Header Ads

Στην Πτολεμαΐδα 1 μάλλον θα «πέσει» η υπογραφή για την Πτολεμαΐδα 5!

Στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, προχωρά η ΔΕΗ σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη από το διοικητικό συμβούλιο της περασμένης Τρίτης.

Η απόφαση του ΔΣ αναφέρει ότι η υπογραφή της σύμβασης θα γίνει στις 9 Μαρτίου πιθανότατα στην Πτολεμαΐδα, χωρίς να αποκλείεται η τελετή για συμβολικούς λόγους να γίνει ακόμη και στο κτίριο της μονάδας Πτολεμαΐδα 1 που έχει αποσυρθεί από τη λειτουργία λόγω παλαιότητας.

Η συμβολαιοποίηση της κατασκευής της μονάδας ισχύος 660MW και προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ σηματοδοτεί την έναρξη της μεγαλύτερης επένδυσης της ΔΕΗ τις τελευταίες δεκαετίες και μαζί με το διυλιστήριο των Ελληνικών Πετρελαίων στην Ελευσίνα τη μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση στη χώρα. Το έργο αντιμετώπισε προβλήματα στο σκέλος της χρηματοδότησης καθώς η απόφαση για την επένδυση συνέπεσε με τη χειρότερη συγκυρία της κρίσης και το πάγωμα κάθε είδους χρηματοδότησης επενδύσεων στη χώρα. Ωστόσο τα προβλήματα φαίνεται ότι έχουν ξεπεραστεί, ενώ βάσει του χρονοδιαγράμματος της επένδυσης οι μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες θα παρουσιαστούν μετά από το 2016, όταν και εκτιμάται ότι θα έχουν αποκατασταθεί οι συνθήκες ομαλότητας στην τραπεζική αγορά.

Σημειώνεται ότι η ισχύς της προσφοράς της κοινοπραξίας υπό την ΤΕΡΝΑ που αναδείχθηκε μειοδότης στο διαγωνισμό κατασκευής της μονάδας έληγε στις 28 Φεβρουαρίου ωστόσο το θέμα διευθετήθηκε και δόθηκε παράταση ενός μήνα, ώστε να συμβολαιοποιηθεί το έργο.

Χ. Φλουδόπουλος
Πηγή:www.capital.gr
Από το Blogger.