Header Ads

Μπέρδεμα με το ΤΕΙ Φλώρινας - Τι λέει ο υπουργός

Με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ και τους Δημάρχους της χώρας, οι Δήμοι των οποίων αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά την ανακοίνωση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» του Υπουργείου Παιδείας, συναντήθηκε την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013 ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Γιάννης Βοσκόπουλος.

Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της ΚΕΔΕ στην Αθήνα και στην οποία τέθηκαν από τους παρευρισκομένους τα προβλήματα που προκύπτουν, ενώ αποφασίστηκε και το πλαίσιο των διεκδικήσεων μέχρι την ολοκλήρωση της περιόδου διαβούλευσης του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ».

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ μαζί με όλους τους παρευρισκόμενους Δημάρχους συναντήθηκαν με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, στον οποίο έθεσαν τους προβληματισμούς τους και τις αποφάσεις της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ.

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Φλώρινας ανέφερε στον κ. Υπουργό ότι το μόνο μη αυτοδιοίκητο Πανεπιστήμιο είναι αυτό της Δυτικής Μακεδονίας, κάτι το οποίο πρέπει να εξεταστεί ξανά από την επιτροπή διαβούλευσης του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» και να δείξει μια ιδιαίτερη ευαισθησία για την περιοχή, αφού τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έχουν και μέλη ΔΕΠ, αλλά και το Πανεπιστήμιο είναι πολύ παλαιότερο σε σχέση με άλλα ιδρύματα της χώρας τα οποία διατήρησαν την έδρα τους και έμειναν αυτοδιοίκητα.

Ακολούθως, ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών, όπου εξέφρασε την απορία του στον κ. Υπουργό για τη μεταφορά του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, από τη στιγμή που το Τμήμα έχει και πολλούς εγγεγραμμένους φοιτητές, αλλά και αρκετά μέλη ΔΕΠ, ενώ η γεωγραφική θέση της Φλώρινας, η οποία συνορεύει με δύο χώρες των Βαλκανίων, ανταποκρίνεται στους σκοπούς του Τμήματος.

Τέλος, ο κ. Βοσκόπουλος ζήτησε από τον κ. Αρβανιτόπουλο την παραμονή του Τμήματος Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων στην πόλη της Φλώρινας, καθώς είναι αδιανόητο, ενώ το Υπουργείο να δηλώνει ότι θέλει να λειτουργούν δύο και τρία Τμήματα σε κάθε πόλη για τη δημιουργία Σχολών, στη Φλώρινα ουσιαστικά να προβαίνει στην κατάργηση της ήδη υπάρχουσας Σχολής με τη μεταφορά του παραπάνω Τμήματος. Επιπρόσθετα, η μεταφορά του Τμήματος Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου στην πόλη της Καστοριάς, με τελείως διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο από αυτό με το οποίο έχει σήμερα, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους αρκετούς φοιτώντες του, οι οποίοι με τη σημερινή κατάσταση έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Απαντώντας ο κ. Υπουργός είπε στον κ. Δήμαρχο ότι έχει απόλυτο δίκαιο στα λεγόμενά του και ότι το σχέδιο είναι ήδη σε διαβούλευση και ότι δεν είναι ακόμη κάτι οριστικό σχετικά με τα δύο Τμήματα και τη μεταφορά τους.


Την ίδια ώρα διαβάζουμε το παρακάτω δημοσίευμα στο alfavita.gr:
Δέσμευση Αρβανιτόπουλου για μη μεταφορά των τμημάτων φυτικής και ζωικής παραγωγής και ηλεκτρονικών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε χθες ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Αρβανιτόπουλος με βουλευτές του νομού Θεσσαλονίκης, παρουσία του υφυπουργού Παιδείας και βουλευτή Θεσσαλονίκης, Γιάννη Ιωαννίδη δεσμεύτηκε για τη μη μεταφορά, σε άλλες πόλεις, των τμημάτων φυτικής και ζωικής παραγωγής και ηλεκτρονικών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο υπό συζήτηση παραμένει ακόμη το θέμα της μεταφοράς του τμήματος λογιστικής στην πόλη των Σερρών.

Τα παραπάνω ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής, μιλώντας στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια εξακολουθεί να υποστηρίζει το αίτημα του ΤΕΙ να παραμείνει στην πόλη και το τμήμα λογιστών.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαμασλή, σε σύσκεψη προ ημερών στην Περιφέρεια για το σχέδιο «Αθηνά» με τη συμμετοχή του Δ.Σ. του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, βουλευτών και εκπροσώπων φορέων, κωδικοποιήθηκαν τα προς προώθηση στο υπουργείο αιτήματα, με κεντρικό επιχείρημα ότι εφόσον οι σχολές της Θεσσαλονίκης πληρούν τα κριτήρια του υπουργείου για τις συγχωνεύσεις των τμημάτων δεν θα πρέπει να μεταφερθούν πάνω από 10.000 φοιτητές σε άλλες πόλεις.

Υπέρ της θέσης αυτής συνηγορούν, άλλωστε, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, και οι διαφορετικές προϋποθέσεις για την εισαγωγή σπουδαστών στις σχολές αυτές, καθώς, όπως είπε, τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στα οποία οι εισακτέοι μπαίνουν με γενικό βαθμό 16 στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα έπρεπε να μεταφερθούν σε τμήματα για τα οποία ο γενικός βαθμός εισαγωγής που απαιτείται είναι της τάξης του 8.


Από το Blogger.