Header Ads

Από τη γενιά των 700 ευρώ στη γενιά των 400 και στη «γενιά Μπουμερανγκ»

Από την γενιά των 700 ευρώ, φτάσαμε με γρήγορους ρυθμούς στην γενιά των 400 ευρώ και στην «γενιά Μπούμερανγκ»!!!
Η «Γενιά μπούμερανγκ» που είναι γνωστή και ως «Γενιά Καγκουρό», «Ξενοδοχείο Μαμά», «Παιδιά-Παράσιτα» αποτελείται από τους σημερινούς 30άρηδες, θύματα της κρίσης οι οποίοι επιστρέφουν στη οικογενειακή φωλιά –λόγω της ανεργίας κατά κύριο λόγο και των τσουχτερών ενοικίων.

Σύμφωνα με έρευνα της γαλλικής «Le Monde», το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. Η 31χρονη δικηγόρος Ελίζα έχασε πρόσφατα τη δουλειά της , ξενοίκιασε το διαμέρισμά της στην ιστορική συνοικία Μαρέ του Παρισιού και επέστρεψε στους γονείς της.

Το ίδιο και ο συνάδελφος της Ταντέ από το Σάο Πάολο, η 41χρονη Μεξικανή Κλαούντια που έμεινε άνεργη και εδώ και τρία χρόνια ζει στην οικογενειακή εστία, αλλά και η 28χρονη Αναστασία καθηγήτρια από την Αθήνα που συγκατοικεί μαζί τα δύο αδέλφια της. Ολοι οι παραπάνω 30ρηδες ή 30 και κάτι μιλούν στη γαλλική εφημερίδα.

Οσο και αν φαίνεται περίεργο το «φαινόμενο» αφορά περισσότερο τους άνδρες παρά τις γυναίκες.

Συγκεκριμένα το 35% των ανδρών 25 ως 34 ετών στη «γηραιά ήπειρο» -και το 21% των γυναικών της ίδιας ηλικίας- υπολογίζεται ότι μένει σήμερα μαζί με τη μαμά και τον μπαμπά. Η έκρηξη της ανεργίας, το μεγάλο κόστος των σπουδών, η αύξηση στις τιμές των ακινήτων, ο πολλαπλασιασμός των διαζυγίων και των χωρισμών λόγω κρίσης, αλλά και η πίεση στον επαγγελματικό στίβο ωθούν τους νεαρούς ενήλικες να επιστρέφουν μαζικά στα... εφηβικά τους δωμάτια.

Η ανεξαρτησία των νέων –προς το παρόν τουλάχιστον- καλά κρατεί στις σκανδιναβικές χώρες με τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία να κρατούν τα σκήπτρα (το 4% των νέων άνω των 25 ετών μένει στο πατρικό), και αυτό γιατί στις χώρες αυτές λειτουργεί ακόμη το κράτος των παροχών.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
Από το Blogger.