Header Ads

Πτολεμαΐδα: Αυτή είναι η επιστολή του ΤΕΙ Μαιευτικής

Παραθέτουμε την επιστολή του Συμβουλίου του Τμήματος Μαιευτικής προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοζάνης και προς το Υπουργείο και αναφέρει όλα όσα πρέπει να λάβουν υπόψη τους για να μην μεταφέρουν το τμήμα.


Διοικητικό Συμβούλιο Φοιτητών
ΣΕΥΠ Τμήμα Μαιευτικής
(Περιοχή ΚΕΠΤΣΕ, 50200 Πτολεμαΐδα)

Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013


Προς: Διοικητικό Συμβούλιο Κοζάνης


Θέμα: Θετικά και αρνητικά της παραμονής του τμήματος Μαιευτικής στην Πτολεμαΐδα.

Αξιότιμοι Κυρίες & Κύριοι,


Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να σας γνωστοποιήσω για τα θετικά και αρνητικά της παραμονής του τμήματος Μαιευτικής στην Πτολεμαΐδα.
Όσον αφορά στα θετικά, αυτά έχουν σχέση με τα χαμηλά έξοδα αφού η υποδομή των εργαστηρίων από πλευράς πάγιου εξοπλισμού έχει ήδη ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να μην απαιτούνται επιπλέον κονδύλια.

Επιπρόσθετα ο χώρος της σχολής χορηγείται δωρεάν από το δήμο Εορδαίας.

Επίσης ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η κατάργηση λειτουργίας θέρμανσης του κτιρίου με πετρέλαιο και αντικατάσταση της από την υπηρεσία δικτύου τηλεθέρμανσης που προσφέρει ο δήμος, καθώς και η μείωση του αριθμού των φυλάκων της σχολής για να μειωθούν τα κόστη.

Πιο συγκεκριμένα το ετήσιο συνολικό κόστος λειτουργίας για το Τμήμα Μαιευτικής ανέρχεται μόλις στα 271.944,46 € και κατανέμεται ως εξής:

1. Αντιμισθίες Εκπαιδευτικού Προσωπικού € 93.552,72
2. Σίτιση € 59.281,20
3. Φύλαξη € 61.821,28
4.Καθαριότητα € 27.000,00
5. Λοιπές Δαπάνες (αναπαραγωγή σημειώσεων, θέρμανση, διάφορα αναλώσιμα, ύδρευση κτλ.) € 30.289,26

Διαπιστώνεται ότι τα κονδύλια της φύλαξης και της καθαριότητας είναι ψηλά, αφού αποτελούν το 30% περίπου της συνολικής δαπάνης λειτουργίας του τμήματος. Ποσό το οποίο θα μειωθεί σε ποσοστό έως και 50% με έναν ορθολογισμό των ωρών της φύλαξης και του αριθμού των καθαριστριών. Βάσει των παραπάνω, το ετήσιο κόστος λειτουργίας ανά φοιτητή, υπολογίζεται σήμερα στα € 877,24 με τάση μάλιστα πτωτική κατά 20% περίπου, ήδη από το τρέχον έτος. Είναι δηλαδή προφανές ότι τα παραπάνω έξοδα είναι πολύ μικρά σε σχέση με άλλα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Επιπρόσθετα, η παράδοση βιβλίων επιτεύχθηκε 100% δείχνοντας έτσι το ενδιαφέρον των σπουδαστών/ριών.

Υπάρχει άριστη συνεργασία και παροχή βοήθειας στο Μποδοσάκειο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας το οποίο τιμάται ιδιαίτερα για την υψηλή οργάνωση του σημειώνοντας 800 περίπου τοκετούς ετησίως (αριθμός υπεραρκετός για την εκπαίδευση των φοιτητών και φοιτητριών του τμήματος).

Η βάση εισαγωγής αποτελεί δείκτη ποιότητας (12.500 μόρια) και το ποσοστό εισαγομένων, εγγεγραμμένων και ενεργών φοιτητών ανέρχεται στο εντυπωσιακό 90-95%.
Αποτελεί το μοναδικό τμήμα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που θα παρέμενε ανεπηρέαστο από την εισαγωγή της βάσης του 10 στις πανελλήνιες εξετάσεις, ως προς τον αριθμό των εισαγόμενων φοιτητών.

Υπάρχει πληρότητα καθηγητών 100% και γίνονται κανονικά όλα τα μαθήματα.

Πολύ καλή επαγγελματική αποκατάσταση , ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Μέχρι τώρα, δεν έχει σημειωθεί καμία κατάληψη στη σχολή.

Ως αρνητικό θα μπορούσε να θεωρηθεί το γεγονός ότι δεν διαθέτει μόνιμο προσωπικό, λόγω του ότι το τμήμα λειτούργησε το 2009 και λόγω οικονομικής κρίσης δεν προσελήφθηκαν μόνιμοι καθηγητές.


Να σημειωθεί ότι η συγχώνευση με το τμήμα στη Θεσσαλονίκης θα επιφέρει συσσώρευση των φοιτητών με επιπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης.

Από τα παραπάνω δημιουργείται το συμπέρασμα ότι δε συντρέχει κανένας απολύτως πραγματικός λόγος αναστολής της λειτουργίας του Τμήματος Μαιευτικής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την προσοχή σας.

Με εκτίμηση,
Κυριάκος Αθάνατος
Πρόεδρος Συμβουλίου Φοιτητών Τμήματος Μαιευτικής
(6994087759


Χρίστη Χαραλάμπους
Γραμματέας Συμβουλίου Φοιτητών Τμήματος Μαιευτικής




Από το Blogger.