Header Ads

Ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης είναι δίπλα μας!!

Φώτο: www.nymfaio.gr
Το Νυμφαίο είναι ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς οδηγούς, ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της ΟΥΝΕΣΚΟ (UNESCO) διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.
Είναι πραγματικά μία αποκάλυψη για τους ταξιδιώτες.
Η πρώην Νιβεάστα, η αθέατη νύμφη, των πρώτων κατοίκων της περιοχής είναι από τους πλέον γνωστούς ταξιδιωτικούς προορισμούς της ορεινής Ελλάδας. Ο διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός του Νυμφαίου περικλείεται από δάσος οξιάς, και διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια, ενώ τα πετρόκτιστα σπίτια του παραπέμπουν σε εποχές ακμής.

Το Νυμφαίο γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση τον 18ο έως τις αρχές του 20ου αιώνα πράγμα που μαρτυρούν τα παλιά αρχοντικά του. Σήμερα τα περισσότερα από αυτά έχουν ανακαινιστεί και λειτουργούν ως παραδοσιακοί ξενώνες. Η αρχιτεκτονική του είναι πραγματικά ξεχωριστή και το σύνολο των κατοικιών του είναι εντυπωσιακά αρχοντικά με την αρχιτεκτονική και τη διακόσμησή τους να αποτυπώνουν την αίγλη του παρελθόντος.

Σκαρφαλωμένο στο όρος Βίτσι στα 1350 μέτρα, γνώρισε μέρες πλούτου και ανάπτυξης. Οι κάτοικοί του ήταν αργυροχρυσοχόοι, ευπατρίδες που διέθεσαν μέρος της περιουσίας τους για την ανάπτυξη του τόπου τους. Μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ένα χωριό εγκαταλελειμμένο, το οποίο είχε καταγραφεί σχεδόν ως ακατοίκητο. Ζούσε όμως στις καρδιές των ανθρώπων του κι έτσι με συντονισμένες προσπάθειες και με τη συμβολή σημαντικών χορηγών, ανέκτησε την παλιά του αίγλη.

Περπατήστε στα λιθόστρωτα δρομάκια του και θαυμάστε από κοντά το επιβλητικό κτίριο με το ρολόι που στέγαζε τη Νίκειο Σχολή. Θα σας εντυπωσιάσει με τα διακοσμητικά κόκκινα τούβλα γύρω από τα τοξωτά παράθυρα. Σήμερα στεγάζεται εκεί το συνεδριακό κέντρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Νικολάου είναι χτισμένη με πελεκητή πέτρα. Οι καμπάνες είναι κατασκευασμένες στην Κωνσταντινούπολη και την Οδησσό, έχει μαρμάρινο δάπεδο και τους τοίχους της κοσμούν υπέροχες αγιογραφίες. Επισκεφθείτε το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας στο οποίο αναβιώνεται η τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας που έκανε διάσημο το Νυμφαίο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Στο Μουσείο Χρυσικών, ένα περίφημο αρχοντικό με τοιχογραφίες, περίτεχνα ξύλινα ταβάνια, και αυθεντικά έπιπλα, θα δείτε την ιστορία του τόπου μέσα από τη λαογραφική και ιστορική συλλογή του.

Τα μονοπάτια στο δάσος της οξιάς προσφέρονται για ποδήλατο βουνού ή ιππασία και είναι ιδανικά για τους φυσιολάτρες. Επισκεφθείτε το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αρκτούρος, το οποίο δραστηριοποιείται για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Διαθέτει καταφύγιο για αρκούδες, λύκους και ποιμενικούς σκύλους.

Η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για εκδρομές. Το χειμώνα για να απολαύσετε το χιονισμένο τοπίο, την άνοιξη για ιππασία και πεζοπορία στο δάσος και το καλοκαίρι για βαρκάδες στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα που αποτελούν προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 λόγω του μοναδικού οικοσυστήματός τους.

Από το Blogger.