Header Ads

Ο Γιώργος Κασαπίδης για το κατοχικό δάνειο και την καταβολή γερμανικών αποζημιώσεων

Το ζήτημα της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων για τις λεηλασίες που υπέστη η Ελλάδα κατά την περίοδο της κατοχής και την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου που τότε επέβαλαν οι Γερμανοί στους Έλληνες, επαναφέρει με ερώτησή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης.

Ενόψει της παράδοσης, στο τέλος Μαρτίου, του πορίσματος της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με σκοπό να αποτυπώσει το ύψος των σημερινών οφειλών των γερμανικών αποζημιώσεων και να τεκμηριώσει τις ελληνικές διεκδικήσεις έναντι των Γερμανών, ο κ. Κασαπίδης ζητά από την ελληνική Κυβέρνηση να προβεί, άμεσα, στις απαραίτητες πολιτικές και νομικές ενέργειες, προκειμένου να λάβει, επιτέλους, "σάρκα και οστά" το πάγιο αυτό αίτημα του έθνους και να αποκατασταθεί το διεθνές δίκαιο.

Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:



ΕΡΩΤΗΣΗ



ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: 1) Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

κ. Ρουπακιώτη Αντώνη

2) Εξωτερικών

κ. Αβραμόπουλο Δημήτριο

3) Οικονομικών

κ. Στουρνάρα Ιωάννη



ΘΕΜΑ: Κατοχικό δάνειο και καταβολή γερμανικών αποζημιώσεων


Πριν από 72 χρόνια, τον Οκτώβριο του 1940, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μπει στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με την απρόκλητη εισβολή των στρατευμάτων του Μουσολίνι στην Ήπειρο.

Ο Χίτλερ, για να σώσει τον Μουσολίνι από μία ταπεινωτική ήττα, εισέβαλε με τα ναζιστικά στρατεύματα στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941.

Η Ελλάδα λεηλατήθηκε και ερειπώθηκε από τους Γερμανούς όσο καμία άλλη χώρα κάτω από την κατοχή τους.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα - άμεσο αποτέλεσμα της γερμανικής λεηλασίας.

Η Γερμανία και η Ιταλία επέβαλαν στην Ελλάδα όχι μόνο υπέρογκες δαπάνες κατοχής, αλλά και ένα αναγκαστικό δάνειο (κατοχικό δάνειο) ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει την υποχρέωση της Γερμανίας να πληρώσει αυτό το χρέος και είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής του. Μετά το τέλος του πολέμου, η Συνδιάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε στην Ελλάδα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για πολεμικές επανορθώσεις έναντι της ελληνικής απαίτησης 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Ιταλία πλήρωσε στην Ελλάδα το μερίδιο της από το κατοχικό δάνειο.
Η Ιταλία και η Βουλγαρία πλήρωσαν πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα, και η Γερμανία πλήρωσε πολεμικές επανορθώσεις στην Πολωνία το 1956 και στην Γιουγκοσλαβία το 1971.

Η Ελλάδα απαίτησε από την Γερμανία την πληρωμή του κατοχικού δανείου το 1945, 1946, 1947, 1964, 1965, 1966, 1974, 1987, και το 1995. Tην περσινή χρονιά με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ. Σταϊκούρα, συστάθηκε ειδική επιτροπή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με σκοπό να αποτυπώσει το ύψος των σημερινών οφειλών των γερμανικών αποζημιώσεων και να τεκμηριώσει τις ελληνικές διεκδικήσεις έναντι των Γερμανών.

Παρά ταύτα, η Γερμανία αρνείται συστηματικά να πληρώσει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις. Το 1964, ο Γερμανός Καγκελάριος Erhard υποσχέθηκε την πληρωμή του δανείου μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε το 1990. Ενδεικτικό της σημερινής αξίας των γερμανικών υποχρεώσεων προς στην Ελλάδα είναι το ακόλουθο: εάν χρησιμοποιηθεί σαν τόκος ο μέσος τόκος των Κρατικών Ομολόγων των ΗΠΑ από το 1944 μέχρι το 2010, που είναι περίπου 6%, η σημερινή αξία του κατοχικού δανείου ανέρχεται στα 163,8 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτή των πολεμικών επανορθώσεων στα 332 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στις 2 Ιουλίου 2011, ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησης Jacques Delpla δήλωσε ότι οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται σε 575 δισεκατομμύρια δολάρια (LesEchos,Saturday,July2,2011). Ο Γερμανός ιστορικός οικονομολογίας Dr. Albrecht Ritschl συνέστησε στη Γερμανία να ακολουθήσει μία περισσότερο μετριοπαθή πολιτική στην ευρωκρίση του 2008-2011, διότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη δικαιολογημένων απαιτήσεων για πολεμικές επανορθώσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Der Spiegel, June 21,).

Η επιτροπή που συνέστησε η ελληνική Κυβέρνηση είχε υποχρέωση να παραδώσει το πόρισμά της έως το τέλος του 2012, ωστόσο, σύμφωνα με την τοποθέτηση του αρμόδιου υφυπουργού σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, πήρε παράταση έως τα τέλη του Μαρτίου για να ολοκληρώσει το έργο της.
Επειδή στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έχασε 13% του πληθυσμού της. Ένα μέρος αυτού χάθηκε στην μάχη, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό χάθηκε από την πείνα και τα εγκλήματα πολέμου των Ναζί,

Επειδή οι Ναζί δολοφόνησαν τούς κατοίκους 89 ελληνικών πόλεων και χωριών, έκαψαν περισσότερα από 1700 χωριά και εκτέλεσαν πολλούς από τους κατοίκους αυτών των χωριών,

Επειδή μετέτρεψαν την χώρα σε ερείπια,

Επειδή οι Γερμανοί λεηλάτησαν αρχαιολογικούς Ελληνικούς θησαυρούς που «στολίζουν» σήμερα τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μουσεία της Γερμανίας όπως του Μονάχου και του Βερολίνου,

Επειδή η Ελλάδα επανειλημμένως έχει ζητήσει αυτά που τις οφείλει η Γερμανία, χωρίς όμως αποτέλεσμα μέχρι σήμερα,





ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:



Ποια η θέση του επίσημου Γερμανικού κράτους στις επανειλημμένες νόμιμες διεκδικήσεις της Ελλάδος τόσο για τις Γερμανικές αποζημιώσεις όσο και για την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου αλλά και των πολεμικών επανορθώσεων υλικών ζημιών που διεπράχθησαν από τη ναζιστική πολεμική μηχανή;
Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες της αρμόδιας επιτροπής για την έρευνα των αρχείων του λογιστηρίου του κράτους σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, δεδομένου ότι η χώρα μας έχει επανειλημμένως διεκδικήσει από τη Γερμανία τις αποζημιώσεις αυτές και προφανώς υπάρχει το απαραίτητο υλικό;
Ποιες οι προθέσεις της Κυβέρνησης, πόσο αποφασισμένη είναι και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για να απαιτήσει νομικά και πολιτικά από τη γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, που εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες;
Εμπίπτει στο έργο της συσταθείσας επιτροπής η έρευνα για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών;
Τι ενέργειες κάνει η ελληνική Κυβέρνηση για τη διεκδίκηση από τη γερμανική Κυβέρνηση της επιστροφής στη χώρα μας των αρχαιολογικών θησαυρών που εκλάπησαν από την πατρίδα μας και εκτίθενται σε μουσεία της γερμανικής πρωτεύουσας και άλλων γερμανικών πόλεων;


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Από το Blogger.