Header Ads

Την «έβαψαν» οι δημόσιοι υπάλληλοι

Στη ριζική αλλαγή των ελέγχων των πειθαρχικών παραπτωμάτων προχωράει η κυβέρνηση με τη συμμετοχή δικαστικών στη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης στο δημόσιο.
Με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κκ Αντώνη Μανιτάκη και Ευριπίδη Στυλιανίδη η σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων θα αρχίσει να λειτουργεί τις επόμενες ημέρες και σε κάθε ένα από αυτά θα τοποθετηθεί επικεφαλής δικαστής, χωρίς να προβλέπεται επιπλέον αμοιβή σε όσους δικαστικούς συμμετέχουν. Οι υπηρεσίες που θα ελέγχονται σε κάθε περίπτωση θα ανήκουν στον τόπο ευθύνης κάθε δικαστή, ο οποίος θα εξετάζει το φάκελο πειθαρχικών παραπτωμάτων του κάθε υπαλλήλου.
Σε αυτή την πρωτοβουλία προέβη η κυβέρνηση, αφού παρατηρήθηκαν πολλές καθυστερήσεις στην απόδοση δικαιοσύνης από τα πειθαρχικά συμβούλια. Μέχρι σήμερα τα μέλη των συμβουλίων αυτών ήταν ή υπάλληλοι που ανήκαν στις ελεγχόμενες υπηρεσίες ή υπάλληλοι άλλων υπηρεσιών οι οποίοι δεν είχαν σχέση με το αντικείμενο της δικαιοσύνης. Με την συγκεκριμένη απόφαση στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι γρήγορα θα ξεκαθαρίσουν πολλές υποθέσεις που χρονίζουν και όσοι υπάλληλοι καταδικαστούν θα πάρουν το δρόμο της απόλυσης, όπως προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. Στόχο της διαδικασίας αποτελεί, πέραν της γρήγορης απόδοσης δικαιοσύνης, να κλείσουν οι υποθέσεις και να αποχωρήσουν οι υπάλληλοι που θα καταδικαστούν για να υπάρξει άμεσο δημοσιονομικό όφελος, ούτως ώστε να περιοριστούν οι περιπτώσεις εκείνες των υπαλλήλων που θα βγουν σε διαθεσιμότητα και δεν θα επιστρέψουν στο δημόσιο τομέα. Η όλη διαδικασία θα εποπτεύεται από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο που υπάγεται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Από εδώ και πέρα, αυτό που μένει να γίνει είναι κάθε υπουργός να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση, που θα αλλάζει το καθεστώς των δικαστικών συμβουλίων. Σε κάθε περίπτωση ο ορισμός του εκάστοτε δικαστή θα γίνεται με τη συνεργασία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η απόφαση, όπως σημειώνουν στην κυβέρνηση, αφορά τους 600000 δημοσίους υπαλλήλους, αφού η πλειοψηφία αυτών πρόκειται να αξιολογηθεί για να μετακινηθεί σε άλλη θέση την οποία ενδεχομένως καταλαμβάνει επίορκος υπάλληλος.
Από το Blogger.