Header Ads

«Ανεπίτρεπτη η υποβάθμιση του Τελωνείου Πτολεμαΐδας»

Δελτίο τύπου της Ραχήλ Μακρή για την επίκαιρη ερώτησή της σχετικά με το ενδεχόμενο υποβάθμισης του τελωνείου Πτολεμαΐδας:

Με επίκαιρή ερώτηση, η Βουλευτής του Ν. Κοζάνης κ. Ραχήλ Μακρή ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών να απαντήσει σχετικά με το μέλλον του Τελωνείου Πτολεμαϊδας και τι πρόκειται να πράξει σχετικά με την σχεδιαζόμενη υποβάθμιση του που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο μαρασμό της εμπορικής δραστηριότητας της περιοχής. Η ερώτηση θα συζητηθεί στις 25 Φεβρουαρίου 2013 με την πεποίθηση ότι η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών θα ανακαλέσει τις προθέσεις της για υποβάθμιση του θεσμού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ τον κ. Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Υποβάθμιση του Τελωνείου Πτολεμαΐδας»

Σύμφωνα με το σχέδιο ανασυγκρότησης των τελωνειακών υπηρεσιών της χώρας το Τελωνείο Πτολεμαΐδας υποβαθμίζεται, καθώς μετατρέπεται σε τοπικό γραφείο με έναν και μόνο υπάλληλο. Οι περισσότερες αρμοδιότητες του Τελωνείου Πτολεμαΐδας θα υπάγονται πλέον στην διεύθυνση τελωνείων Καστοριάς ενώ οι υπάλληλοι του θα μεταφερθούν στις αντίστοιχες υπηρεσίες Καστοριάς και Φλώρινας. Το Τελωνείο Πτολεμαΐδας έχει διττό εξαγωγικό και εισαγωγικό χαρακτήρα και κύριο γνώρισμα την είσπραξη ΦΠΑ των λιγνιτών της ΔΕΗ και ΕΦΚ + ΦΠΑ των λιγνιτών επιχειρήσεων, όπως επίσης και των εισαγωγών υλικών και μηχανημάτων της ΔΕΗ. Το Τελωνείο έχει την αρμοδιότητα για την εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας στην Π.Ε. Κοζάνης όπου υφίστανται: 200 άμβυκες παραγωγής τσίπουρου, 30 ιδιωτικές αποθήκες εναπόθεσης εμπορευμάτων, 1 αποθήκη αποταμίευσης, 2 αποθήκες οχημάτων, 9 πρατήρια πώλησης υγραερίου. Επίσης ασκεί ελέγχους για τη νόμιμη διάθεση λιγνίτη σε 4 ΑΗΣ της ΔΕΗ της περιοχής και για την επιστροφή ΕΦΚ 70 επιχειρήσεων της περιοχής. Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως τα έσοδα του Τελωνείου Πτολεμαΐδας για το έτος 2012, ανέρχονται στο πόσο της τάξεως των 7 εκατομμυρίων ευρώ. Η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη και αναμένω εναγωνίως μια θετική απόφαση.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Τι προτίθεστε να πράξετε σχετικά με το Τελωνείο Πτολεμαΐδας;
Πιστεύεται πως πρέπει να υποβαθμιστεί ένα Τελωνείο με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά.;

Αθήνα, 14/02/2013
Η ερωτώσα Βουλευτής,
Από το Blogger.