Header Ads

Τον συνέλαβαν μετά από 17 χρόνια!

Ακόμα κυνηγούν τον 42χρονο σήμερα αντιρρησία συνείδησης Νίκο Καρανίκα, ο οποίος διώκεται από το 1995, συνελήφθη την Τετάρτη και η υπόθεσή του εκδικάζεται την Παρασκευή από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης.
Όπως ενημερώνει ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης, ο κ. Καρανίκας κατηγορείται για ανυποταξία κατά το έτος 1996 όταν του επιδόθηκε χαρτί κατάταξης κι ακολούθως κατηγορήθηκε για λιποταξία. Το 2000 απαλλάχθηκε για αυτή την κατηγορία από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης. Την ίδια χρονιά, ωστόσο, η αίτηση του για να αναγνωριστεί ως αντιρρησίας συνείδησης και να εκπληρώσει εναλλακτική υπηρεσία απορρίφθηκε από το Στρατολογικό Γραφείο Βέροιας επειδή θεώρησε πως έχει υπηρετήσει στρατιωτική θητεία (το χρόνο φυλάκισής του στις στρατιωτικές φυλακές, από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο του 1995).

«Η εμμονή των αρχών σε συνδυασμό με την παράλογη απόρριψη του αιτήματος του για εκπλήρωση εναλλακτικής υπηρεσίας συνιστούν πολιτική δίωξη με σκοπό την εξόντωση ενός κοινωνικού αγωνιστή. Η Ευρώπη καταργεί την υποχρεωτική θητεία, η οποία αποτελεί παρελθόν στις 21 από τις 27 χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα είναι η πιο γνωστή χώρα στην ΕΕ για τις σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ίδια ανακοίνωση του Συνδέσμου, ο οποίος πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 π. μ. της Παρασκευής έξω από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης.



Το δελτίο τύπου του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης:

Στο αυτόφωρο 17 χρόνια μετά και ο παραλογισμός καλά κρατεί
Συνελήφθη αιφνιδιαστικά την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, με την πρωτοφανή διαδικασία του αυτοφώρου, ο αντιρρησίας συνείδησης Νίκος Καρανίκας. Δικάζεται στο στρατοδικείο Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου στις 9:00. Ο 42χρονος Νίκος Καρανίκας είναι αντιρρησίας συνείδησης ο οποίος από το 1995, περίοδος κατά την οποία δεν υφίστατο το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης, διώκεται συνεχώς για το ίδιο αδίκημα (ανυποταξία). Εδώ και 20 χρόνια έχει δηλώσει δημόσια την άρνηση του να ενταχθεί στο στρατιωτικό μηχανισμό και να υποταχθεί στον μιλιταριστικό παραλογισμό. Είναι μέλος του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης, ιδρυτικό μέλος της νεολαίας Συνασπισμού και ενεργό μέλος διαφόρων κοινωνικών κινημάτων.

Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι ο Νίκος Καρανίκας κατηγορείται για ανυποταξία κατά το έτος 1996, όταν μετά την αποφυλάκιση του, του επιδόθηκε χαρτί κατάταξης και ακολούθως κατηγορήθηκε για λιποταξία. Το έτος 2000 απαλλάχθηκε από αυτή την κατηγορία από το στρατοδικείο Θεσσαλονίκης. Την ίδια χρονιά το Στρατολογικό Γραφείο της Βέροιας απέρριψε την αίτησή του για να αναγνωριστεί ως αντιρρησίας συνείδησης και να εκπληρώσει εναλλακτική υπηρεσία επειδή θεώρησε ότι έχει υπηρετήσει στρατιωτική θητεία (το χρόνο φυλάκισής του στις στρατιωτικές φυλακές από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο του 1995). Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2010 πριν την ψήφιση του νόμου 3883/2010, όσοι είχαν παρουσιαστεί έστω και για ένα λεπτό στο στρατό δεν είχαν δικαίωμα αίτησης για την εκπλήρωση εναλλακτικής υπηρεσίας.

Μας λυπεί το γεγονός πως οι στρατοκράτες αδυνατούν να αντιληφθούν πως ο Νίκος δεν υποτάχθηκε στις φυλακίσεις και τις επιθέσεις που δέχτηκε κατά την δύσκολη περίοδο 1988 - 2004 και αντιμετώπισε όλα τα στρατοδικεία προτάσσοντας τη συνείδησή του και τα πιστεύω του. Τι τους κάνει άραγε να πιστεύουν πως στα 42 του χρόνια θα δεχθεί να παραλάβει ένα χαρτί κατάταξης και να τους υπηρετήσει; Η εμμονή των αρχών σε συνδυασμό με την παράλογη απόρριψη του αιτήματός του για εκπλήρωση εναλλακτικής υπηρεσίας συνιστούν πολιτική δίωξη με σκοπό την εξόντωση ενός κοινωνικού αγωνιστή.

Η Ευρώπη καταργεί την υποχρεωτική θητεία η οποία αποτελεί παρελθόν για τις 21 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα είναι η πιο γνωστή χώρα στην Ε.Ε. για τις σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης.
Οπισθοδρόμηση και συνεχής παραβίαση βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου σε συνδυασμό με τραγελαφικούς νόμους οι οποίοι αλληλοαναιρούνται.

Να σταματήσει κάθε δίωξη απέναντι σε όσους εναντιώνονται δημόσια στην υποχρεωτική θητεία.
Από το Blogger.