Header Ads

Πρόγραμμα απασχόλησης για 400.000 ανέργους: Μια σημαντική πρωτοβουλία

Του Γιάννη Παπαϊορδανίδη*
Η πρωτοβουλία του ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα απασχόλησης διάρκειας πέντε μηνών, για 400.000 ανέργους οι οποίοι ζουν σε νοικοκυριά χωρίς ούτε ένα εργαζόμενο, αναμφίβολα είναι σημαντική.
Σπεύδει να καλύψει μερικώς, ως ασπιρίνη, το κενό που άφησε η καταψήφιση δύο νομοθετικών πρωτοβουλιών, του ΠΑΣΟΚ (2000) και του ΣΥΡΙΖΑ (2005) για την υιοθέτηση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.


Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που δεν έχει αντίστοιχη πρόνοια.

Η υιοθέτηση αυτής της πολιτικής, θα προσέφερε σημαντική ανακούφιση στους περισσότερο πληττόμενους πολίτες. Από την άλλη, η αδυναμία επίτευξης των στόχων στα έσοδα και το σημαντικό κόστος της πρωτοβουλίας αυτής, καθιστούν δύσκολη την άμεση εφαρμογή της.

Αυτό όμως, που μπορεί να συμπληρώσει την πρόθεση του ΟΑΕΔ και να αποκτήσει πάγια και διαρκή χαρακτηριστικά είναι η θεσμοθέτηση εγγυημένου ασφαλιστικού δικαιώματος υγείας, για όλους τους ανασφάλιστους πολίτες. Οι ανασφάλιστοι, είναι συνήθως φτωχότεροι από τους ασφαλισμένους, και συχνά αναγκάζονται να δαπανήσουν το μεγαλύτερο ποσοστό του όποιου εισοδήματός τους για ιατρικές δαπάνες.

Αν αναλογιστεί, κανείς ότι η ασφαλιστική κάλυψη υγείας κοστίζει στους δικαιούχους του ΟΓΑ 12-35 ευρώ ανά νοικοκυριό το μήνα, το κόστος καθολικής ασφαλιστικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών είναι όχι απλώς ανεκτό, αλλά και απαραίτητο για την διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και της ανάσχεσης της φτώχειας.

*Από το προφίλ του στο facebook
Από το Blogger.