που θα δίνεται σε κάθε γονιό για αγοράζει την υπηρεσία μετακίνησης του μαθητή με ευθύνη του. Ας μην κάνουν το κόπο να τολμήσουν να περάσουν ένα τέτοιο μέτρο που μεταφέρει την ευθύνη στους γονείς και απαλλάσσει την κυβέρνηση ή άλλη βαθμίθα το κρατικού μηχανισμού από την ευθύνη της δημόσιας και δωρεάν μετακίνησης των μαθητών.

Καλούμε όλους τους γονείς, ανεξάρτητα αν τα παιδιά τους μετακινούνται ή όχι να συμπαρασταθούν στον αγώνα για δωρεάν και δημόσια μετακίνηση των μαθητών προς και από τα σχολεία. Επίσης καλούμε και τα όργανα έκφρασης των μαθητών (15μελή) να συμπαρασταθούν στους συμμαθητές τους και να τους προστατέψουν από την καταγραφή απουσιών και τον κίνδυνο απώλειας της χρονιάς που θα προκύψει με απόλυτη ευθύνη του κράτους.

Καλούμε όλα τα σωματεία των εργαζομένων (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) να οργανώσουν την αντίδρασή τους. Η διασφάλιση της απρόσκοπτης, δημόσιας και δωρεάν μεταφοράς των μαθητών προς και από τα σχολεία είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης, όλου του εργαζόμενου λαού.

Ζητούμε άμεσα μέτρα, ώστε

να είναι συνεχώς εξασφαλισμένη η απρόσκοπτη, ασφαλής και δωρεάν μετακίνηση των μαθητών από και προς τα σχολεία τους, και
χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των γονιών τους.
να μην καταγράφονται οι απουσίες των μαθητών μέχρι να εξασφαλιστεί η μεταφορά τους στα σχολεία.
επίσης, να αποπληρωθούν οι οφειλές στους μεταφορείς.»


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
Κοζάνη, 04/03/2013
Από το Blogger.