Header Ads

Άκυρος και πάλι ο νέος τρόπος αποζημίωσης στα φάρμακα!

Ακόμη μια άκυρη πρεμιέρα για το υπουργείο Υγείας το οποίο είχε προαναγγείλει ότι σήμερα θα ξεκινούσε ο νέος τρόπος αποζημίωσης των φαρμάκων ουσιαστικά με διπλασιασμό της συμμετοχής για τους ασφαλισμένους. Νέο μπάχαλο για τους ασθενείς


Ανέτοιμο απεδείχθη για άλλη μια φορά το υπουργείο Υγείας να εφαρμόσει νέο τρόπο αποζημίωσης φαρμάκων το οποίο δεόντως είχε διαφημιστεί από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά.
Όπως ο ίδιος είχε ανακοινώσει εδώ και μέρες και προετοίμαζε εδώ και μήνες, υποτίθεται από σήμερα θα εφαρμοζόταν ένα νέο σύστημα αποζημίωσης για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα οι συμμετοχές των ασθενών θα προσαρμοστούν στις νέες τιμές των φαρμάκων ενώ θα πρέπει πλέον να πληρώνουν και τη διαφορά εάν το φάρμακο που θα προμηθεύονται θα είναι ακριβότερο από το ποσό που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Ο Οργανισμός θα αποζημιώνει μόνο την ασφαλιστική τιμή ενός σκευάσματος (ανώτατη τιμή που έχει δοθεί) και αν το φάρμακο είναι ακριβότερο τότε ο ασφαλισμένος θα είναι υποχρεωμένος να πληρώνει και το 50% της διαφοράς μέχρι τη λιανική.

Παρότι όμως η λεγόμενη θετική λίστα με τις νέες τιμές των φαρμάκων και τις ασφαλιστικές προετοιμάζεται εδώ και μήνες, σήμερα που θα έπρεπε να τεθεί στην πράξη...πήρε νέα αναβολή.
Ο Μάριος Σαλμάς επέρριψε ευθύνες για άλλη μια φορά στις εταιρείες που δεν πρόλαβαν να ετοιμαστούν. Βασική λεπτομέρεια: οι αναβολές για τη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων ήταν συνεχείς ενώ και η θετική λίστα καθυστέρηση κάμποσους μήνες να εκδοθεί.

Με την ανακοίνωση όμως ότι ο νέος τρόπος αποζημίωσης θα εφαρμοζόταν από σήμερα, εκατοντάδες ασθενείς έτρεχαν όλες τις προηγούμενες ημέρες σε γιατρούς και φαρμακεία για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, πριν διπλασιασθεί η συμμετοχή.

Βέβαια ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ξεχνώντας προφανώς ότι πλέον έχουμε διπλασιασμό της συμμετοχής για τους ασφαλισμένους, καθώς μέχρι σήμερα πλήρωναν μόνο το 25% της αξίας ενώ πια πληρώνουν και το 50% της διαφοράς μέχρι τη λιανική, αναφέρει: "Το μέτρο αυτό σύμφωνα με υπολογισμούς της ΗΔΙΚΑ όταν λειτουργήσει ολοκληρωμένα θα μειώσει την δαπάνη από την τσέπη των ασθενών περίπου 50 εκ. τον χρόνο και δεν θα την επιβαρύνει όπως βιάστηκαν ανακριβή δημοσιεύματα να αναφέρουν χωρίς καν να έχουν δει την θετική λίστα".
ΠΗΓΗ: iatropedia.gr
Από το Blogger.