Header Ads

«Τσουχτερά» πρόστιμα για ανασφάλιστα Ι.Χ. αυτοκίνητα

Του Κώστα Τσαχάκη

Αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα και ποινές θα βρεθούν σύντομα οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων με το υπουργείο Οικονομικών να επιχειρεί μέσω εκτεταμένων διασταυρώσεων να φρενάρει τη συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των οχημάτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους χωρίς να είναι ασφαλισμένα. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναμένεται να στείλει ειδοποιητήρια στους κατόχους ανασφάλιστων οχημάτων με τα οποία θα ζητά εντός οκτώ ημερών την ασφάλιση του οχήματος και την πληρωμή προστίμου 250 ευρώ. Αν οι κάτοχοι των οχημάτων δεν προσέλθουν οικειοθελώς τότε το πρόστιμο είναι 500 ευρώ για Ι.Χ., 1.000 ευρώ για φορτηγά και 250 για μοτοσυκλέτες.

Σε περίπτωση που ένα αυτοκίνητο εμπλακεί σε ατύχημα προβλέπεται αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής για τρία χρόνια.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να μπει φραγμός στη συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων οχημάτων που σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της ασφαλιστικής αγοράς προσεγγίζουν το 1,5 εκατ. (συμπεριλαμβάνονται και τα δημόσιας χρήσης).

Για τον σκοπό αυτό είναι έτοιμη νομοθετική ρύθμιση (έχει αναρτηθεί για διαβούλευση) η οποία αλλάζει τα δεδομένα στους ελέγχους και τις ποινές.

Πιο αναλυτικά στη ρύθμιση προβλέπονται τα ακόλουθα:

Η ΓΓΠΣ αναλαμβάνει την διασταύρωση και επεξεργασία των στοιχείων που προκύπτουν από τις βάσεις δεδομένων του Κέντρου Πληροφοριών που διατηρεί το Επικουρικό Κεφάλαιο (τηρούνται ηλεκτρονικά τα στοιχεία των οχημάτων που είναι ασφαλισμένα και των αυτοκίνητων που εξαιρούνται από την υποχρέωση ασφάλισης) και του υπουργείου Μεταφορών με τις άδειες κυκλοφορίας που έχουν εκδοθεί.
Με την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων η ΓΓΠΣ αποστέλλει ειδοποιητήρια επιστολή στους ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων. Με την επιστολή θα ενημερώνονται πως είναι υποχρεωμένοι το αργότερο εντός οκτώ ημερών από την παραλαβή της να ασφαλίσουν το όχημα που έχουν στην κατοχή τους.
Για την έκδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου απαιτείται η προσκόμιση στην ασφαλιστική εταιρεία της επιστολής και παραβόλου υπέρ του ελληνικού δημοσίου ύψους 250 ευρώ.
Σε περίπτωση που εντός της προθεσμίας το όχημα δεν ασφαλιστεί η ΓΓΠΣ αποστέλλει τα στοιχεία του στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή του τόπου διαμονής του ιδιοκτήτη του.
Στις περιπτώσεις που από τους τακτικούς ελέγχους της αστυνομίας εντοπιστεί ανασφάλιστο αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα προβλέπεται:
Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού, της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων για δέκα ημέρες.
Σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος από ανασφάλιστο όχημα αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια. Αν ο ιδιοκτήτης είναι υπότροπος για τρία χρόνια.
Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας απαιτείται η προσκόμιση του σήματος ασφάλισης.
Χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, πεντακόσια 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

imerisia.gr
Από το Blogger.