Header Ads

Δωρεά Ομφάλιου Αίματος (Βλαστοκύτταρων) - Μια μόνο συλλογή από κάθε δότη

Κανείς δεν έχει δεύτερη ευκαιρία συλλογής του ομφάλιου αίματος
Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα -το αίμα, το οποίο παραμένει στον Ομφάλιο λώρο και στον πλακούντα μετά τη γέννηση- συλλέγεται και συντηρείται σε ψύξη για πολλά χρόνια. Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του μυελού των οστών, ως πηγή αιμοποιητικών κυττάρων για αλλογενή μεταμόσχευση. Η λήψη είναι εύκολη και ακίνδυνη για το νεογνό και την μητέρα και δε διαρκεί πάνω από 5 λεπτά.

Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα και ο ομφάλιος λώρος, μετά τον τοκετό είναι άχρηστα για τη μητέρα και για το βρέφος και αν δε χρησιμοποιηθούν για δωρεά θα πεταχτούν.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία και τις συστάσεις κορυφαίων οργανισμών και επιστημόνων, τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα από το ομφαλικό αίμα δεν είναι κατάλληλα για μεταμόσχευση προς τον ίδιο το δότη (αυτόλογη μεταμόσχευση). Μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν για άλλον συμβατό ασθενή (ετερόλογη μεταμόσχευση) που αντιμετωπίζει κληρονομικές ή συγγενείς παθήσεις (διαταραχές μεταβολισμού, ανοσοανεπάρκειες), ορισμένες μορφές αναιμίας και λευχαιμίες.

Ο στόχος της Ελληνικής Τράπεζας ομφαλοπλακουντιακού αίματος (ΟΠΑ) είναι η επεξεργασία και φύλαξη 10.000 μονάδων ομφάλιου αίματος (ΟΠ.Α), στις οποίες θα περιλαμβάνονται όλες οι συχνότητες των αντιγόνων ιστοσυμβατότητας του ελληνικού πληθυσμού, προκειμένου να καλύψει το σύνολο της Ελληνικής επικράτειας καθώς και των Ελλήνων της διασποράς.

Η πρώτη μεταμόσχευση ομφαλοπλακουντιακού αίματος πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από την E. Gluckman στο Παρίσι το 1988 σε ένα παιδί που έπασχε από αναιμία Fanconi. Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες χιλιάδες μεταμοσχεύσεις ομφαλοπλακουντιακού αίματος σε ασθενείς που είχαν ανάγκη μεταμόσχευσης μυελού των οστών.

Ενημέρωση, παραλαβή του kit συλλογής για τη δωρεά Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (Βλαστοκυττάρων), στα γραφεία του συλλόγου μας Παύλου Χαρίση 23, ώρες 09:00 – 13:00 & 18:00- 20:00, Φαξ-τηλ:.2461040575 κινητό: 6977337561 και στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση, www.seakozanis.gr)



Τσαουσίδης Θεόδωρος

Πρόεδρος ΣΕΑ Κοζάνης
Από το Blogger.