Header Ads

Σύλλογος Υπαλλήλων Ο.Τ.Α. Ν. Κοζάνης: Ο λόγος περί σχεδίου «Αθηνά»

Όπως συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια η κεντρική κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις τοπικές κοινωνίες και τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς. Κόντρα σε εκπαιδευτικούς, ιδρύματα, φοιτητές, προωθείται η κατάργηση ή συγχώνευση τμημάτων και σχολών με μόνο γνώμονα την περιβόητη «εξοικονόμηση κόστους». Διότι μόνο αφελείς πιστεύουν ότι χρησιμοποιούνται εκπαιδευτικά κριτήρια κόντρα στις καθολικές αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Βέβαια τα τελευταία χρόνια η Παιδεία δεν αντιμετωπίζεται σαν αγαθό και καθολικό δικαίωμα αλλά μόνο σαν έξοδο. Οι εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζονται σαν Άνθρωποι αλλά σαν κόστος και οι πολίτες μόνο σαν φορολογούμενοι (που έχουν την κακιά συνήθεια να απαιτούν οι φόροι να έχουν κοινωνικό αντίκρισμα-οι κακομαθημένοι!)

Οπότε δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση και η βίαιη διάλυση των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, της κοινωνικής συνοχής και της ζωής πολλών φοιτητών και εκπαιδευτικών.

Είμαστε σύμφωνοι ότι πολλά τμήματα ή σχολές στήθηκαν απλά και μόνο για την εξυπηρέτηση συμφερόντων τοπικών κοινοτήτων χωρίς καμία μελέτη εκπαιδευτικής σκοπιμότητας. Φυσικά και υπάρχουν πράγματα που πρέπει να διορθωθούν τμήματα που οφείλουν να αναβαθμιστούν ή και να συγχωνευτούν. Άλλωστε οι βάσεις εισαγωγής σε πολλές σχολές δείχνουν και την απαξίωσή τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει διάλυση στο πόδι, αγνόηση των απόψεων των πλέον αρμοδίων εκπαιδευτικών και φοιτητών και με πλήρη ανυπαρξία στοιχειώδους σχεδίου.

Είναι τουλάχιστον τραγελαφικό στη χώρα μας, της οποίας η «βαριά βιομηχανία» είναι ο Πολιτισμός (γράμματα, τέχνες, παράδοση, ιστορία) και το φυσικό περιβάλλον, η κυβέρνησή να κάνει ότι μπορεί για να τα καταστρέψει. Είτε ποντάροντας σε βραχυχρόνιες εξορυκτικές δραστηριότητες είτε λειτουργώντας με βάση όχι την παιδεία σαν επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο αλλά την παιδεία σαν κόστος (με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή μαθητές να μην μπορούν να πάνε στα σχολεία τους λόγω έλλειψης Μ.Μ.Μ.!) στα πλαίσια κάποιας αφηρημένης «ανάπτυξης».

Πρέπει όμως να γνωρίζουν οι ευφάνταστοι καπηλευτές των ονομάτων «Αθηνά» «Ξένιος Ζευς» κλπ , ότι καμία Ιστορία, Παιδεία και Πολιτισμός δεν ανήκει σε κανένα κράτος. Ανήκουν σε λαούς και αυτοί είναι οι μόνοι που τα διαχειρίζονται και οφείλουν να τα προασπιστούν.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Τ.Α. Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ
Από το Blogger.