Header Ads

Η «είδηση» από τα ανυπόληπτα site και τα φωνακλάδικα blog

Της Χριστίνας Ταχιάου
«Ποια είναι η γνώμη σου γι αυτό;» με ρώτησε μια φίλη στο facebook, κοινοποιώντας μου το παρακάτω:

«ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ απ’ το ΕΣΡ: Απαγόρευσε τα τηλε-ρεπορτάζ για φτωχούς!
Μια απίστευτη απόφαση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η ... μετάδοση εικόνων απο την τηλεόραση ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάστασης εξαθλίωσης και φτώχειας λόγω των Μνημονίων, εξέδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης!»

«Κάτσε να το ψάξω», της είπα κι έκανα ένα googlάρισμα. Βρήκα δεκάδες αναφορές σε «χουντική απόφαση», «χούντα», «απίστευτη απόφαση», «λογοκριτές» και άλλα ανατριχιαστικά. Εντύπωση μου έκανε το ότι καναδυό αναφορές βρήκα σε site που υποτίθεται ότι προσφέρουν ειδήσεις (κλεψιμαίικες, εννοείται…) αλλά, προσωπικά, τα θεωρώ εντελώς ανυπόληπτα και σε δεκάδες φωνακλάδικα blog αλλά ούτε σε ένα ενημερωτικό site.

Μπήκα στη σελίδα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, όπου δημοσιεύονται όλες οι αποφάσεις, οδηγίες, συστάσεις, υποδείξεις, γνωμοδοτήσεις κλπ. Άνοιξα πρώτα τις αποφάσεις και δε βρήκα τίποτα. «Να δεις που δεν ενημερώνουν το site», σκέφτηκα κατευθείαν. Μπήκα στις οδηγίες, τίποτα. Στις συστάσεις, το ίδιο. Στις υποδείξεις, όμως, βρήκα αυτό που έψαχνα.

Τι λέει, λοιπόν, η υπόδειξη; Ότι επειδή η εικόνα είναι στοιχείο της προσωπικότητας του ανθρώπου και προστατεύεται από το Σύνταγμα κι επειδή ο καθένας έχει εξουσία στον αυτοπροσδιορισμό του και ο ίδιος επιλέγει πόσα στοιχεία της προσωπικότητάς του θα αποκαλύψει σε τρίτους, θα πρέπει να συναινέσει στην προβολή της εικόνας του ως ευρισκόμενου σε ένδεια ή κοινωνική εξαθλίωση. Λογικό δεν ακούγεται; Γι αυτό το λόγο, λοιπόν, το ΕΣΡ υποδεικνύει προς όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας να μην προβάλουν την εικόνα προσώπων ευρισκόμενων σε τέτοια κατάσταση.
Όσο και να το κάνεις, αυτό που ανακοίνωσε το ΕΣΡ απέχει παρασάγγας από αυτό που δημοσίευσαν ως είδηση τα ανυπόληπτα site και τα φωνακλάδικα blog.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι όποιος πρώτος το έβγαλε στον ιντερνετικό αέρα το έκανε επειδή δεν κατάλαβε τι διάβασε. Δέχομαι την εκδοχή ότι κανείς ανυπόληπτος και φωνακλάς δεν μπήκε στον κόπο να δει τι ακριβώς ανακοίνωσε το ΕΣΡ και προτίμησε τις χούντες και τις λογοκρισίες. Διότι αν το είχε κάνει, απλούστατα θα είχε διαπιστώσει ότι η συγκεκριμένη υπόδειξη αναφέρεται και στο ζήτημα των προσώπων που οδηγούνται ενώπιον των δικαστικών ή εισαγγελικών ή αστυνομικών και λοιπών αρχών και για τα οποία το ΕΣΡ φρόντισε, επίσης, να υποδείξει στους σταθμούς να μην προβάλουν την εικόνα τους. Βεβαίως, υπάρχουν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες επισημάνσεις ως προς τα πρόσωπα που ασκούν δημόσιο λειτούργημα ή συμμετέχουν στην πολιτική ζωή ή ανήκουν στην απόλυτη ή σχετική επικαιρότητα και οφείλουν να ανέχονται επεμβάσεις στην προσωπικότητα τους οι οποίες συνδέονται με τον τρόπο ζωής που επέλεξαν.
Με την ίδια απόφαση, θα λυνόταν κι οποιαδήποτε απορία αναφορικά με το ποιος αποφασίζει για τη δημοσιοποίηση προσώπων, με ποιον τρόπο και για ποια αδικήματα.
Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Πιο εύκολο είναι να φωνάζεις για χούντες και λογοκρισίες.
Από το Blogger.