Header Ads

ΚΙΝΔΥΝΟΣ-ΘΑΝΑΤΟΣ τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και ποτά

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ διεξήγαγαν πρόσφατα μία μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία τα αναψυκτικά και τα ποτά με ζάχαρη. Η έρευνα έλαβε πληροφορίες για το κατά το πόσο επιδρά η κατανάλωση αναψυκτικών και ποτών με ζάχαρη σε παθήσεις όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η παχυσαρκία από συνολικά 114 χώρες.
Έτσι οι επιστήμονες συνέδεσαν τα αναψυκτικά και τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη με 133.000 θανάτους από διαβήτη τύπου ΙΙ, με 44.000 θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις και με 6.000 θανάτους από καρκίνο. Έτσι συνολικά βρέθηκε ότι περίπου 183.000 άνθρωποι πέθαναν από παθήσεις οι οποίες σε μεγάλο βαθμό οφείλονταν σε αυτά τα αναψυκτικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτοί οι θάνατοι συνέβησαν κατά 80% σε φτωχές χώρες όπως αυτές της νότιας Αμερικής και της κεντρικής και ανατολικής Ασίας. Αντίθετα το 20% των θανάτων καταγράφηκαν στις πλούσιες χώρες γεγονός που αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που είναι άποροι έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν εξαιτίας του ότι δεν έχουνε τα απαραίτητα χρήματα για να κάνουνε μια υγιεινή διατροφή που δυστυχώς κοστίζει..

Βέβαια για τη συγκεκριμένη μελέτη υπήρξαν και αντιδράσεις και για αυτό το λόγο η Αμερικανική Ένωση Αναψυκτικών ανακοίνωσε ότι οι επιστήμονες που διεξήγαγαν αυτή την έρευνα κάνανε ένα μεγάλο λάθος αφού πήραν στοιχεία θανάτων εξαιτίας συγκεκριμένων παθήσεων από 114 χώρες χωρίς να υπάρχει κάποιο σαφές αποδεικτικό στοιχείο ότι αυτοί οι θάνατοι προέρχονται από τη κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών. Διότι θα μπορούσαν αυτοί οι θάνατοι να προέρχονται για παράδειγμα από τη κακή διατροφή, από το κάπνισμα, από το αλκοόλ, ή και από άλλους παράγοντες.

Πάντως οι επιστήμονες ανταπάντησαν ότι η έρευνά τους είναι απολύτως αντικειμενική και θα αποδείξουν τη ζημιά που προκαλούν στον οργανισμό τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και ποτά με μία καινούργια έρευνα αργότερα και θα προτείνουν να υπάρξουν δυναμικές πολιτικές για να ελαττώσουν τη κατανάλωση αναψυκτικών και ποτών με ζάχαρη, όπως την επιβολή φορολογίας, τη πρωτοβουλία ενημερωτικών εκπομπών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τη προσπάθεια μείωσης της πρόσβασης σε αυτά τα ποτά.
Πηγή: ecotimes.gr
Από το Blogger.