Header Ads

Ο Κουκουλόπουλος παίρνει θέση: «Αδικείται κατάφωρα η περιοχή μας απ΄ το σχέδιο Αθηνά»

«Η αδικία που υφίσταται τόσο η Δυτική Μακεδονία όσο και η Κοζάνη μέσω του σχεδίου Αθηνά του Υπουργείου Παιδείας δεν φαίνεται μόνο απ΄ το γεγονός ότι επιχειρείται η κατάργηση του Πανεπιστημίου, αλλά και απ΄ τους αριθμούς των όσων θα εισαχθούν φέτος στα ΤΕΙ. Για όλη τη χώρα η μείωση είναι 29%, περίπου, αλλά για τη Δυτική Μακεδονία 42% και για την πόλη της Κοζάνης 67%.
Αυτό τόνισα προς τον Υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο σε πρόσφατη επικοινωνία μας, επισημαίνοντας του πως η τεράστια μείωση που αφορά τα τμήματα του ΤΕΙ της Κοζάνης, δεν θίγει απλώς χρήσιμα και εξαιρετικής ποιότητας τμήματα, αλλά και μονάδες που λειτουργούν σ΄ ένα απ΄ τα παλαιότερα ΤΕΙ της χώρας, το οποίο διαθέτει άρτιες και εξοπλισμένες εγκαταστάσεις, εξειδικευμένο και καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό. Κι όλα αυτά γιατί; Διότι αντί να έχουμε μια πραγματική μεταρρύθμιση στο χώρο της Παιδείας, που και αναγκαία είναι και χρήσιμη, έχουμε απλώς κάποιες αλλαγές που δεν γίνονται με ακαδημαϊκά κριτήρια και δεν πρόκειται να αποφέρουν κανένα όφελος».

Αυτό τόνισε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ της Π.Ε. Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΑ Κοζάνης, σχετικά με το σχέδιο Αθηνά και την προσπάθεια που γίνεται για να μην υλοποιηθούν οι δυσάρεστες προβλέψεις του τόσο για το Πανεπιστήμιο όσο και για το ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουκουλόπουλος στην επικοινωνία που είχε με τον κ. Αρβανιτόπουλο, του έθεσε τα εξής θέματα:

Της μείωσης του αριθμού των εισακτέων στο ΤΕΙ, τονίζοντας του πως ενώ για όλη τη χώρα φτάνει στο 29%, για τη Δυτ. Μακεδονία ανέρχεται στο 42% και για την πόλη της Κοζάνης που φιλοξενεί σημαντικά τμήματα φτάνει στο 67%, γεγονός απαράδεκτο, κάτι που αναγνώρισε και ο ίδιος ο Υπουργός.
Την παράλογη απόφαση της διχοτόμησης και της διασποράς μιας σημαντικής σχολής όπως είναι η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο.).
Της, εξίσου, παράλογης απόφασης για την κατάργηση του τμήματος βιομηχανικού σχεδιασμού, ενός οργανωμένου, εξειδικευμένου και απόλυτα χρήσιμου τμήματος. Όπως υπογράμμισε ο κ. Κουκουλόπουλος, αν το θέμα της μείωσης του αριθμού των εισακτέων είναι σημαντικό, το να μην καταργηθούν οργανωμένα και εξειδικευμένα τμήματα του ΤΕΙ είναι το μείζον και αυτό που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη μελλοντική του πορεία.
Το πρόβλημα που δημιουργεί στο τμήμα Μηχανολόγων του Πανεπιστημίου η μετονομασία του, που μπορεί να οδηγήσει σε απαξίωση του, όταν μάλιστα έγινε πολύς και μακροχρόνιος αγώνας για να εξομοιωθεί με τα ανάλογα τμήματα των μηχανολόγων μηχανικών των άλλων πολυτεχνικών σχολών.
Σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο, ο κ. Κουκουλόπουλος έθεσε και πάλι στον Υπουργό την πρόταση για τη δημιουργία Ομόσπονδου Πανεπιστημίου, με κάποιο γειτονικό, κάτι που μπορεί να γίνει και με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης, στο οποίο δεν υπάρχουν ούτε παιδαγωγικά, ούτε πολυτεχνικά τμήματα, τα οποία διαθέτει αυτό της Δυτικής Μακεδονίας. Σ΄ αυτή την περίπτωση, το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας διατηρεί την αυτοτέλεια του, έχοντας τη δική του σύγκλητο και τον πρύτανη του, αλλά λειτουργώντας διοικητικά και όπου χρειάζεται συμπληρωματικά μαζί με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

«Δυστυχώς, το σχέδιο Αθηνά δεν έχει την αύρα της μεταρρύθμισης που περιμέναμε και θα θέλαμε για την παιδεία. Περιλαμβάνει, όμως, και προτάσεις που αδικούν κατάφωρα περιοχές σαν τη δική μας» υπογράμμισε ο κ. Κουκουλόπουλος και κατέληξε λέγοντας: «Θα αγωνιστούμε για μην περάσουν αυτές οι αδικίες και έχουμε ισχυρά επιχειρήματα για να πείσουμε το Υπουργείο. Τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και το ΤΕΙ μας είναι από εκείνα τα ιδρύματα που αποδεδειγμένα πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια όχι απλώς για να διατηρηθούν αλλά για να ενισχυθούν. Κι αυτό με κάνει αισιόδοξο και μου δίνει την πεποίθηση πως αν δώσουμε αυτή τη μάχη όλοι μαζί, με συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις, τότε θα έχουμε και τα ανάλογα αποτελέσματα».



Από το Blogger.