Header Ads

Ερωτήματα για θέματα που «καίνε» από τον Τσιούμαρη στο Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας

Για τέσσερα σημαντικά θέματα κατέθεσε ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας ο πρώην Δήμαρχος Πτολεμαΐδας, κ. Γρηγόρης Τσιούμαρης.

Συγκεκριμένα για την καταστροφή του νεοκλασικού Κέντρου Γεωργικής Ερευνας ( εργαστήρι εικαστικών τεχνών Δήμου Πτολεμαιδας), για το φράγμα του Περδίκκα, για την επέκταση του σχεδίου πόλης και για το πολυμηχάνημα επούλωσης ασφαλτικού οδοστρώματος.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις:
Α. ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟΥ Κέντρου.Γεωργικής.Ερευνας. ( εργαστήρι εικαστικών τεχνών Δήμου Πτολεμαιδας)

Κα Δήμαρχε

Με μεγάλη θλίψη αλλά οργή και αγανάκτηση για την αδιαφορία της Δημοτικής μας Αρχής πληροφορηθήκαμε την καταστροφή του νεοκλασικού κτιρίου του Κ.Γ.Ε. και μετά εργαστηρίου εικαστικών τεχνών του ενός εκ των ελάχιστων νεοκλασικών κτιρίων που είχε τη τύχη να έχει και να διαφυλάξει μέχρι σήμερα ή πόλη μας .

Ο Δήμος Πτολεμαΐδας έχοντας εντοπίσει τις συγκεντρώσεις ναρκομανών στο καλαίσθητο αυτό και ιδιαίτερης ιστορικής μνήμης κτίριο στην είσοδο της πόλης μα επιτηρούσε σε καθημερινή βάση είτε με τους Δημοτικούς Αστυνόμους, είτε με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους που αδιαλείπτως έπαιρναν παντί τρόπω μέτρο για την προφύλαξή του και προφανώς για τον φραγμό πρόσβασης από οποιουδήποτε σημείο στο εσωτερικό του κτιρίου.

Η καταστροφή που σημειώθηκε είναι πλήγμα της ιστορίας, της αισθητικής και της σημειολογίας του τόπου μας.

Ερωτάται ή κα Δήμαρχος

α. Ποιοί είναι οι υπεύθυνοι της αδιαφορίας για την καταστροφή αυτή ;

β. Πότε θα ξεκινήσει, ή μελέτη της άμεσης αποκατάστασης του κτιρίου ;

γ. Ποιοί θα επωμισθούν τα έξοδα της μελέτης και της αποκατάστασης του κτιρίου ;

δ. Ποιές ενέργειες έχουν γίνει για την εκταμίευση του οφειλόμενου ποσού των 132.000 Ε (45.000.000 δρχ) και όπως σας είχαμε ενημέρωσει υπάρχει ως χρέος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την περαιτέρω αξιοποίηση αυτού του χώρου;


Β. ΦΡΑΓΜΑ ΠΕΡΔΙΚΚΑ

Η πρόσφατη υπερχείλιση του φράγματος Περδίκκα με όλους τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ασφάλεια των κατοίκων και τις καταστροφές των γεωργοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και των καλλιεργειών έφερε στην δημοσιότητα μεταξύ άλλων και μία αποκαλυπτική δήλωση του Αντιδημάρχου κου Σοφοκλή Σιδηρόπουλου πώς οι αρμόδιοι του Υπουργείου Οικονομικών έχουν παντελή άγνοια για το συγκεκριμένο φράγμα.

Πώς είναι δυνατόν κα Δήμαρχε να αναφέρονται τέτοια γεγονότα αφού στον φάκελο της ενημέρωσης που σας παραδώσαμε :

· Σας αναφέρουμε την επίσκεψη του τότε υφυπουργού οικονομικών κου Φώλια στον συγκεκριμένο χώρο όπου και σχετικά με την προμελέτη της ΔΕΤΗΠ που του υποβάλλαμε για την αναπτυξιακή αξιοποίηση του ο κ. Φώλιας χαρακτήρισε το φράγμα Περδίκκα ως τον ΄΄ γίγαντα που κοιμάται ΄΄

· Σας παραδώσαμε πληθώρα επιστολών προς :

-Τους Υπουργούς Οικονομικών κκ. Μπιρμπίλη, Παπακωνσταντίνου και Υφ/γού κ. Φώλια

-Τον Υπουργό Ανάπτυξης κκ. Φώλια

-Τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας μας κ. Λεούδη

-Τους βουλευτές της περιοχής μας

-Τα αρμόδια στελέχη των Υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ με τις οποίες ζητούσαμε την κυριότητα του φράγματος, την αναπτυξιακή αξιοποίησή του αλλά και την κατεπείγουσα λήψη μέτρων για την υπερχείλιση του φράγματος 3383/5-2-2010 προς Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κα Τίνα Μπιρμπίλη, 4751/23-2-2010 προς Υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

· Την επερώτηση στην Βουλή του κ. Αλέκου Αθανασιάδη στις 18.02.2010 προς Υπουργούς ΠΕ.ΚΑ. και Οικονομικών για την επικινδυνότητα της υπερχείλισής του και την προοπτική παραχώρησης του στον Δήμο ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

· Την 158/2007 ΓΝΟΜΟΔΟΤΗΣΗ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ για την εκχώρηση του φράγματος και την διαχείριση του στον Δήμο Πτολεμαΐδας

· Φάκελο επιστολών και ενεργειών του αείμνηστου Προέδρου και μετέπειτα Αντιδημάρχου Περικλή Χονδροματίδη για την παραχώρηση και αξιοποίηση του.

· Προκαταρκτική πρόταση στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2003-2007 προεκτιμούμενου κόστους έργων 3.400.000 ευρώ.

Σας ενημερώσαμε επίσης για τις συνάντησης μας με τον Γ.Γ. ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. κ. Μπαλτά που έδειξε αμέριστο ενδιαφέρον για τις διεκδίκησης μας και ο οποίος κατά την τελευταία μας συνάντηση πριν τις εθνικές εκλογές μας ενημέρωσε πως υπάρχει η ΘΕΤΙΚΗ ΓΝΟΜΟΔΟΤΗΣΗ και από τις ΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ του ΥΠΕΧΩΔΕ και απέμενε μόνον η έκδοση κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) για την ολοκλήρωση των προσπαθειών μας.

Έτσι μετά από την πληροφόρησή μας από Μ.Μ.Ε. όπου ο κ. Σοφοκλής Σιδηρόπουλος ανακοίνωσε περί παντελούς άγνοιας των αρμοδίων υπηρεσιών.

Ερωτώ ;

1. Μήπως δεν ενδιαφερθήκατε καθόλου αυτά τα 2 χρόνια και ως εκ τούτου μας αγνοούν ;

2. Εάν ενδιαφερθήκατε μπορείτε να μας απαριθμήσετε τις προφορικές και έγραφες ενέργειές σας για το ιδιοκτησιακό, για το αναπτυξιακό σκέλος του φράγματος καθώς και την επικινδυνότητα του ( έστω και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο)


Γ. ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Πτολεμαΐδας στο οποίο μάλιστα ήσασταν παρούσα κα Δήμαρχε είχαμε τονίσει μεταξύ άλλων την κατεπείγουσα αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της πράξης Εφαρμογής της Επέκτασης του Σχεδίου πόλης Πτολεμαΐδας.

Επισημάνθηκε σε ώς άμεση προτεραιότητα αφού η Αναπτυξιακή του Δήμου Πτολεμαΐδας που έμελε να κλείσει λόγω της τελευταίας νομοθετικής ρύθμισης του ΥΠ.ΕΣ.ΔΑ για τις Δημοτικέ Αναπτυξιακές Επιχείρησης και ως εκ τούτου δεν θα ήταν δυνατή ή αποπληρωμή μέσω αυτής του μελετητή κ. Νικολάου Αραϊλόπουλου με συνέπεια να παραμείνει στάσιμη ή όλη εξέλιξη του θέματος .

Σ΄ εκείνη την συνεδρίαση μάλιστα η σημερινός Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Χαράλαμπος Παναγιωτίδης είχε υπενθυμίσει την προεκλογική σύσκεψη των αρμοδίων στο Εργατικό Κέντρο όπου οι κ.κ. Ιωάννης Σόκουτης και Παναγιώτης Πλακετάς (Αντινομάρχης και Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου τότε και Αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου μετέπειτα) είπαν ότι ΄΄ είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και μ΄ ένα εντέλλεσθε του Περιφερειάρχη ή δουλεία θα μπορούσε να γίνει΄΄.

Σε συνέντευξή του σε τοπικές εφημερίδες την επομένη του Δημοτικού μας Συμβουλίου ο κ. Πλακετάς αναφερόμενος προφανώς στις αναφορές και καταγγελίες μου δήλωσε ότι :

΄΄ Όλοι θα πάρουν την απάντησή τους σε λίγες ημέρες, αφού επρόκειτο να καταθέσει στον μελετητή τα μισά χρήματα και τα υπόλοιπα σε 2-3 μήνες ( Μαίρη Κεσκελιδου ,Πρωινός Λόγος 2.12.2010).

Να υπενθυμίσω ότι στην ενημέρωσή σας κα Δήμαρχε

· Σας κατέθεσα όλες τις σχετικές επιστολές προς τους τέως Νομάρχες κκ. Ανδρεάδη και Δακή για την αποπληρωμή του μεριδίου του αναλογούντος χρέους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

· Σας ενημέρωσα για τα πρωτοσέλιδα των τοπικών εφημερίδων περί ΄΄λύση ομηρίας των κατοίκων από την επέκταση του σχεδίου πόλης ΄΄ αλλά και τις προσωπικές μου επαφές με τους αρμοδίους.

Δύο χρόνια μετά λοιπόν και απ΄ ότι γνωρίζω κα Δήμαρχε δεν έγινε απολυτως τίποτε με συνέπεια :

· να υφίστανται αυθαίρετα Δημόσια Κτίρια (5ο Γυμνάσιο)

· να μην υλοποιούνται δεσμεύσεις μας όπως ο Ι. Ναός στην περιοχή ΚΕΠΤΣΕ και το11ο σχολείο στην περιοχή

· Να σταματήσει η οικοδομική δραστηριότητα και οι αγοροπωλησία των γηπέδων στην ήδη προβληματική δραστηριότητα της περιοχής μας.



Ερωτάται ή κα Δήμαρχος :

· Τι έπραξε αυτά τα 2 χρόνια και δεν τελείωσε μια ΄΄τελειωμένη΄΄ όπως εξαγγέλθηκε υπόθεση ;

· Πότε θα έχουμε οριστική διεκπεραίωση του θέματος και αν είναι δυνατό να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία ;




Δ. το ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΗΜΑ ΕΠΟΥΛΩΣΗΣ ΑΣΦΑΛΤΙΚΟΥ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ

Ο Δήμος Πτολεμαΐδας έχοντας υπ’ όψη του:

· Τα περισσότερα από εκατό χιλιόμετρα οδικού δικτύου της πόλης της Πτολεμαΐδας και των δημοτικών διαμερισμάτων, που οι φθορές στο οδόστρωμα από τη χρήση και τις τομές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ήσαν καθημερινές.

· Τα 2 εκ . € ,για τα έργα συντήρησης των οδών που είχε δαπανήσει περίπου έως το 2009 σε ασφαλτοστρώσεις, συντήρηση με θερμή άσφαλτο, αλλά και προμήθειες ψυχρής ασφάλτου. (ΗΔημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης από το 2009-2010 μέχρι είχε δαπανήσει 182.000,832€ για την αποκατάσταση των τομών των ασφαλτικών οδοστρωμάτων, ενώ και η Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης ασφαλτόστρωσε εκ νέους όλους τους δρόμους από τους οποίους πέρασε η επέκταση του δικτύου της Τ/Θ στην πόλη) επούλωνε λακκούβες της αρμοδιότητάς της).

· Την αδυναμία επούλωσης οδοστρωμάτων από το Νοέμβριο έως τον Απρίλιο που τα «ασφαλτάδικα» δε λειτουργούσαν με συνέπεια ο δήμος αναγκάζεται να χρησιμοποιεί εκτάκτως την ψυχρή άσφαλτο, η οποία ήταν ασύμφορη και κυρίως αναποτελεσματική.

Προμηθεύτηκε το πολυμηχάνημα, για την επούλωση των λακκουβών και το οποίο κόστισε 400.000€ πλέον ΦΠΑ. Πρόκειται για ένα μηχάνημα το οποίο έχει ξεχωριστή χρήση σε κάθε εποχή του χρόνου, καθώς η εναλλαγή βραχιόνων και εργαλείων δίνει τη δυνατότητα στο χειριστή του να το χρησιμοποιεί σε διαφορετικές εργασίες, πχ. ρίψη ασφάλτου, κλάδεμα δένδρων, πυρόσβεση κλπ.

Κατά την παραλαβή του μηχανήματος επουλώθηκαν συγκεκριμένες λακκούβες που μέχρι και σήμερα παραμένουν αναλλοίωτες από την χρήση των οχημάτων.

Να επισημάνουμε πώς το πολυμηχάνημα αυτό διέθεταν 6 μόνον Δήμοι από την Βόρειο Ελλάδα ενώ αρκετοί ενδιαφερόμενοι από διάφορα σημεία της χώρας μας επισκέπτονταν για να παρακολουθήσουν την χρησιμότητά του (50 λακκούβες την ημέρα)

Δυστυχώς όμως το μηχάνημα αυτό δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ από τον Δήμο Εορδαίας όχι μόνον σε επούλωση φθορών οδοστρώματος αλλά και σε άλλες χρήσεις όπως αποχιονισμό αποψίλωση χόρτων, δένδρων, πυρόσβεση κ.λ.π. Ενδεικτικά αναφέρω πως θα μπορούσε άνετα να αντικαταστήσει το αποχιονιστικό της Βλάστης που τόσο καιρό έμενε αχρησιμοποίητο λόγω βλάβης.

Όσοι δε εκ των αρμοδίων παρευρέθησαν (και μάλλον πολλοί) στην παρουσίαση του βιβλίου του κ.Κοσμά Πουγαρίδη πρόσφατα στο Μουσικό Σχολείο της πόλης μας διαπίστωσαν «ιδίοις όμμασι» το κατεστραμμένο οδόστρωμα που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια οδηγών – οχημάτων- μαθητών και των άλλων πεζών.

Ερωτούνται οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι :

-Για ποιόν λόγο το πανάκριβο αυτό και χρησιμότατο πολυμηχάνημα μένει 2 χρόνια αναξιοποίητο;
Από το Blogger.