Header Ads

Διαβούλευση για το πρόγραμμα που θα δίνει τρόφιμα στους μαθητές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με την επανεξέταση των δύο ευρωπαϊκών προγραμμάτων διανομής γάλακτος στα σχολεία και προώθησης της κατανάλωσης φρούτων, αντίστοιχα, παρέχοντας γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και φρούτα και λαχανικά για τα παιδιά στα σχολεία.

Στόχος της αναθεώρησης είναι να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των δύο προγραμμάτων και να αναλύσει το πώς θα πρέπει να εξελιχθεί στο μέλλον, όσον αφορά την επιλογή των προϊόντων που προσφέρονται στα παιδιά και τη στήριξη με εκπαιδευτικά μέτρα.

Η Επιτροπή ζητά τις απόψεις του κοινού στις διάφορες επιλογές πολιτικής για το μέλλον και των δύο συστημάτων.

Επισημαίνεται πως κατά το σχολικό έτος 2010/2011, από τα δύο συστήματα επωφελήθηκαν περισσότερα από 25 εκατομμύρια παιδιά σε όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη, ενώ διανεμήθηκαν γύρω στους 43.000 τόνους φρούτων και λαχανικών (σε 8 εκατομμύρια παιδιά) και 300.000 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων (σε 18 εκατομμύρια παιδιά).

Στο σχέδιο προώθησης της κατανάλωσης φρούτων συμμετείχαν24 κράτη μέλη (όλα εκτός από την Φινλανδία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο) και 26 στο σχέδιο για το γάλα (όλα εκτός από την Ελλάδα).

Επί του θέματος, ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Dacian Cioloş, δήλωσε: «Η ανάδραση από τα συστήματα αυτά είναι θετική, τόσο όσον αφορά την υγεία και την εκπαίδευση των παιδιών στην εποχιακή παραγωγή τροφίμων. Επομένως εξετάζουμε επιλογές για την κλιμάκωση και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και των δύο συστημάτων».

Η διαβούλευση ξεκίνησε από τις 28 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 22 Απριλίου 2013.

Περισσότερες πληροφορίες (στα αγγλικά) σχετικά με τη διαβούλευση και τον τρόπο συμμετοχής στον σύνδεσμο: http://ec.europa.eu/agriculture/newsroom/103_en.htm

Από την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών
Από το Blogger.