Header Ads

Αυτή είναι η πρόταση του Πάρι Κουκουλόπουλου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

«Η εποχή απαιτεί τολμηρές και προωθημένες προτάσεις, οι οποίες δεν θα διασφαλίζουν απλώς την ύπαρξη του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αλλά θα διαμορφώνουν και νέες, καλύτερες, προοπτικές για το ίδρυμα. Με την οπτική αυτή, λοιπόν, καταθέτω τη δική μου πρόταση που είναι η δημιουργία ενός Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας- Ηπείρου. Ενός σχήματος όπου τα δύο ιδρύματα θα συμμετέχουν διατηρώντας την αυτοτέλεια τους και έχοντας το καθένα διαφορετικά γνωστικά πεδία και φυσικά τις ανάλογες σχολές».

Την παραπάνω πρόταση κατέθεσε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ της Π.Ε. Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτ. Μακεδονίας, το οποίο συνεδρίασε με θέμα το μέλλον του Πανεπιστημίου μας.

Ο κ. Κουκουλόπουλος ξεκινώντας την τοποθέτηση του τόνισε πως όσο και αν είναι επίπονο και δύσκολο οι φορείς της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας οφείλουν όλοι μαζί να διαμορφώσουν μία πρόταση και να εμφανιστούν απέναντι στο Υπουργείο Παιδείας με μια φωνή.

Μια τολμηρή και προωθημένη πρόταση, η οποία θα πρέπει να λάβει υπ΄ όψιν της όλες τις σημερινές παραμέτρους και τα πραγματικά δεδομένα τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης όσο και της ανάπτυξης ενός τόπου, καθώς η ύπαρξη και η λειτουργία ενός καλά οργανωμένου και διαρκώς αναπτυσσόμενου Πανεπιστημίου μπορεί να προσφέρει στην περιοχή μας έναν σημαντικό αναπτυξιακό εταίρο.

Μια πρόταση που θα βαδίζει στα χνάρια άλλων προηγούμενων προωθημένων προτάσεων, οι οποίες «διάβασαν» σωστά τις μελλοντικές εξελίξεις και έφεραν την Περιφέρεια μας όχι ένα, αλλά πολλά βήματα μπροστά, από τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, όπως συνέβη με την περίπτωση της διαχείρισης των απορριμμάτων και την ενιαία αντιμετώπιση τους σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας.

Θέλοντας δε να τονίσει την ανάγκη, που είναι και απαίτηση των καιρών, να πάμε μπροστά και να τολμήσουμε όλοι μαζί, ξεφεύγοντας από διχαστικές και οπισθοδρομικές λογικές, ο κ. Κουκουλόπουλος στην τοποθέτηση του υπογράμμισε ακόμα πως «δεν θα ασχοληθώ με κάποιους χολερούς συμπατριώτες μας που τις τελευταίες μέρες πήραν σβάρνα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για να αποδώσουν ευθύνες για το πανεπιστήμιο δεξιά και αριστερά, και φυσικά, μεταξύ άλλων, και σε μένα. Δεν πολιτεύομαι με βάση την λογική ¨όταν εγώ ήμουν Δήμαρχος¨ και γιατί είναι πολύ εγωιστικό αλλά και γιατί δεν ανήκω στην κατηγορία εκείνων που διαβάζουν τα γεγονότα του παρόντος και του μέλλοντος κατά την προβολή των αναμνήσεων τους.

Σαν Δήμαρχος, έκανα ό,τι έπρεπε και μπορούσα, τιμώντας την εντολή που ΄χα πάρει απ΄ τους συμπατριώτες μου για την ενίσχυση του Πανεπιστημίου. Τα προβλήματα που μας δημιούργησε ο τότε θλιβερός κρατικός τοποτηρητής στην Περιφέρεια μας με τις κτιριακές υποδομές και την πανεπιστημιούπολη είναι γνωστά. Αλλά δεν είναι το κτιριακό που οδηγεί το Υπουργείο Παιδείας στην πρόταση του για κατάργηση του Πανεπιστημίου μας. Είναι κατά βάση η απουσία Συγκλήτου που οδηγεί σ΄ αυτή την πρόταση, καθώς η απουσία της δείχνει πως το Ίδρυμα δεν έχει ολοκληρωθεί ως οργανική μονάδα. Και φυσικά από τη στιγμή που και το σχέδιο ΑΘΗΝΑ υπακούει στη γενικότερη λογική της κατάργησης ή της σύμπτυξης οργανικών μονάδων, είναι λογικό να κινδυνεύουν ιδρύματα σαν το δικό μας που έχουν αυτού του είδους την αδυναμία.

Γι΄ αυτό, αμέσως μόλις έγιναν γνωστές οι προτάσεις του σχεδίου ΑΘΗΝΑ, κατέθεσα δημοσίως την άποψη μου, να διαμορφώσουμε όλοι μαζί μια κοινή πρόταση για το Πανεπιστήμιο μας, η οποία θα λαμβάνει υπ΄ όψιν της όλα τα πραγματικά δεδομένα, θα τολμά και θα πρωτοπορεί, προκειμένου το Υπουργείο Παιδείας να μην μπορεί με τίποτα να την απορρίψει».

Ο κ. Κουκουλόπουλος ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του, καταθέτοντας τη δική του πρόταση, η οποία έχει τα εξής τρία σκέλη:

Οι προτάσεις όλων των φορέων να κατατεθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και μέσα από τη συζήτηση τους να γίνει η προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας και ενιαίας τελικά πρότασης, την οποία θα καταθέσουν όλοι μαζί στο Υπουργείο.
Να υιοθετηθεί η πρόταση για το μέλλον του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, την οποία κατέθεσε το ίδιο το ίδρυμα και έχει ως βάση της τα απαραίτητα ακαδημαϊκά κριτήρια.
Να δημιουργηθεί ένα Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας- Ηπείρου. Ένα σχήμα στο οποίο τα δύο ιδρύματα θα συμμετέχουν ισότιμα, διατηρώντας την αυτοτέλεια τους, με διαφορετικές σχολές και φυσικά γνωστικά πεδία. Κάτι τέτοιο, το οποίο με βάση το σχέδιο ΑΘΗΝΑ προωθείται ήδη για 4 πανεπιστήμια των Αθηνών που δεν πρόκειται να καταργηθούν, θα έδινε τη δυνατότητα, για παράδειγμα, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας όχι απλώς να διατηρήσει την πολυτεχνική του σχολή αλλά και να την αναπτύξει πλήρως με νέα τμήματα, ενώ φυσικά θα διατηρούσε και τα υπόλοιπα που λειτουργούν σήμερα και σχετίζονται άμεσα και με τη γεωγραφική θέση της Περιφέρειας μας (π.χ. τμήμα Βαλκανικών Σπουδών).

Κλείνοντας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με την πρόταση του για το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο, πρόσθεσε ακόμα πως θα μπορούσε να ονομαστεί ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ τιμώντας το μεγάλο δάσκαλο του γένους και έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νεοελληνικού διαφωτισμού, ο οποίος πρόσφερε και στις δύο περιοχές τα φώτα του, τόσο στα Γιάννινα όσο και στην Κοζάνη όπου δημιούργησε την περιβόητη Σχολή.

Από το Blogger.