Header Ads

Η Κοζάνη αποδεικνύει ότι είναι πιο «μπροστά» από την Πτολεμαΐδα

Ακολουθεί άρθρο από την εφημερίδα «Καθημερινή» σχετικά με ένα έξυπνο πρόγραμμα-διαγωνισμό για τον οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ο Δήμος Κοζάνης:


Διακρίσεις για προτάσεις με φαντασία
Του Γιωργου Λιαλιου
Ας υποθέσουμε ότι μένετε σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά: πυκνοχτισμένη, χωρίς φως, χωρίς πράσινο, χωρίς κοινόχρηστους χώρους, χωρίς ανάσα. Και έχετε ένα «μαγικό ραβδί», όχι για να εξαφανίσετε τα κτίρια, αλλά για να μεταμορφώσετε τον χώρο που βρίσκεται ανάμεσά τους. Τι θα κάνατε; Οι 5 ομάδες αρχιτεκτόνων που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό ιδεών Θεσσαλονίκη x4 χρησιμοποίησαν φαντασία, προσέθεσαν πράσινο, μαλακές επιφάνειες, διαφορετικά επίπεδα, σκιά, χώρους συνάθροισης. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης προτίθεται να υλοποιήσει τις μελέτες που πήραν τα πρώτα τρία βραβεία.

Το πρόγραμμα διαγωνισμών x4 διεξάγεται από την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων & Αναπλάσεις Α.Ε. (ΕΑΧΑ). Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η κατάθεση ιδεών για την ανάπλαση του «σταυρού» που δημιουργούν οι τεμνόμενοι δρόμοι ανάμεσα σε 4 οικοδομικά τετράγωνα, με την ενσωμάτωση των ελεύθερων ή ακάλυπτων χώρων που τυχόν υπάρχουν. «Οι διαγωνισμοί ιδεών είναι διάλογος, ανταλλαγή απόψεων, κατάθεση ψυχής», εξηγεί στην «Κ» η πρόεδρος της ΕΑΧΑ, Ντόρα Γαλάνη. «Αποτελούν πρόσκληση στη φαντασία των νέων αρχιτεκτόνων (μέχρι 40 ετών) να πετάξει πάνω από τις πόλεις που έχουν αρχίσει να μας πληγώνουν. Να τους επιτρέψει να δουν τα ίδια κτίρια, τους ίδιους δημόσιους χώρους αλλιώς. Να σχεδιάσουν έναν δημόσιο χώρο φτιαγμένο από όλους για όλους, διαφορετικό από αυτόν που ζούμε καθημερινά και μας θλίβει».

Ο διαγωνισμός Θεσσαλονίκη x4 προκηρύχθηκε τον Μάιο του 2012 και πριν από ένα μήνα κατέληξε στην απονομή 5 βραβείων και την εξαγορά ακόμα δύο μελετών. Οι προτάσεις που βραβεύτηκαν αφορούν τις περιοχές Κλεάνθους, Μαβίλη, Αγίας Τριάδος, Χαριλάου και Γρηγορίου Ε΄, όλες εκτός κέντρου (παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα της ΕΑΧΑ www.astynet.gr).

Ιδιαίτερη σημασία, πάντως, έχει η πρόθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης να αξιοποιήσει τις βραβευμένες μελέτες. «Επειδή πλέον δεν υπάρχουν μεγάλα projects στην πόλη, έχουμε επικεντρωθεί στις μικρές παρεμβάσεις μέσα στον αστικό ιστό», λέει ο αντιδήμαρχος αστικού περιβάλλοντος, Ανδρέας Κουράκης. «Ιδίως στις περιοχές εκτός κέντρου, όπου οι κοινόχρηστοι χώροι είναι λιγοστοί και το κτιριακό απόθεμα απαξιωμένο. Με την αφετηρία, έχουμε δεσμευτεί ότι τουλάχιστον τις πρώτες προτάσεις πρόκειται να τις αξιοποιήσουμε, πάντα στο μέτρο των δυνατοτήτων του δήμου. Θα είναι μια ανάσα φρέσκου αέρα στις παρεμβάσεις που προγραμματίζουμε για το 2013».
Ενδιαφέρον πόλεων

«Για εμάς είναι σημαντικός ο πρόσφατος αυτός διαγωνισμός γιατί αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη δράση της ΕΑΧΑ στο πλαίσιο των νέων της αρμοδιοτήτων που αφορούν όλη την Ελλάδα», λέει η κ. Γαλάνη. «Θα ακολουθήσει το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου σε συνεργασία με τον δήμο βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός Ηράκλειο x4 (σ.σ. η προθεσμία λήγει στις 19/3). Ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση του διαγωνισμού έχουν εκδηλώσει η Κοζάνη και ο Βόλος, ενώ έχουν δρομολογηθεί δράσεις σε Κνωσό, Πειραιά, Παύλο Μελά Θεσσαλονίκης, Βέροια, Ελευσίνα, Αχαρνές κ.α.».
Από το Blogger.