Header Ads

Το ΠΑΜΕ για την Υγεία, τις Επικουρικές Συντάξεις, το Επίδομα Τοκετού και τις δηλώσεις Βρούτση

Για την Υγεία
Κίνδυνος θάνατος είναι η πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας και με την εφαρμογή του ενιαίου κανονισμού παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ. Είναι άθλιοι. Τις περικοπές τις ονομάζουν εξοικονόμηση πόρων.
462 εκατομμύρια ευρώ θα περικοπούν το 2013. Αυτό θα σημάνει τραγική επιδείνωση της θέσης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά την υγεία τους με νέα χαράτσια στα φάρμακα, στις διαγνωστικές εξετάσεις, με αύξηση των νοσηλίων κλπ. Όσοι δεν έχουν να πληρώσουν τι θα κάνουν;

Καρκινοπαθείς ήδη μένουν χωρίς φάρμακα, γιατί αδυνατούν να τα αγοράσουν, χωρίς τη δυνατότητα επεμβάσεων. Το ότι θα πεθαίνει κόσμος δεν είναι υπερβολή.

Κερδισμένοι από την πολιτική αυτή είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στο χώρο της υγείας, που θησαυρίζουν πάνω στον πόνο της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών κλπ.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να πάρουν ευθύνη. Να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, να οργανώσουν την πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς για δημόσια και δωρεάν υγεία, για να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση, να καταργηθούν όλα τα χαράτσια.


Για τις επικουρικές συντάξεις
Oι τελευταίες εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα, η σύσταση του ενιαίου ταμείου από τη μια πλευρά και η επιλογή των επαγγελματικών ταμείων από την άλλη, επιβεβαιώνουν τις έγκαιρες προειδοποιήσεις που είχε κάνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και την απεμπλοκή του κράτους από κάθε είδους παροχή, για το πετσόκομμα των συντάξεων μέχρι και την οριστική κατάργηση τους.

Η αποτελεσματικότητα του νέου ασφαλιστικού και η βιωσιμότητα των ταμείων εξαρτάται από τη μη βιωσιμότητα των εργαζομένων και των συνταξιούχων σήμερα.

Αν αποδεχτούμε αυτήν την κατάσταση, δε θα διστάσουν να φτάσουν ως το τέλος το σχεδιασμό τους, δηλαδή την κατάργηση των συντάξεων. Ενιαία απάντηση από εργαζομένους και συνταξιούχους σε κάθε κλάδο. Να μην περάσει το δηλητήριο της παραίτησης για τους νέους εργαζόμενους που συμπυκνώνεται στην άποψη «εμείς δε θα πάρουμε σύνταξη ποτέ».

Να δυναμώσει η πάλη και η απαίτηση για επιστροφή από το κράτος και τους εργοδότες των λεηλατημένων -με κάθε τρόπο- αποθεματικών των ταμείων. Άμεση αναπλήρωση των απωλειών στις συντάξεις, επαναφορά της 13ης κα 14ης επικουρικής σύνταξης.

Για επίδομα τοκετού
Μονάχα ως ξεδιάντροπη και προκλητική μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του Υπουργείου Υγείας για κατάργηση του επιδόματος τοκετού σε όσες γυναίκες γεννούν σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια.

Η κυβέρνηση στην ουσία προωθεί το άκρως επικίνδυνο για τις γυναίκες και τα νεογνά μοντέλο του «τοκετού στο σπίτι», προκειμένου να απαλλαγεί από αυτό που θεωρεί «κόστος», την προστασία δηλαδή του δικαιώματος της μητρότητας.

Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που η ανεργία μαστίζει, η υποαπασχόληση καλπάζει, οι μισθοί έχουν πετσοκοπεί και τα χαράτσια έρχονται το ένα μετά τ΄άλλο, το επίδομα τοκετού αποτελεί για την πλειοψηφία των νέων ζευγαριών μια ελάχιστη οικονομική ανάσα, μια ελάχιστη οικονομική στήριξη για τις πρώτες ανάγκες μετά τον τοκετό.

Καμιά εργατική οικογένεια δεν πρέπει να αποδεχτεί αυτές τις περικοπές. Ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια να σηκώσουν ανάστημα και με την οργάνωσή τους στα συνδικάτα να δώσουν τη μάχη ενάντια σε ό,τι κάνει τη ζωή τους κόλαση.

Για τις δηλώσεις Βρούτση
Οι νέες δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας πως «δε θα πέσει ο μισθός κάτω από 586 ευρώ» είναι επικίνδυνες και ύπουλες, ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες για μεροκάματα και μισθούς πείνας. Δε μπαίνει κανένα χαλινάρι στους εργοδότες και στην ένταση της εκμετάλλευσης καθώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπηρετούν την πολιτική της κυβέρνησης. Αντιθέτως η συγκυβέρνηση ανοιγοκλείνει το μάτι στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ώστε να αξιοποιήσουν κάθε αντεργατική επιλογή που τους έχει δοθεί, εξισώνοντας όλους τους μισθούς στο 586 ευρώ μεικτά και τσακίζοντας κάθε κλαδική σύμβαση. Θέλουν να ξεμοναχιάσουν τους εργαζομένους με ατομικές συμβάσεις εργασίας και σε αυτήν την κατεύθυνση τα σωματεία και οι ταξικοί αγώνες αποτελούν εμπόδιο.

Οι δηλώσεις αυτές που προασπίζουν ως κατάκτηση τον ευτελή νομοθετημένο κατώτατο μισθό έχουν ως στόχο αφενός να χαμηλώσουν κι άλλο οι απαιτήσεις των εργαζόμενων και να περάσει η εργοδοτική τρομοκρατία στους τόπους δουλειάς αφετέρου να αποπροσανατολίσουν σε μια περίοδο που λήγουν δεκάδες κλαδικές συμβάσεις.

Την ίδια στιγμή κρύβουν το γεγονός πως δίπλα στους μισθούς των 586 ευρώ, βρίσκονται εργαζόμενοι που νομοθετημένο και μοναδικό κριτήριο την ηλικία αμείβονται με 511 ευρώ μεικτά, χιλιάδες νέοι που είτε με το καθεστώς της πρακτικής άσκησης είτε με συμβάσεις μαθητείας εργάζονται για 100-200 ευρώ το μήνα. Παράλληλα χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στην ίδια μοίρα χωρίς να αποτελεί επιλογή τους, δουλεύουν με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τους εργαζόμενους από την οργάνωση στους τόπους δουλειάς, τη συσπείρωση στα σωματεία τους. Να απαντήσουν με αγώνα σε κάθε κλάδο, σε κάθε τόπο δουλειάς διεκδικώντας πρώτα και κύρια την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με αφετηρία τα 751 ευρώ ως βάση για συζήτηση και διαπραγμάτευση για αυξήσεις, με υπεράσπιση των κλαδικών συμβάσεων και πάλη για την υπογραφή νέων με βάση τους υπάρχοντες κλαδικούς μισθούς.

Οι εργαζόμενοι να πάρουν την ευθύνη στα χέρια τους, για μην οδηγηθούν στην εξαθλίωση.

ΠΑΜΕ
Η Εκτελεστική Γραμματεία
Από το Blogger.