Header Ads

ΆΡΘΟ ΔΑΚΗ: Εθνική, πατριωτική υπόθεση η ενδυνάμωση του ρόλου των περιφερειών

Τη βαθιά πεποίθησή του ότι είναι υπόθεση εθνική, βαθιά πατριωτική «η ενδυνάμωση του ρόλου των Περιφερειών – των ουσιαστικών κυττάρων ανάπτυξης και στήριξης του πολίτη στην καθημερινότητά του», εκφράζει με άρθρο του στην aftodioikisi.gr, για τα δύο χρόνια «Καλλικράτης» ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής.

Όπως υπογραμμίζει, η διαχείριση του ΕΣΠΑ σε περιφερειακό επίπεδο, η διαμόρφωση των πολιτικών στην απασχόληση, την επιχειρηματικότητα, την περιφερειακή ανάπτυξη, τη διασυνοριακή συνεργασία, την κοινωνική αλληλεγγύη, την ενέργεια και το περιβάλλον σίγουρα και χωρίς καμία αμφιβολία κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή και ενισχύουν την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης.


ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Γ. ΔΑΚΗ
Σε μια εποχή αντιθέσεων κι έντονης αναζήτησης του εθνικού μας οδικού χάρτη ο θεσμός των Περιφερειών καλείται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη διαμορφώνοντας το όραμα, αλλά και τις διαδικασίες συντονισμού ανθρώπινων και οικονομικών πόρων σε επίπεδο Περιφέρειας.

Ο Καλλικράτης ως σύλληψη, υλοποίηση και νομοθέτημα ήταν και είναι αναμφισβήτητα ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά ταυτόχρονα και μια θετική εξέλιξη για το μέλλον της πατρίδας μας.

Είναι γεγονός ότι όλα δεν είναι ρόδινα. Ότι οι αντιλήψεις και οι νοοτροπίες που ουσιαστικά καθήλωσαν το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας μας δύσκολα φαίνεται να αντιλαμβάνονται το θεσμικό εργαλείο που λέγεται Καλλικράτης.

Η διαχείριση του ΕΣΠΑ σε περιφερειακό επίπεδο, η διαμόρφωση των πολιτικών στην απασχόληση, την επιχειρηματικότητα, την περιφερειακή ανάπτυξη, τη διασυνοριακή συνεργασία, την κοινωνική αλληλεγγύη, την ενέργεια και το περιβάλλον ενισχύουν αναμφίβολα την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης. Προσπερνάμε τις ατυχείς διαχρονικά πολιτικά αποφάσεις στοχοποίησης ή υποτίμησης του ρόλου της αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα των Περιφερειών, διότι μπροστά μας είναι το μέλλον και η συνδιαμόρφωση του κοινού στόχου όλων μας. Βαθιά πεποίθησή μου είναι ότι η ενδυνάμωση του ρόλου των Περιφερειών – των ουσιαστικών κυττάρων ανάπτυξης και στήριξης του πολίτη στην καθημερινότητά του – ιδιαίτερα σήμερα, είναι υπόθεση Εθνική, βαθιά Πατριωτική.

Το ζητούμενο δεν είναι η αξιολόγηση του Καλλικράτη με όρους «προ κρίσεως», αλλά «μετά κρίσιν». Σε μια περίοδο έντονης διαφοροποίησης της παραγωγικής διαδικασίας και αδυναμίας πρόσβασης σημαντικού αριθμού συμπολιτών μας στα είδη πρώτης ανάγκης, ο ρόλος της αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα των Περιφερειών επιβάλλεται ως το «όχημα» για την εθνική προσπάθεια ανάτασης στην οποία πρέπει να συμβάλουμε όλοι μας.

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr
Από το Blogger.