Header Ads

Ποιοι δικαιούνται επίδομα τέκνων

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, υποτίθεται ότι θα έπρεπε να χαροποιούν τους γονείς με παιδιά καθώς ανοίγουν τον δρόμο για την καταβολή του επιδόματος παιδιών.

Ωστόσο, εκτός από χαρά, η υπουργική απόφαση κρύβει πολύμηνη αναμονή και αρκετή ταλαιπωρία. Για να εισπράξει κάποιος το επίδομα παιδιού, εκτός από άριστος γνώστης του διαδικτύου (σ.σ οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά) θα πρέπει να είναι και πολύ καλός…συλλέκτης δικαιολογητικών αλλά και εξαιρετικά υπομονετικός χαρακτήρας.

Μετά τη θεσμοθέτηση «αυστηρών» εισοδηματικών κριτηρίων, με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, περιορίζεται δραματικά ο αριθμός των οικογενειών οι οποίες δικαιούνται παροχή οικογενειακού επιδόματος.

Πιο αναλυτικά, οι οικογένειες που δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων διαιρούνται αναλόγως του ισοδύναμου εισοδήματος σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες ως εξής:

- Μέχρι έξι χιλιάδες ευρώ που λαμβάνουν το πλήρες επίδομα.

- Από έξι χιλιάδες και ένα ευρώ έως δώδεκα χιλιάδες ευρώ που λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος.

- Από δώδεκα χιλιάδες και ένα ευρώ έως δεκαοκτώ χιλιάδες ευρώ που λαμβάνουν το 1/3 του επιδόματος.

Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων ως εξής: σαράντα ευρώ (40) ανά μήνα για ένα εξαρτώμενο τέκνο, ογδόντα ευρώ (80) ανά μήνα για δύο εξαρτώμενα τέκνα, εκατόν τριάντα ευρώ (130) ανά μήνα για τρία εξαρτώμενα τέκνα και εκατόν ογδόντα ευρώ (180) ανά μήνα για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τετάρτου καταβάλλεται, πέραν των ανωτέρω, μηνιαίο επίδομα εξήντα ευρώ (60).

Τα νέα κριτήρια για τη διάθεση των οικογενειακών επιδομάτων θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2013.

Η ΚΥΑ (το πλήρες κείμενο της οποίας μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ) προβλέπει ότι το επίδομα θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο. Δεν θα καταβάλλεται όμως για το πρώτο τρίμηνο.

Το επίδομα του πρώτου τριμήνου θα πληρώνει στην τελευταία εργάσιμη του 2ου τριμήνου δηλαδή στο τέλος Ιουνίου. Υπό μια προϋπόθεση: ότι ο γονιός των παιδιών θα έχει καταθέσει ηλεκτρονικά τη φορολογική του δήλωση.

Εγείρεται λοιπόν ένα ζήτημα: Αν δοθεί παράταση στην ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν θα πάει πίσω και η προθεσμία καταβολής του επιδόματος παιδιών; Γι’ αυτό λοιπόν και ο τίτλος κάνει μια πρόβλεψη: καλό φθινόπωρο του 2013.
Γιατί γίνεται λόγος για ταλαιπωρία; Όσοι θέλουν να εισπράξουν το επίδομα παιδιών, θα έχουν να κάνουν και με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και με τον ΟΓΑ.

Δείτε τη διαδικασία:
Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος αποτελεί η ηλεκτρονική υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος(Ε1) του δικαιούχου, μέσω του περιβάλλοντος Taxisnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος και εφόσον οι δικαιούχοι πληρούν τα εισδηματικά κριτήρια, θα συμπληρώνουν το μηχανογραφημένο έντυπο Ε20 – Αίτηση / Δήλωση για τη χορήγηση του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων και το θα το υποβάλλουν μέσω του περιβάλλοντος Taxisnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. (σ.σ. Ο δικαιούχος, σε κάθε μεταβολή της οικογενειακής κατάστασής του, οφείλει εντός μηνός να υποβάλει ηλεκτρονική Αίτηση / Δήλωση Μεταβολής στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω του Taxisnetκαι παράλληλα να καταθέτει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στα εξουσιοδοτημένα όργανα του Ο.Γ.Α).

Τα δικαιολογητικά
«Οι δικαιούχοι οφείλουν να υποβάλλουν, εντός προθεσμίας που θα καθορίζεται με απόφαση του Διοικητή του Ο.Γ.Α., στους ανταποκριτές του Ο.Γ.Α. ή και σε υπαλλήλους του Δήμου που ορίζονται για το σκοπό αυτό από τον Δήμαρχο, τα κάτωθι δικαιολογητικά για τα οποία έχουν ήδη συμπληρώσει τα αντίστοιχα πεδία του εντύπου Ε20»:
α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή απόσπασμα δημοτολογίου για την οικογενειακή κατάσταση που εκδίδεται από την αρμόδια αρχή, στα δημοτολόγια της οποίας είναι εγγεγραμμένη η οικογένεια και από το οποίο προκύπτουν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των γονέων και των τέκνων και εάν αυτά βρίσκονται στη ζωή.
β) Ληξιαρχική πράξη γέννησης του/των τέκνου/ων για το οποίο/α θα χορηγηθεί το επίδομα.
γ) Πιστοποιητικό σπουδών ή αντίγραφο πτυχίου για τέκνα τα οποία μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους φοιτούν στη μέση εκπαίδευση, σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο του εξωτερικού, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.). Αν πρόκειται για εκπαιδευτικό ίδρυμα χώρας του εξωτερικού, εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πιστοποιητικό σπουδών πρέπει να είναι θεωρημένο από το Ελληνικό Προξενείο.
δ) Σε περίπτωση που το/τα τέκνα έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω υποβάλλεται ιατρική γνωμάτευση του ΚΕ.Π.Α. ή ισχύουσα απόφαση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής του Ι.Κ.Α. του ν.2643/1998. Τα εν λόγω δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι σε ισχύ τη χρονική στιγμή που υποβάλλεται το έντυπο Ε20.
ε) Εάν συντρέχει περίπτωση από τις αναφερόμενες στην παρ. 4 του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης, υποβάλλεται αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου του δικαιούχου ή απόφαση δικαστηρίου περί αφάνειας ή δικαστικής συμπαράστασης του δικαιούχου, ή αμετάκλητη δικαστική απόφαση περί καταδίκης του ή δικαστική απόφαση ανάθεσης επιτροπείας σε φυσικό πρόσωπο ή οποιοδήποτε στοιχείο από το οποίο να φαίνεται ποιος έχει αναλάβει την ευθύνη διατροφής των τέκνων.
Προκειμένου για δικαιούχους αλλοδαπής υπηκοότητας ή ανιθαγενείς, τα δικαιολογητικά των εδαφίων με στοιχεία α, β και ε του παρόντος άρθρου παρέχονται από τις αρχές της Χώρας της οποίας είναι υπήκοοι και αν αυτό είναι δύσκολο τα στοιχεία αυτά αποδεικνύονται από άλλα πρόσφορα έγγραφα κατά τη κρίση του οργάνου αναγνώρισης του δικαιώματος.

Για την απόδειξη της μόνιμης και συνεχούς διαμονής του δικαιούχου και των τέκνων του στην Ελλάδα την δεκαετία πριν την υποβολή της αίτησης, ο δικαιούχος πρέπει να υποβάλλει στην αρμόδια αρχή τα κάτωθι δικαιολογητικά:

α) Αντίγραφα των εντύπων Ε1 δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή θεωρημένα εκκαθαριστικά σημειώματα της τελευταίας δεκαετίας ή

β) Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα του δικαιούχου ή του/της συζύγου στην περίπτωση που ο δικαιούχος είναι άνεργος, από την οποία να προκύπτει η ασφάλισή του/της την τελευταία δεκαετία ή

γ) Βεβαίωση έναρξης και συνέχισης άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος από το τμήμα μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή

δ) Απόσπασμα θεωρημένου βιβλιαρίου υγείας του δικαιούχου ή του/της συζύγου από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή

ε) Μισθωτήριο συμβόλαιο με μισθωτή το δικαιούχο ή το σύζυγό του, κατατεθειμένο και θεωρημένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., καθώς και υπεύθυνη δήλωση με Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή, στην οποία θα δηλώνει ότι η μίσθωση είναι σε ισχύ ή ότι έληξε και την ημερομηνία λήξης αυτής ή

στ) Παραχωρητήριο και υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναγράφεται και ο Α.Φ.Μ. του παραχωρούντος ή

ζ) Βεβαίωση φοίτησης του/των τέκνου/ων ή

η) Οποιοδήποτε άλλο έγγραφο κρίνει ο Ο.Γ.Α., από το οποίο να προκύπτει η μόνιμη και συνεχής δεκαετής διαμονή του δικαιούχου στην Ελλάδα.
Από το Blogger.