Header Ads

Ο Δήμαρχος Κοζάνης... νευρίασε για το θέμα με το Μποδοσάκειο

Επιστολή του Δημάρχου Κοζάνης κ. Λάζαρου Μαλούτα, στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Δακή για το ζήτημα του υγειονομικών υπηρεσιών, στις 18/02/2013 με αφορμή τη συζήτηση του θέματος «Μποδοσάκειο Νοσοκομείο αποκατάσταση-κλίνες και έδρα», στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έπειτα από εισήγηση της Δημάρχου Εορδαίας κ. Παρασκευής Βρυζίδου.


Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:
Κοζάνη18/2/2013
ΠΡΟΣ:
1.κ.Γ.Δακή Περιφερειάρχη Δυτ.Μακεδονίας
ΚΟΙΝ:
2. κ.Γ.Παπαδόπουλο Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ.Μακεδονίας
3.κ.Ι.Σόκουτη Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Κοζάνης

κ.Περιφερειάρχη,
Στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εισάγεται προς συζήτηση το θέμα, ΄΄Μποδοσάκειο Νοσοκομείο αποκατάσταση-κλίνες και έδρα΄΄ με εισηγήτρια την Δήμαρχο Εορδαίας κ.Βρυζίδου.

Πρέπει να σημειώσω πως ήμουν παρών στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν τέθηκε διαδικαστικά προ ημερησίας διάταξης το θέμα.

Η αποτύπωση όμως, με τον συγκεκριμένο τρόπο, του θέματος στην ημερήσια διάταξη γεννά μια σειρά από ερωτήματα:

-ποιόν περιφερειακό αναπτυξιακό στόχο υπηρετεί η συζήτηση του θέματος;

-ποιόν στόχο αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας των πολιτών της Δυτ.Μακεδονίας υπηρετεί το συγκεκριμένο θέμα;

-τι αλλάζει τη ζωή του πολίτη της περιφέρειας η έδρα του ενοποιημένου Νοσοκομείου ή ο αριθμός των κλινών όταν οι ελλείψεις σε προσωπικό ή εξοπλισμό είναι τραγικές.

-το περιφερειακό Συμβούλιο με ποια κριτήρια θα συζητήσει τα θέματα αυτά; Είναι γνωστά τα κριτήρια του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων υπηρεσιών του σχετικά με τον καθορισμό των κλινών ή την αναγκαιότητα ενοποίησης των Νοσοκομείων ή τα κριτήρια ορισμού της Έδρας των ενοποιημένων οργανισμών;

- είναι η Αυτοδιοίκηση, που στα διοικητικά της όρια φιλοξενείται ένα νοσηλευτικό ίδρυμα, το αρμόδιο όργανο να εισηγηθεί υγειονομικής φύσης θέματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, υπερασπιζόμενη τη συλλογική έκφραση της τοπικής της κοινωνίας που μπορεί όμως να δημιουργεί αντιθέσεις με άλλες συλλογικές εκφράσεις εντός της ίδιας Περιφέρειας;

-μπορούμε επιτέλους να αποδεχτούμε όλοι μας την ανάγκη να λειτουργούμε με βάση ενιαίους κανόνες, ίδιους για όλη την πατρίδα και όχι περιπτωσιολογώντας;

Θα μπορούσαν να παρατεθούν και άλλα ερωτήματα , όμως θεωρώ χρησιμότερο να διατυπώσω ξεκάθαρα τη γνώμη μου.

Η Δυτική Μακεδονία, βιώνει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Ο ευρύς δημόσιος τομέας της Περιφέρειας, στην παρούσα συγκυρία που μαστίζει τη χώρα μας συρρικνώνεται και αναδιατάσσεται. Οι συνέπειες είναι γνωστές σε όλους μας, πρωτοφανής οικονομική ύφεση, πρωταθλητές στην ανεργία, δεκάδες κλειστά καταστήματα, πληθυσμιακή συρρίκνωση της Δυτικής Μακεδονίας.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση, απαιτείται κατά τη γνώμη μου μια ενωτική πορεία όλων των φορέων του τόπου. Περιφέρεια, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια, εργαζόμενοι, κοινωνικοί φορείς είναι αναγκαίο όλοι μαζί συσπειρωμένοι σε κοινούς στόχους να πορευτούμε σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία.

Σε μια πορεία που θα μας ενώνει, θα μας συνεγείρει και δεν θα μας χωρίζει.

Με την έννοια αυτή και με τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει στη διαδικασία αυτή το Περιφερειακό Συμβούλιο, αναρωτιέμαι για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για την αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος της Νοσοκομειακής περίθαλψης σ’όλη τη Δυτική Μακεδονία αντί να ασχολούμαστε με την διαίρεση των τοπικών κοινωνιών και συνέπεια την αποδυνάμωση τους στις διεκδικήσεις τους.

Πώς θα τοποθετηθεί π.χ το Περιφερειακό Συμβούλιο εάν εισαχθεί για συζήτηση το θέμα της διάσπασης της ενιαίας ΣΔΟ, όπως προτείνεται απ΄το σχέδιο ΄΄ΑΘΗΝΑ΄΄ ανάμεσα στη Κοζάνη και την Καστοριά;

Πώς θα τοποθετηθεί επίσης εάν τεθεί η πρόταση για δημιουργία νέου Νοσοκομείου στον κόμβο της Εγνατίας , σε μια θέση που θα εξυπηρετεί τους περισσότερους Δυτικομακεδόνες ;

Είναι κατά την γνώμη μου φανερό πως η περίοδος της κρίσης που περνάμε ούτε σύντομη θα είναι ούτε εύκολη. Έχουμε ορατή μπροστά μας την πρόκληση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ένα ζήτημα καίριο για την επιβίωση και το μέλλον της περιοχής.

Σ’αυτήν την δύσκολη πορεία πρέπει να απαντήσου με θετικά, μπορούμε να ελπίζουμε ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε περισσότερα, μπορούμε να αναστρέψουμε την φθίνουσα πορεία της περιφέρειας μας μόνο αν πάμε όλοι μαζί, ενωμένοι, σε κοινούς συμφωνημένους στόχους.

Η σημερινή λοιπόν συνεδρίαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν συμβάλει κατά την γνώμη μου σ’ αυτήν τη κατεύθυνση , όσον αφορά την συζήτηση του 1ου θέματος ιδίως με τον τρόπο που εισάγεται για συζήτηση.

Ακόμη πιο κρίσιμη θα είναι για την προοπτική της Περιφέρειας η ενδεχόμενη απόφαση που θα ζητηθεί να πάρει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Εύχομαι να πρυτανεύσει η σύγκλιση σε κοινούς στόχους που αναβαθμίζουν την Περιφέρεια και όχι η εμμονή σε στείρες αντιπαραθέσεις χωρίς κανένα απολύτως ουσιαστικό περιεχόμενο.

Θα κλείσω με την διαβεβαίωση πως απ’ την πλευρά μου θα πράξω το αυτονόητο. Την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κατοίκων και της περιοχής και των διαχρονικών τους κατακτήσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της αναβάθμισης των υγειονομικών υπηρεσιών που πρέπει να απολαμβάνουν.


Ο Δήμαρχος Κοζάνης,
Λάζαρος Μαλούτας

Από το Blogger.