Header Ads

Δώστε στην περιοχή μας αυτό που οφείλει η πατρίδα, έναν από τους ελάχιστους δρόμους ανάπτυξης!

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧ. ΑΘΗΝΑ

ΕΥΓΕΝΙΑ ΟΥΖΟΥΝΙΔΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, δεν θα μείνω, λόγω του χρόνου στο θέμα που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ απόσυρσης του σχεδίου «Αθηνά» -σήμερα και χθες το ακούσαμε από όλους τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εδώ μέσα- ούτε στην εξπρές διαβούλευση, χωρίς αρχές και χωρίς στόχο, παραπλανώντας και αποκρύπτοντας μύχιες προθέσεις και πολιτικές παρεμβάσεις και τα παρεμφερή.

Από προχθές και σήμερα χωρίς να προσδιοριστεί το χρονικό διάστημα, στην περιοχή της Κοζάνης υπάρχει κατάληψη των ιδρυμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, κλείσιμο της Εγνατίας οδού στο ύψος του Πολυμύλου, κλείσιμο καταστημάτων, κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Όλοι οι θεσμοθετημένοι φορείς της περιοχής, η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι Βουλευτές και τα κόμματα, ζητούν να αρθεί η αδικία που συντελείται για την περιοχή μας. Δηλαδή, η κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και η βέβαιη διάλυση ενός από τα παλαιότερα της χώρας Α.Τ.Ε.Ι..

Στην εισήγησή σας αναφερθήκατε στη γνώση, στη σύνδεση αυτής με την παραγωγή, στην περιφερειακή ανάπτυξη, καθώς και στην έρευνα, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό. Να δούμε πώς αυτά συνδυάζονται με την πρόταση σας για τη Δυτική Μακεδονία και για τα δύο ιδρύματα της.

Κυρίες και κύριοι, έχουμε την τύχη και την ατυχία, να ζούμε εμείς οι Δυτικομακεδόνες σε μια περιοχή που έχει πρώτον, καίρια γεωστρατηγική θέση, δηλαδή, σύνορα με Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία. Δεύτερον, πάνω στα σπλάχνα της πάτησε η ανάπτυξη της χώρας, ταυτόχρονα υποβάθμισε τη δική της, σε σχέση με το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή. Τρίτον, έχουμε και φιλοξενούμε τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, που αυτό κόστισε και κοστίζει ακόμα κυρίως τη μονομέρεια της ανάπτυξης της περιοχής. Τέταρτον, είναι η μόνη περιοχή που δεν βρέχεται από θάλασσα, ωστόσο, έχει μεγάλη και βαριά αρχοντική και πολιτιστική κληρονομιά. Πέμπτον, στην περιοχή μας έχει συσσωρευτεί μια τεχνογνωσία και ένα επιστημονικό δυναμικό που θα το ζήλευαν και το ζηλεύουν πολλές χώρες του κόσμου. Σπουδαία επιτεύγματα στην έρευνα και την τεχνολογία, μεγάλη εμπειρία στην μεταλλευτική δραστηριότητα, μεταποίηση στη γούνα, στις ανθρωπιστικές τέχνες.

Σήμερα, βρίσκεται στο «κόκκινο», όμως, η ανεργία, το περιβάλλον και η περιορισμένη δυνατότητα ανάπτυξης. Βαδίζουμε στην μεταλιγνιτική περίοδο, ξέρετε και ξέρετε, βεβαίως, ότι μιλάμε για ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η. που δεν θα αναλύσω εδώ τις τεράστιες επιπτώσεις που θα επιφέρει στην περιοχή μας. Μια οποιαδήποτε ευνομούμενη πολιτεία και ιδιαίτερα το Υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να ρίξει μεγάλο βάρος και να αναπτύξει -όχι να συρρικνώσει- αυτό το πλεονέκτημα που έχει η περιοχή μας.

Επί μία δεκαπενταετία αγωνιστήκαμε, ως περιοχή, να ιδρύσουμε το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας που είναι ένα από τα δύο που καταργείτε στην πραγματικότητα. Το πήγατε εκεί από όπου έφυγε, δηλαδή. Ενώ η περιοχή μας προχώρησε μέσα από συμπληγάδες πέτρες, χρόνιες διαδικασίες και έφτασε στην πηγή, έκανε μια διοικούσα και τώρα, σε δύο-τρεις μήνες θα γινόταν και η εκλογή πρυτανείας, προχώρησε στη μελέτη και την κατασκευή -εφόσον το ένταξε σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, στο περιφερειακό πρόγραμμά της- του πανεπιστημιακού campus. Πέρασε όλα τα στάδια μέσα από μεγάλες δυσκολίες.

Αλλά και με τα κριτήρια, όμως, που βάλατε, κύριε Υπουργέ, σε κανένα από αυτά δεν υπολείπεται το Πανεπιστήμιο της δυτικής Μακεδονίας. Το αντίθετο. Σε κάποια είναι πρωτοπόρο. Διδακτικό προσωπικό, προϋπολογισμό, χρέος μηδέν, απορροφητικότητα ερευνητικών προγραμμάτων πολύ καλύτερα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο οποίο θέλετε να το συγχωνεύσετε. Αφήνετε τα τμήματα γεωγραφικά στην Κοζάνη, λες και αυτό είναι το ζήτημα, για τις ενοικιάσεις των διαμερισμάτων. Αυτό βάζετε μπροστά. Ε, κύριοι, δεν μας ενδιαφέρει αυτό. Δεν είναι το κύριο αυτό για μας. Κάνετε και το Μηχανολόγων Μηχανικών, άκουσον-άκουσον, Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Τι άλλο θα κάνετε; Και οι εργαζόμενοι στα καταργούμενα τμήματα; Τους εξασφαλίζετε; Τους κατοχυρώνετε; Και πώς;

Δεν θέλετε να κάνετε επιθετική βαλκανική πολιτική; Δεν θέλετε να δώσετε στην περιοχή μας αυτό που οφείλει η πατρίδα, έναν από τους ελάχιστους δρόμους ανάπτυξης; δεν θέλετε να αξιοποιήσετε τη γνώση και τη σύνδεσή της με την παραγωγή, την έρευνα, αξιοποιώντας όλο το ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό που, ναι, κύριε, είναι αναλογικά πολύ μεγαλύτερο στην περιοχή μας, με τεχνογνωσία και κατάρτιση διεθνούς επιπέδου. Αυτό έχουμε εμείς ως περιοχή. Αυτό, τη ρύπανση και την ανεργία.

Τι να πούμε για το Τ.Ε.Ι.; Εδώ δεν υπάρχουν λόγια. Εδώ υπάρχουν πολλά ερωτηματικά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την οριστική διάλυση ενός από τα παλαιότερα, από τα πρώτα τεχνολογικά ιδρύματα. Έχει βγάλει επιστήμονες και επιστήμονες. Με τη νέα ειδικά τροποποιημένη πρόταση του Υπουργείου, είναι χειρότερη και από την προηγούμενη. Από πού να ξεκινήσω; Από τη μεταφορά του ΣΔΟ στα Γρεβενά; Με ποια κριτήρια και ποια αιτιολογία; Οι υποδομές δεν φτάνουν; Το διδακτικό προσωπικό; Κατά μέσο όρο έντεκα μέλη ΕΠ ανά τμήμα. Τι είναι αυτό που θέλετε; Τον διαμελισμό με σκοπό την αποδυνάμωση; Τη μη ελκυστικότητα των σχολών, με σκοπό το κλείσιμο; Τη μετάβαση όλης αυτής της κτιριακής υποδομής που υπάρχει στην Κοζάνη, αμφιθέατρα, αίθουσες, γυμναστήρια, εστίες, εστιατόριο και όλα αυτά, θέλετε να τα περάσετε στο ΤΑΙΠΕΔ; Για κολέγιο; Τι;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ολοκληρώστε, παρακαλώ.

ΕΥΓΕΝΙΑ ΟΥΖΟΥΝΙΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ, σε κανένα από τα κριτήρια που υποβάλατε, ακαδημαϊκά, περιφερειακής ανάπτυξης, σύνδεσης παραγωγής, δεν υστερούμε. Το αντίθετο. Ήταν ίσως το μοναδικό διοικητικό συμβούλιο ιδρύματος, το οποίο από μόνο του σας έκανε πρόταση για συγχώνευση τμημάτων και γενικά πρόταση για την ορθολογικότερη και εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος.

Σας επισκεφθήκαμε όλοι οι Βουλευτές, σας επισκέφθηκαν όλοι οι φορείς. Να το αποσύρετε τώρα. Είναι η πρώτη φορά που όλοι ομονοούν, όλοι μα όλοι, στην περιοχή μας ομονοούν γι' αυτό το πράγμα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρία Ουζουνίδου, είπαν για εσάς τους Κοζανίτες ότι όπου πήγατε έφυγαν οι Εβραίοι, αλλά βλέπω ότι τον χρόνο τον απλώνετε.

ΕΥΓΕΝΙΑ ΟΥΖΟΥΝΙΔΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, συγνώμη, αλλά κάποια πράγματα πρέπει να ειπωθούν.
Από το Blogger.