Header Ads

Με όριο στην ένταση του ήχου τα κινητά και οι συσκευές μουσικής στην ΕΕ!

Όλες οι προσωπικές συσκευές μουσικής που πωλούνται από το Φεβρουάριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση -από τα mp3 player μέχρι τα κινητά- θα πρέπει να έχουν ενεργοποιημένο ένα όριο στην ένταση του ήχου, προκειμένου να αποφεύγονται βλάβες στην ακοή.

Ήδη από το 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει ότι, μεταξύ των σημερινών χρηστών στην Ευρώπη, τα 2,5 έως 10 εκατομμύρια εκτιμάται ότι θα υποστούν μόνιμες βλάβες στην ακοή λόγω υπερβολικής έντασης.

Όλες οι φορητές συσκευές αναπαραγωγής στην ΕΕ θα πρέπει τώρα να πωλούνται με ενεργοποιημένο ένα όριο έντασης στα 85 decibel. Οι χρήστες θα μπορούν πάντως να παρακάμπτουν αυτό τον περιορισμό και να αυξάνουν την ένταση μέχρι τα 100 dB, το όριο που ίσχυε έως σήμερα. Σε αυτή την περίπτωση, μηνύματα που προειδοποιούν για κίνδυνο βλάβης στην ακοή θα πρέπει να ακούγονται κάθε 20 ώρες χρήσης.

Ο ήχος υψηλής έντασης μπορεί να προκαλέσει εμβοές, το γνωστό «κουδούνισμα» στα αφτιά, καθώς και βαρηκοΐα, κυρίως στις υψηλές συχνότητες, επειδή τα ηχητικά κύματα μπορούν να καταστρέψουν τα μικροσκοπικά τριχίδια του κοχλία που αντιλαμβάνονται τις δονήσεις.

Για όσους επιθυμούν να απομονώσουν τους ήχους του περιβάλλοντος όταν ακούν μουσική, τα ακουστικά με τεχνολογία «ακύρωσης θορύβου» μπορούν να προσφέρουν καλύτερο αποτέλεσμα χωρίς να πρέπει να ανέβει η ένταση.

Newsroom ΔΟΛ
Από το Blogger.